Hipotermie

Hipotermia reprezinta o scadere a temperaturii centrale a organismului sub 35°C. Aceasta reprezinta o urgenta medicala deoarece produce incetinirea functiilor sistemelor circulator, cardiac si respirator.

Echipa medicala MedLife - Medicina de urgenta, Medicina generala

Ghinescu Gabriela,Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Dinescu Daniela,Medic Specialist Medicina de Urgenta
Medic Specialist...
Medic Specialist

Hipotermie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Hipotermia apare atunci cand pierderile de caldura ale organismului depasesc capacitatea de producere a caldurii. Hipotermia este cel mai frecvent intalnita in timpul anotimpului rece sau in urma imersiei in apa rece, dar poate aparea si in climat cald atunci cand o persoana sta imobila pe o suprafata rece (ex: atunci cand este intoxicata) sau dupa o expunere foarte prelungita in apa adecvata pentru inot (20-24 °C).

Imobilizarea, hainele ude, vantul si sederea pe o suprafata rece maresc riscul de instalare a hipotermiei. Afectiunile care provoaca pierderea starii de constienta, mobilitatii sau ambelor (ex: traumatisme, hipoglicemie, afectiuni convulsive, accidentul vascular cerebral, intoxicatiile cu medicamente sau alcool) sunt factori predispozanti frecvent intalniti. 

Hipotermia incetineste toate functiile fiziologice, inclusiv sistemul cardiovascular si respirator, conducerea nervoasa, acuitate mintala, timpul de reactie neuromusculara si rata metabolismului. Termoreglarea inceteaza sub 30 °C. Organismul trebuie sa depinda de o sursa externa de caldura pentru a se reincalzi.

Hipotermie - Simptome

Tremuraturile puternice apar initial, dar acestea inceteaza sub aproximativ 31 °C, permitand temperaturii corpului sa scada si mai rapid. Disfunctia sistemului nervos central progreseaza pe masura ce temperatura corpului scade si oamenii nu mai simt frigul. Letargia si obnubilarea sunt urmate de confuzie, iritabilitate, cateodata halucinatii si, in final, coma. Pupilele pot deveni nereactive. Rata respiatiei si bataile cardiace incetinesc si, intr-un final, se opresc. Initial, brahicardia sinusala si fibrilatia artiala joasa sunt prezente. In final, apar fibrilatie ventriculara sau asistolie

Hipotermie - Tratament

Diagnosticul hipotermiei

Diagnosticul se stabileste prin masurarea temperaturii pe cale rectala. Sunt preferate termometrele electronice pentru ca cele cu mercur au limita inferioara de 34 °C. 

Trebuie determinate cauzele. Testele de laborator includ hemoleucograma, glicemia, electrolitii, uree, creatinina si gazele arteriale sanguine. Pe EKG se evidentiaza, de obicei, unde J si prelungirea intervalelor (PR, QRS, QT), desi aceste manifestari nu sunt intotdeauna prezente. Atunci cand cauzele sunt neclare, se masoara nivelul de acool de sange si se fac teste toxicologice si pentru evaluarea functiei tiroidiene. Trebuie luate in considerare septicemia si traumatismele craniene sau scheletice oculte. 

Tratamentul hipotermiei

Prima prioritate este prevenirea oricare pierderi suplimentare de caldura prin inlaturarea hainelor ude, infasurarea pacientului in paturi si acoperirea capului pacientului. Masurile suplimentare depind de cat de severa este hipotermia si daca este prezenta instabilitatea cardiovasculara sau stopul cardiac. Pentru pacientii stabili, ridicarea temperaturii centrale cu 1 °C/ora este acceptabila. 

Reincalzirea activa este necesara daca pacientii sufera de instabilitate cardiovasculara, temperatura mai mica de 32,2 °C, inuficienta endocrina sau hipotermie secundara, unui traumatism, intoxicatii sau alte afectiuni. Daca temperatura corporala este siturata spre limita superioara se poate folosi incalzirea externa folosind perne de incalzire. Pentru pacientii cu temperaturi mai scazute, in special cei care prezinta hipotensiune arteriala sau stop cardiac este necesara o incalzire centrala (lavajul cavitatii peritoniale si toracic cu lichid incalzit, circuite arteriovenoase sau veno-venoase incalzite). 

Hipotensiunea si brahicardia sunt de asteptat atunci cand temperatura centrala este scazuta si, daca se datoreaza exclusiv hipotermiei, nu trebuie tratate agresiv. Pacientii cu fibrilatie ventriculara sau asistolie au nevoie de resuscitare cardiovasculara.

Medicina Interna, Medicina Generala, Medicina De Urgenta - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical