medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Eclampsie

Eclampsie

Descoperă informații utile despre eclampsie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre eclampsie

Eclampsia este o complicație severă a preeclampsiei. Este o afecțiune rară, dar foarte gravă, în care creșterea valorilor tensiunii arteriale duce la crize eclamptice în timpul sarcinii.

Crizele eclamptice sunt dereglări ale activității creierului, manifestate prin privire fixă sau convulsii.

Eclampsia afectează aproximativ una din 200 de femei cu preeclampsie. Pot exista crize eclamptice, chiar dacă nu au un istoric de convulsii.


Eclampsie în sarcină

Eclampsia apare la femeile însărcinate care sunt diagnosticate cu preeclampsie. Aceasta, la rândul ei, este o afecțiune a sarcinii, ce apare, de regulă, în al doilea trimestru.


Eclampsie după naștere

Se mai numește și eclampsia postpartum și este o condiție rară, care apare atunci când se înregistrează valori mari ale tensiunii arteriale și un exces de proteine în urină, imediat după naștere.

Majoritatea cazurilor de eclampsie postpartum se instalează în primele 48 ore de la naștere și necesită tratament imediat. Netratată, aceasta poate duce la complicații serioase, precum afectarea organelor vitale: creier, ochi, ficat și rinichi. Edemul pulmonar este o altă complicație gravă, care apare din cauza acumulării de fluide la nivelul plămânilor și care poate pune viața femeii în pericol.

medic ce masoara tensiunea arteriala a unei femei gravide

Cauze

Cauza principală a eclampsiei este preeclampsia.

Eclampsia adesea complică preeclampsia, care este caracterizată de creșterea valorilor tensiunii arteriale în timpul sarcinii. Un alt element caracteristic este prezența proteinelor în urină:

  • valorile crescute ale tensiunii arteriale: preeclampsia apare atunci când presiunea arterială devine atât de mare încât afectează vasele de sânge; acest lucru duce la scăderea fluxului de sânge prin vasele de la nivelul creierului mamei și al bebelușului, ceea ce provoacă apariția convulsiilor;
  • proteinuria: preeclampsia afectează funcția rinichiului; proteinele din urină, condiție numită proteinurie, este un semn al preeclampsiei. La fiecare vizită medicală va fi testată urina, pentru a vedea dacă există proteine.

Preeclampsia se poate complica, afectând creierul și determinând apariția convulsiilor specifice eclampsiei.

Factori de risc

Factorii de risc în eclampsie sunt:

  • preeclampsia;
  • hipertensiunea arterială indusă de sarcină sau cronică;
  • vârsta sub 20 de ani sau peste 35 de ani;
  • sarcina gemelară sau cu tripleți;
  • prima sarcină;
  • diabet zaharat sau alte afecțiuni ale vaselor de sânge;
  • boli renale.

Simptome

Deoarece preeclampsia poate determina apariția eclampsiei, este posibil ca o pacientă să prezinte simptome ale ambelor afecțiuni. Cu toate acestea, unele semne pot fi cauzate de alte afecțiuni, precum diabetul zaharat sau afectarea rinichiului.

Simptome specifice eclampsiei:

  • convulsii;
  • agitație;
  • pierderea conștienței.

Următoarele simptome sunt comune atât eclampsiei, cât și preeclampsiei:

  • valoare mare a tensiunii arteriale;
  • edeme la nivelul mâinilor și picioarelor;
  • dureri de cap;
  • surplus ponderal excesiv;
  • greață și vărsături;
  • tulburări de vedere, inclusiv episoade de pierdere a vederii sau vedere încețoșată;
  • durere abdominală, în special în etajul superior al abdomenului.

Pacientele cu eclampsie pot avea aceleași simptome menționate anterior sau pot să nu aibă nici un simptom înainte de debutul afecțiunii.

Preeclampsia și eclampsia afectează placenta, organul care asigură oxigenul și nutrienții către făt. Când presiunea crescută reduce fluxul de sânge prin vase, placenta nu funcționează corespunzător. Acest lucru face ca bebelușul să aibă o greutate mică la naștere sau alte afecțiuni. Afectarea placentei necesită, adesea, nașterea înainte de termen, pentru siguranța fătului.

medic masurand tensiunea unei femei gravide cu un tensiometru pentru incheietura mainii

Diagnosticare

Pentru o pacientă cu preeclampsie sau cu un istoric de preeclampsie, medicul va indica anumite teste pentru a vedea dacă boala a apărut din nou sau dacă s-a agravat, ducând la eclampsie.

În cazul unei paciente care nu a fost diagnosticată cu preeclampsie, doctorul va recomanda teste specifice, precum și alte investigații, pentru a determina cauza convulsiilor:

  • teste de sânge: există mai multe tipuri de teste pe care doctorul le va indica pentru a evalua starea bolii; acestea includ hemoleucograma (test care arată numărul celulelor din sânge: celule roșii și plachete) și analize pentru a evalua funcția ficatului și a rinichilor;
  • determinarea creatininei: creatinina este o substanță reziduală, toxică, produsă de mușchi; rinichii ar trebui să filtreze aproape toată creatinina din sânge, însă, dacă sunt afectați, aceasta va rămâne în fluxul sanguin. Creșterea nivelului de creatinină poate fi un indicator al preeclampsiei;
  • teste de urină: utile pentru a stabili prezența proteinelor;
  • ecografia fetală: este necesară monitorizarea ecografică a creșterii copilului și a cantității de lichid amniotic;
  • testul non-stres și profilul biofizic fetal: teste care evaluează starea de bine a bebelușului.

