Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre hipotermie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Temperatura normală a corpului nostru este situată între 36,1 - 37,8oC. Așadar, hipotermia se instalează atunci când corpul este expus la temperaturi foarte scăzute o perioadă variabilă de timp. Sunt în pericol de a suferi de hipotermie persoanele care lucrează în camere frigorifice sau persoanele care lucrează sau călătoresc în zone cu temperaturi scăzute, fără echipament de protecție adecvat. De asemenea, se mai poate instala hipotermia la persoanele care rămân vreme îndelungată în haine ude (persoanele care urcă pe munte la altitudini ridicate, în anotimp ploios și răcoros), în atmosferă cu temperatură scăzută sau cele care petrec mai mult timp în bazine de înot cu apă rece, în mări sau oceane.
Dacă temperatura corpului scade sub 35oC poate să apară șocul hipotermic, iar în acest caz este vorba despre o urgență medicală care ar trebui să conducă pacientul la camera de gardă. În această stare este afectat profund sistemul cardiovascular și în consecință, funcționarea normală a întregului organism.
Tipuri de hipotermie
Hipotermia poate fi clasificată în:
Această clasificare a hipotermiei ține seama de gravitatea simptomelor care se manifestă și de dificultatea de a recupera funcțiile interne.
Când este supus unor temperaturi foarte mici, corpul pierde căldură mai rapid decât o poate produce. Pentru a face față temperaturilor scăzute, corpul consumă mai multă energie din cea stocată în corp. Hipotermia este cu atât mai gravă cu cât poate afecta circulația cerebrală, ceea ce face ca persoana afectată să nu mai aibă capacitatea de a gândi sau de a acționa corect și eficient în sensul salvării proprii.
Nu este obligatoriu ca hipotermia să se instaleze doar la temperaturi foarte scăzute, ea se poate instala și când este mai puțin frig, atunci când persoana adoarme de pildă pe o suprafață rece sau când rămâne în haine ude în atmosferă răcoroasă sau dacă petrece prea mult timp în piscină/ mare cu apă foarte rece.
Ceea ce trebuie reținut este că hipotermia încetinește funcțiile fiziologice (sistemul cardiovascular, sistemul respirator, metabolismul), iar termoreglarea organismului nu mai funcționează normal sub 30 de grade Celsius, având nevoie rapidă de o sursă de căldură externă pentru a reintra în parametrii normali.
Există mai mulți factori care favorizează hipotermia:
Sunt și alte afecțiuni care pot fi un factor de risc pentru instalarea hipotermiei:
Simptomele hipotermiei depind de gravitatea acesteia. Astfel:
Dacă se intervine cu resursele medicale adecvate în urgență, pacientul are șanse de a-și reveni, având nevoie de o perioadă îndelungată de recuperare în secția de terapie intensivă și ulterior în secția de medicină internă.
Important de știut
În cazul hipotermiei, diagnosticul se pune foarte ușor: se ia temperatura corpului pe cale rectală. Nu se folosesc termometrele cu mercur pentru că acestea au limita inferioară de 34oC. Dacă medicul consideră că este important, poate solicita și alte investigații cum ar fi:
Hipotermia este o urgență medicală, tocmai de aceea trebuie sunat de urgență la 112. Până la preluarea pacientului, pot fi luate câteva măsuri de prim ajutor:
Ulterior, se poate interveni cu alte metode:
Asistența de urgență este necesară în cazul hipotermie, pentru a preveni instalarea șocului hipotermic. Trebuie intervenit rapid, complicațiile fiind dintre cele mai grave:
Hipotermia poate fi prevenită printr-o serie de măsuri precum:
Bibliografie
Hipospadiasul este o afecțiune congenitală în care deschiderea uretrei se află în partea inferioară a penisului și nu în vârf. După testiculii necoborâţi, hipospadiasul...
Vezi detalii
Tensiunea arterială mică sau hipotensiunea arterială a fost definită de OMS ca tensiune arterială sistolică sub 110 mm Hg la bărbați și sub 100 mm Hg la femei,...
Hipotensiunea ortostatică, numită și hipotensiune posturală, este o formă de tensiune arterială scăzută, care apare la ridicarea în picioare (ortostatism) după o...
De multe ori apar confuzii în legătură cu termenii hipotiroidism/ hipertiroidism.Prefixul „hipo” provine din grecescul hupo (sub), iar hipotiroidism înseamnă, așadar, că...
Hipoventilația apare atunci când respirația este prea lentă sau superficială, împiedicând schimbul adecvat de gaze în plămâni. Aceasta duce la acumularea de dioxid de...
Hipovolemia este o afecțiune care apare atunci când corpul pierde lichide, în special apă și sânge. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea organelor; aproximativ...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.