Insolatie

Insolatia este o afectiune cauzata de supraincalzirea corpului, de obicei ca urmare a expunerii prelungite la soare sau a efortului fizic la temperaturi ridicate. Insolatia poate aparea daca temperatura corpului creste pana la 40 grade C sau mai mult, fiind frecventa in lunile de vara. Astfel, cand temperatura interna a corpului depaseste 40 grade C situatia devine critica pentru sanatate si poate ameninta viata. 

Extenuarea cauzata de caldura apare atunci cand persoana devine prea fierbinte si pierde lichidele si sarea din organism, ceea ce conduce la stare de oboseala, slabiciune si crampe musculare. Afectiunea poate fi insotita si de greata, convulsii, confuzie, dezorientare si, uneori, pierderea constientei sau coma.

Predispuse la insolatie sunt persoanele care sufera de boli cardiace (acute sau cronice), persoanele supraponderale si cele care se confrunta cu probleme endocrinologice sau de metabolism. Insolatia se instaleaza mai frecvent la varste extreme, fie la copii, fie la persoanele in varsta si apare si la persoanele care lucreaza timp indelungat sub razele solare, in special intre orele 11.00 si 17.00.

Afectiunea este una serioasa si trebuie tratata de urgenta. Cu cat se intarzie interventia, cu atat organele interne sunt mai afactate, iar in anumite cazuri se poate ajunge la deces. 

Medici specialiști - Medicina Generala

Catana Monica
Catana Monica
Medic Specialist
Catana Monica
Catana Monica
Medic Specialist

Medicina Generala

RI
Raduta Iulian
Medic Specialist
RI
Raduta Iulian
Medic Specialist

Medicina Generala

PC
Palade Carmen
Medic Specialist
PC
Palade Carmen
Medic Specialist

Medicina Generala

DD
Dragutoiu Dorina
Medic Primar
DD
Dragutoiu Dorina
Medic Primar

Medicina Generala

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauze insolatiei

Cauzele majore ale insolatiei sunt clasificate in doua tipuri:

 • Expunerea la un mediu fierbinte (insolatia clasica). In acest tip de insolatie caldura care se afla intr-un mediu fierbinte conduce la o crestere a temperaturii corpului. Acest tip de insolatie apare, de regula, dupa expunerea la temperaturi extreme de ridicate, umeditate, in special pentru perioade lungi de timp. Apare cel mai adesea la adultii in varsta si la persoanele cu boli cronice.
 • Activitate intensa (insolatia de efort). Insolatia este cauzata de o crestere a temperaturii corpului cauzata de intensa activitate fizica in conditii de vreme calda. Oricine face sport sau lucreaza cand afara este foarte cald poate obtine o insolatie, mai ales daca nu sunteti obisnuit cu temperaturi ridicate.

In oricare tip de insolatie, starea dumneavoastra poate fi inrautatita si daca:

 • Purtati imbracaminte excesiva care impiedica transpiratia sa se evapora cu usurinta iar corpul sa se raceasca;
 • Consumul de alcool, care poate afecta capacitatea organismului de a va regla temperature;
 • Va deshidratati prin faptul ca nu beti suficienta apa pentru a umple lichidele pierdute prin transpiratie;

De asemenea, un rol il joaca si prezenta a diverse afectiuni medicale: tulburari neurologice, boli cardiovasculare, ale pielii sau ale glandelor sudoripare care pot inhiba abilitatea pielii de a transpira, diabet, boli pulmonare obstructiv cronice, hipertiroidie, hipokaliemie (deficit de potasiu), infectii sau tratament medicamentos pentru bolile psihice.

Complicatiile insolatiei

In functie de cat de ridicata este temperatura corpului, caldura poate provoca complicatii diferite. Daca temperatura corpului nu este redusa rapid, organele se pot umfla si se pot deteriora.

Daca pacientul nu primeste rapid ajutor, insolatia poate fi fatala.

Factori de risc pentru insolatie

Oricine poate fi afectat de insolatie, insa mai multi factori maresc riscul de a va imbolnavi:

Varsta. Capacitatea dumneavoastra de a face fata caldurii extreme depinde de puterea sistemului nervos central. La cei foarte tineri, sistemul nervos central nu este pe deplin dezvoltat, iar la adultii cu varsta peste 65 de ani sistemul nervos central incepe sa se deterioreze, ceea ce face organismul dvs. mai putin capabil sa faca fata schimbarilor in temperatura corpului. Ambele grupe de varsta au de obicei dificultati in a ramane hidratate, ceea ce creste riscul.

Efortul fizic cand sunt temperature ridicate. Pregatirea militara, fotbalul sau alte evenimente de lunga durata, la temperaturi mari, se numara printre situatiile care pot duce la insolatie.