Tratament

În cazul eclampsiei este indicată, de urgență, nașterea. Doctorul va lua în considerare severitatea bolii și maturitatea bebelușului atunci când va decide momentul nașterii.

În cazul unui diagnostic de preeclampsie moderată, este suficientă monitorizarea mamei și a fătului, precum și tratamentul medicamentos, pentru a preveni evoluția spre eclampsie. Medicația și monitorizarea vor menține valoarea tensiunii arteriale în limite normale, până când copilul va fi suficient dezvoltat. Nașterea este indicată după 37 săptămâni.

Dacă mama suferă de preeclampsie severă sau eclampsie, nașterea bebelușului se va face mai devreme. Planul de îngrijire va depinde de vârsta sarcinii și de severitatea bolii. Va fi nevoie de spitalizare pentru monitorizarea continuă, până la naștere.

Modalitatea de naștere, naturală sau prin cezariană, va depinde de severitatea bolii, de vârsta sarcinii și de alte aspecte pe care gravida le va discuta cu medicul.

După naștere, tensiunea arterială va fi monitorizată atent și se vor urmări eventuale semne de preeclampsie. Înainte de externare, gravidei i se vor explica semnele de alarmă ale preeclampsiei postpartum: dureri de cap severe, tulburări de vedere, dureri abdominale, greață și vărsături.

Medicamentele pentru a preveni convulsiile, numite anticonvulsivante, pot fi necesare. Va fi nevoie de medicație care să scadă valoarea tensiunii arteriale, dacă aceasta este crescută. De asemenea, se vor administra corticosteroizi, pentru a ajuta plămânii bebelușului să se maturizeze înainte de naștere.

Prevenție

Cea mai eficientă metodă dovedită clinic pentru prevenirea preeclampsiei și, implicit, a eclampsiei este administrarea acidului acetilsalicilic în doză mică. Medicul îl va recomanda în fiecare zi, din a 12-a săptămână de sarcină, dacă identifică un risc crescut de a dezvolta preeclampsie.

Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială înainte de sarcină, în special în cazul unui istoric de preeclampsie.

Există câțiva pași care pot ajuta la scăderea riscului de a dezvolta preeclampsie și, implicit, eclampsie înainte de sarcină:

  • scăderea în greutate, în caz de supraponderabilitate;
  • menținerea tensiunii arteriale și a glicemiei în valori normale;
  • practicarea sportului;
  • un regim de somn normal;
  • dietă sănătoasă, care să conțină aminoacidul L-arginină și antioxidanți.

Autor

Dr. Vasile Ioana Virginia

Medic Specialist Ginecologie și Obstetrică-Ginecologie

Bibliografie

  1. “Hypertension in Pregnancy: The Management of Hypertensive Disorders during Pregnancy”. 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Fingar, Kathryn R, et al. “Delivery Hospitalizations Involving Preeclampsia and Eclampsia, 2005–2014.” Nih.gov, Agency for Healthcare Research and Quality (US), Apr. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442039/
  3. “High Blood Pressure during Pregnancy.” Centers for Disease Control and Prevention, 6 May 2021, www.cdc.gov/bloodpressure/pregnancy.htm
  4. “Preeclampsia - What Is Preeclampsia.” Preeclampsia Foundation - Saving Mothers and Babies from Preeclampsia, 2021, www.preeclampsia.org
  5. Nankali, A., et al. “Maternal Complications Associated with Severe Preeclampsia.” The Journal of Obstetrics and Gynecology of India, vol. 63, no. 2, 27 Sept. 2012, pp. 112–115, https://www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1007/s13224-012-0283-0
  6. Sutton, Amelia L.M., et al. “Hypertensive Disorders in Pregnancy.” Obstetrics and Gynecology Clinics of North America, vol. 45, no. 2, June 2018, pp. 333–347, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/ j.ogc.2018.01.012
  7. “Hypertension in Pregnancy.” Obstetrics & Gynecology, vol. 122, no. 5, Nov. 2013, pp. 1122–1131, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1097/ 01.aog. 0000437382. 03963.88
  8. Bergman, Lina, et al. “Investigating Maternal Brain Alterations in Preeclampsia: The Need for a Multidisciplinary Effort.” Current Hypertension Reports, vol. 21, no. 9, 2 Aug. 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1007/s11906-019-0977-0
  9. Burton, Graham J, et al. “Pre-Eclampsia: Pathophysiology and Clinical Implications.” BMJ, 15 July 2019, p. l2381, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1136/bmj.l2381
  10. LaMarca, Babbette, et al. “Preeclampsia: Long-Term Consequences for Vascular Health.” Vascular Health and Risk Management, July 2015, p. 403, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.2147/vhrm.s64798

Echipa medicală - Obstetrica - Ginecologie și Ginecologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.