Despre infecțiile respiratorii
Căile respiratorii, sau sistemul respirator, este aparatul indispensabil supraviețuirii deoarece asigură pregătirea și transportul oxigenului până la nivelul alveolelor pulmonare și eliminarea dioxidului de carbon prin expir.
Căile aeriene superioare sunt formate din fose nazale, sinusuri paranazale, faringe și laringe. Toate acestea au rolul de a pregăti aerul inspirat prin purificare, încălzire și umidificare, astfel încât calitatea lui să se încadreze în anumiți parametri atunci când se realizează schimburile la nivel alveolar.
Infecția de tract respirator superior reprezintă cea mai frecventă afecțiune acută pentru care pacientul se prezintă la medic. Aspectul ei clinic poate varia de la un simplu guturai, care se manifestă printr-o congestie și secreție autolimitată la nivelul nazofaringelui, până la forme severe ce pot pune în pericol viața pacientului (epiglotită, laringită sau traheită).
Infecțiile de tract respirator se pot transmite fie prin contactul mâinilor murdare cu nasul sau gura, fie prin inhalarea picăturilor respiratorii infectate răspândite în aer de o persoană care tușește sau strănută.
Cauze
Cele mai multe infecții respiratorii superioare sunt de etiologie virală și pot fi cauzate de:
- Rhinovirusuri - produc 30-50% dintre răcelile adultului;
- Coronavirusuri - numărul infecțiilor a crescut în ultimii trei ani;
- Adenovirusuri;
- Enterovirusuri (Coxsackie, Echovirus);
- Orthomyxovirusuri (virusurile influenza A și B);
- Paramyxovirusuri (virusurile parainfluenza);
- Bocavirusuri - apar frecvent la copii;
- Virusul Epstein-Barr, care produce mononucleoza infecțioasă;
- Cytomegalovirus;
- Virusul sincițial respirator (RSV);
- Virusul Herpes simplex;
- Virusurile varicelei, rubeolei și rujeolei pot determina și ele simptome nazofaringiene chiar înainte de apariția erupției cutanate.
Bacteriile cel mai frecvent incriminate în apariția infecțiilor de tract respirator superior sunt:
- Streptococii de grup A, care produc aproximativ 5-15% din cazurile de faringită la adult și 20-30% la copii;
- Streptococii de grup C și G;
- Streptococcus pneumoniae;
- Haemophilus influenzae;
- Staphylococcus aureus;
- Neisseria gonorrhoeae;
- Corynebacterium diphtheriae;
- Corynebacterium hemolyticum;
- Bacterii atipice Mycoplasma pneumoniae și Chlamydia pneumoniae;
- Bacilii Gram-negativi (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa);
- Bacterii anaerobe.
Fungii precum Candida albicans și Aspergillus apar mai frecvent la persoanele cu imunitate scăzută.
Factori de risc
Există o serie de factori care pot fi asociați cu o incidență crescută a infecțiilor de tract respirator superior, și anume:
- Variațiile de temperatură - incidență crescută primăvara și toamna;
- Frecventarea unei forme de învățământ (creșă, grădiniță, școală);
- Aglomerația;
- Statutul socio-economic scăzut;
- Călătoriile de lungă durată cu mijloacele de transport în comun;
- Expunerea la un mediu poluat (fum de țigară);
- Hrănirea la sân redusă a copiilor;
- Boli cronice (rinita alergică, astmul bronșic, bronșita cronică);
- Imunodeficiențe congenitale (malformații, teren atopic, diskinezie ciliară, fibroză chistică etc.);
- Imunodeficiențe dobândite (chimioterapie, diabet zaharat, SIDA, boli autoimune, utilizarea îndelungată a corticoterapiei sau a medicației imunosupresive, etc.).
Simptome
Simptomele infecțiilor de căi aeriene superioare apar după o anumită perioadă de la contactul cu persoana bolnavă, numită perioadă de incubație. Aceasta variază în funcție de agentul patogen implicat și de sistemul imunitar al pacientului.
Rhinovirusurile și streptococii de grup A au o perioadă de incubație de 1-5 zile, virusurile influenza și parainfluenza între 1 și 4 zile, în timp ce virusul sincițial respirator se manifestă după 7 zile. În mod normal, perioadă de incubație în cazul pertussis este de 7-10 zile dar, uneori, simptomatologia poate să debuteze și după 3 săptămâni. În cazul virusului Epstein-Barr (EBV) este și mai îndelungată, ajungând până la 4-6 săptămâni.