Expunerea brusca la temperaturi ridicate. Este posibil sa fiti mai sensibili la afectiuni legate de caldura daca va expuneti la o crestere brusca a temperaturii, cum ar fi in timpul unor valuri de caldura de vara sau atunci cand calatoriti intr-un climat mai cald. Limitati activitatea pentru cel putin cateva zile pentru a va permite sa va aclimatizati schimbarea. Cu toate acestea, este posibil sa aveti totusi un risc crescut de insolatie pana cand nu veti avea mai multe saptamani de temperaturi mai ridicate.

Lipsa aerului conditionat. Ventilatoarele va pot face sa va simtiti mai bine, dar in timpul temperaturilor ridicate, aerul conditionat este cel mai eficient mod de racire si umiditate scazuta.

Anumite medicamente. Unele medicamente afecteaza capacitatea organismului de a ramane hidratata si de a raspunde la caldura. Aveti grija deosebita cand se iau medicamente care ingusteaza vasele de sange (vasoconstrictoare), regleaza tensiunea arteriala prin blocarea adrenalinei (beta-blocante), scapa corpul dumneavoastra de sodiu si apa (diuretice) sau reduce simptomele psihiatrice (antidepresive sau antipsihotice ). Stimulantii pentru tulburarea de atentie/hiperactivitate (ADHD) si stimulantii ilegali, cum ar fi amfetaminele si cocaina, va fac, de asemenea, mai vulnerabili la insolatie.

Anumite conditii de sanatate. Anumite boli cronice, cum ar fi afectiuni cardiace sau pulmonare, ar putea creste riscul de insolatie. 

Simptome

Semnele si simptomele insolatiei 

In unele cazuri, simptomele insolatiei pot imita un atac de cord sau alte conditii medicale. In alte situatii, pacientul poate manifesta intr-o prima faza simptome de epuizare termica.

Principalele semne si simptome ale epuizarii termice (care pot precede insolatia) includ:

 • stare de greata;
 • voma;
 • slabiciune;
 • oboseala excesiva;
 • cefalee;
 • crampe sau dureri musculare;
 • stare confuza.

Simptomele cele mai comune ale insolatiei includ:

 • temperatura ridicata a corpului;
 • absenta transpiratiei;
 • piele rosie si/sau foarte uscata;
 • puls rapid;
 • dificultati de respiratie;
 • comportament neobisnuit;
 • halucinatii;
 • stare confuza;
 • agitatie;
 • dezorientare;
 • stare se soc si/sau coma.

Tratament

Diagnosticarea insolatiei

Medicii pot diagnostica, de obicei, insolatia pe baza simptomelor pacientului si a unei discutii cu acesta. 

Testele medicale vor fi comandate uneori pentru a exclude alte cauze potentiale. Astfel de teste pot include:

 • Analize de sange, pentru a masura nivelul de potasiu si sodiu din sange;
 • Teste de urina, pentru a verifica functionalitatea rinichilor; o urina de culoare inchisa denota probleme legate de temperatura corpului;
 • Teste pentu verificarea tesutului muscular;
 • Radiografii (raze X) si ecografii, pentru a verifica daca au fost afectate organele interne.

Tratamentul insolatiei

Tratamentul insolatiei, atat clasica, cat si cea de efort, este acelasi: interventia de urgenta prin orice mijloace disponibile care ar putea sa scada temperatura corpului.

Exista o serie de modalitati potentiale pentru a realiza acest lucru, inclusiv:

 • Imersiune: Persoana cu caldura este scufundata in apa rece sau intr-o baie de gheata.
 • Racire: Apa rece este udata pe piele, in timp ce aerul cald este aerisit pe corp. Acest lucru provoaca evaporarea, care raceste pielea.
 • Paturi de racire si pachete de gheata: paturile de racire sunt infasurate in jurul persoanei prin injectarea de caldura. Seturile de gheata sunt plasate in regiuni unde venele mari se apropie de suprafata pielii, cum ar fi inghisaturi, axila, gat si spate. Aceasta asigura scaderea rapida a temperaturii sangelui.
 • Relaxante musculare: pot fi administrate medicamente, cum ar fi benzodiazepinele, daca temperatura corpului nu scade. Acestea impiedica corpul sa se tremure ca raspuns la tratamentele la rece.

Dupa ce temperatura corupului a fost scazuta pot fi necesare radiografii (raze X), ecografii, pentru a verifica daca au fost afectate organele interne.

Tratamentul precoce creste sansele de supravietuire ale unei persoane care sufera de insolatie.

Coduri de diagnostic asociate
 • Insolatia
Specialități asociate
 • Medicina Generala

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.