Insuficienta aortica

Insuficienta aortica reprezinta inchiderea incompleta a valvei aortice, cu aparitia unui flux retrograd din aorta in ventricului stang in timpul diastolei.

Medici specialiști - Cardiologie

Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie
Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie

Cardiologie

Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist
Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist

Cardiologie

Popa Corina Daniela Elena
Popa Corina Daniela Elena
Medic Specialist
Popa Corina Daniela Elena
Popa Corina Daniela Elena
Medic Specialist

Cardiologie , Ecografie 4D Expert și Camera de garda

Vladoianu Ana Maria
Vladoianu Ana Maria
Medic Primar,Competenta in Ecocardiografie
Vladoianu Ana Maria
Vladoianu Ana Maria
Medic Primar,Competenta in Ecocardiografie

Cardiologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele insuficientei aortice

Cauzele includ degenerare valvulara idiopatica, febra reumatica, endocardita, degenerare mixomatoasa, bicuspidie aortica congenitala, aortita sifilitica si boli de tesut conjunctiv sau reumatologice.

Insuficienta aortica (IA) poate fi acuta sau cronica. Cauzele principale de IA acuta sunt endocardita infectioasa si disectia aortei ascendente. IA cronica usoara prezenta la adulti este cauzata cel mai frecvent de valva aortica bicuspida sau cu fenestratii (prevalenta este 2% la barbati si 1% la femei), in special cand se asociaza hipertensiune diastolic severa (TAD ≥ 110 mmHg). 

IA moderata sau severa prezenta la adulti este cauzata cel mai frecvent de degenerarea idiopatica a valvei aortice sau radacinii aortei, febra reumatica, endocardita infectioasa, degenerare mixomatoasa, sau trauamatisme. 

La copii, cea mai frecventa cauza este defectul septal ventricular, asociat cu prolapsul valvei aortice. 

Rareori, IA este produsa de spondilo-artropatii seronegative (spondilita achilozanta, artrita reactiva, artrita psoriazica), PR, LES, artrita asociata cu colita ulcerativa, aortita luetica (sifilitica), osteogenesis imperfecta, anevrism de aorta toracica, disectie de aorta, stenoza aortica supravalvulara, arterita Takayasu, ruperea unui sinus Valsalva, acromegalie si arterita temporala (cu celule gigante). IA secundara degenerarii mixomatoase poate aparea la pacientii cu sindrom Marfan sau Ehlers-Danlos.

Simptome

Simptomele insuficientei aortice

Simptomele includ dispnee de efort, ortopnee, dispnee paroxistica nocturna, palpitatii si dureri toracice. Printre semne se numara cresterea presiunii pulsului si prezenta unui suflu holodiastolic.

IA acuta produce simptome de IC si soc cardiogen. 

IC cronica ramane in mod tipic asimptomatica timp de multi ani. Boala determina aparitia progresiva a dispneei de efort, ortopneei, dispneei paroxistice nocturne si palpitatiilor.

In stadiile avansate de IA se poate palpa un freamat sistolic apical sau carotidian. Acesta este cauzat de volumele bataie crescute si de presiunea diastolica aortica scazuta.

Tratament

Diagnosticarea insuficientei aortice

Diagnosticul este suspectat pe baza anamenezei si examinarii fizice si confirmat prin ecografie cardiaca.

Se recomanda efectuarea de ECG si radiografii toracice. ECG poate evidentia tulburari de repolarizare asociate sau nu cu criterii QRS de hipertrofie ventriculara stanga, dilatatie atriala stanga sau inversia undelor T si subdenivelarea segmentelor ST in derivatii precordiale.

Pe radiografiile toracice, la pacientii cu IA cronica progresiva se poate observa cardiomegalie si marirea radacinii aortei.

Efectuarea unui test de efort ajuta la evaluarea capacitatii functionale si a simptomatologiei pacientiilor cu IA si manifestari clinice neconcludente.

Tratamentul  insuficientei aortice

Tratamentul presupune inlocuirea valvei aortice si, uneori, administrarea de medicamente vasodilatatoare (nifedipina cu actiune prelungita sau IECA- inhbitori ai enzimei de conversie). De asemenea, diureticele si nitratii reduc presarcina si pot aduce beneficii celor cu IA severa. 

Cu tratament, supravietuirea la 10 ani a pacientilor cu IA usoara sau moderata este 80%-95%.

Coduri de diagnostic asociate
  • Insuficienta Aortica Reumatismala
Specialități asociate
  • Cardiologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.