Infecțiile virale se manifestă prin secreții nazale abundente care inițial sunt seroase (albe, transparente), apoi devin mucoase (aspect gelatinos) și, în câteva zile, muco-purulente (galbene sau verzui). Starea generală este influențată de febră (care apare mai rar la adulți, dar mai frecvent la copiii cu infecții cu Rhinovirus), de respirație urât mirositoare, de durere la deglutiție (disfagie) sau durere în gât (odinofagie) și de dureri musculare.
Infecțiile bacteriene faringiene sunt frecvent produse de streptococul beta hemolitic de grup A și se manifestă prin disfagie și odinofagie, febră peste 38.3°C și inflamarea ganglionilor de la nivelul gâtului.
Infecțiile bacteriene rino-sinusale sunt destul de frecvente și la copii și se caracterizează prin secreții nazale persistente, care durează mai mult de 10 zile fără nicio ameliorare, ori care se ameliorează inițial pentru a se agrava ulterior și a se complica prin apariția febrei sau a tusei. Alteori, debutul poate fi brusc cu febră înaltă și rinoree abundentă timp de cel puțin trei zile consecutiv. La adolescenți și adulți se adaugă acuzele de durere și presiune, localizate la nivelul sinusului afectat.
Epiglotita este mai frecvent întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani și reprezintă o urgență medicală. Ea se caracterizează prin apariția bruscă a următoarelor simptome: odinofagie, disfagie sau senzație de nod în gât asociate cu sialoree (hipersalivație), disfonie (răgușeală) ce poate merge uneori până la afonie temporară (pierderea vocii), tuse uscată sau dispnee fără tuse, febră, oboseală sau stare generală de rău.
Laringo-traheita și laringo-traheo-bronșita pot să apară la câteva zile după simptomele nazo-faringiene și se manifestă prin disfagie, odinofagie, senzație de nod în gât, disfonie sau afonie la care se adaugă tusea cu aspect convulsiv cu perioade de acutizare și care se intensifică noaptea.
Cele trei faze clasice ale tusei convulsive sunt următoarele:
- Catarală (7-10 zile), cu simptome predominante ale infecției de tract respirator superior;
- Paroxistică (1-6 săptămâni), cu tuse episodică;
- Convalescență (7-10 zile) de recuperare graduală.
Diagnosticare
Diagnosticul de infecție de tract respirator superior se stabilește pe baza anamnezei, a examenului clinic ORL și este confirmat de analizele de laborator și investigațiile imagistice. Pentru excluderea unei infecții acute de tract respirator inferior este necesară și o evaluare a pacientului în cadrul specialității de Pneumologie.
Analizele de laborator cele mai utile sunt:
- Analizele din sânge - hemoleucograma completă cu formulă leucocitară (HLG), viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), fibrinogen, proteina C reactivă (PCR);
- Exsudatul nazal - este util pentru a diferenția o rinită alergică de o rinită bacteriană sau virală;
- Exsudatul faringian - permite diagnosticarea infecției cu Streptococ, precum și determinarea grupului (A, C, G). Obținerea rezultatului durează cel puțin trei zile și poate fi completat cu antibiograma;
- Testul rapid de detectare a antigenului antistreptococic - nu necesită o cultură ca în cazul exudatului faringian, permițând astfel inițierea tratamentului antibiotic în doar câteva ore;
- Testele rapide pentru gripă și COVID - au o sensibilitate de peste 70% și o specificitate de peste 90%;
- Teste specifice - antigen antistreptolizină O (ASLO) pentru infecția cu Streptococ beta hemolitic de grup A, anticorpi heterofili anti Epstein Barr pentru mononucleoza infecțioasă.
Investigațiile imagistice - radiologie (RX), tomografie computerizată (CT) și rezonanță magnetică nucleară (RMN) sunt utile atât pentru diagnosticarea infecțiilor de tract respirator superior (sinuzite, otomastoidite) cât și pentru diferențierea de infecțiile de tract respirator inferior (bronșite, pneumonii).
Fibroscopia laringiană este de un real ajutor pentru diagnosticarea epiglotitei și a abceselor epiglotice, mai ales în cazul copiilor și a persoanelor reflexogene la care nu se poate realiza laringoscopia indirectă.
Tratament
Tratamentul infecțiilor de căi aeriene superioare trebuie inițiat de medic deși, de cele mai multe ori, pacienții preferă automedicația sau tratamentul naturist și ajung la medic atunci când starea lor se agravează.
Infecțiile virale acute necesită, pe lângă izolarea pacientului, și un tratament simptomatic, iar în cazul celor cu imunitate scăzută se impune internarea în spital, unde se vor administra și medicamente antivirale.
Infecțiile bacteriene acute se tratează cu antibiotice și este important să se realizeze un exsudat nazofaringian cu antibiogramă înainte de inițierea tratamentului, pentru a alege antibioticul potrivit. Din păcate, administrarea nejustificată de antibiotice (uneori chiar și în infecțiile virale, pentru a preveni suprainfecția bacteriană) a dus la o creștere alarmantă a rezistenței bacteriilor la antibiotice.
Epiglotita și laringo-traheita reprezintă o urgență medicală deoarece necesită monitorizarea permanentă a saturației periferice și administrarea de oxigen atunci când ea scade. Intubarea oro-traheală se poate realiza când viața pacientului este pusă în pericol. Tratamentul antibiotic pe baza antibiogramei, alături de cel antiinflamator și de reechilibrare hidro-electrolitică se realizează doar în spital, sub strictă supraveghere medicală.
Flegmonul periamigdalian și abcesul epiglotic sunt urgențe chirurgicale care necesită incizie și drenaj. Aceste intervenții pot fi realizate doar de medicul specialist ORL, sub anestezie locală sau generală și vor fi urmate de tratament antibiotic, antiinflamator, antalgic și de reechilibrare hidro-electrolitică.
Complicații
Din fericire, numărul și gravitatea complicațiilor infecțiilor respiratorii acute a scăzut foarte mult datorită administrării de antibiotice dar, din păcate, lipsa sau accesul dificil la sistemul medical face ca ele să fie încă prezente (otite medii supurate, bronșite, pneumonii, septicemii, meningite, abcese orbitare sau intracerebrale, infecții respiratorii recurente etc.).
Prevenție
Există numeroase metode de prevenire a infecțiilor de tract respirator superior ce nu trebuie trecute cu vederea și anume:
- evitarea contactului cu persoane bolnave;
- utilizarea de măști în zonele aglomerate sau închise;
- spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii nasului sau a gurii cu mâinile murdare;
- suplimentarea aportului de vitamina D în perioada sezonului rece;
- alimentarea la sân conferă o protecție suplimentară în primele luni de viață ale sugarului;
- creșterea imunității organismului prin respectarea protocolului de vaccinare obligatorie sau prin administrarea de suplimente alimentare imunostimulatoare;
- regim de viață echilibrat: alimentație sănătoasă, evitarea fumatului sau a consumului de alcool, efectuarea zilnică a minimum 30 de minute de mișcare.
Bibliografie
- Alina Bacalbașa, Celesta Drăgulescu, Marius Chițac ”Diagnostic
pozitiv și diferențial în ORL“, Editura MedicArt, București 2004, p. 90-110, 174-180 ISBN 973-86612-5-0 - Alina Bacalbașa ”Tratamentul în ORL“, Editura MedicArt, București
2007, p. 64-84, ISBN 973-86612-9-3 - Meneghetti, Anne. “Upper Respiratory Tract Infection: Practice Essentials, Background, Pathophysiology.” Medscape.com, Medscape, 18 June 2023, emedicine.medscape.com/article/302460-overview
Alte afecțiuni similare
Infecție cu streptococ
Streptococcus este o bacterie gram pozitivă care poate determina apariția mai multor boli, majoritatea transmisibile de la persoană la persoană. Infecțiile cu streptococ...
Vezi detalii
Infecție cu virusul sincițial respirator
Virusul sincițial respirator este un virus ARN monocatenar, care se transmite pe cale respiratorie prin picăturile expulzate în aer prin tuse sau strănut, numite...
Vezi detalii
Infecție cu virusul West Nile
Virusul West Nile, unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume, este transmis prin înțepătura de țânțar tigru Asiatic și poate determina boli grave, precum...
Vezi detalii
Infertilitate
Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a obține o sarcină, în condițiile unor contacte sexuale frecvente, neprotejate, timp de cel puțin un an; această...
Vezi detalii
Infertilitate bărbaţi
Infertilitatea la bărbați se referă la incapacitatea de a concepe un copil în ciuda unor relații sexuale regulate, neprotejate, timp de cel puțin un an. Este o problemă...
Vezi detalii
Infertilitatea la femei
Infertilitatea la femei se referă la incapacitatea unei femei de a concepe sau de a duce o sarcină la termen, în ciuda unor relații sexuale regulate, neprotejate, timp...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.