Despre omfalită
Omfalita este o infecție a ombilicului și/sau a țesuturilor din jurul acestuia care apare, în principal, în perioada neonatală. Infecția este limitată în jurul ombilicului, la majoritatea nou-născuților, dar poate progresa rapid spre infecție sistemică și chiar deces dacă nu este descoperită și tratată rapid. Omfalita are o rată estimată a mortalității între 7% și 15%.
Cordonul ombilical este flexibil si transportă nutrienți și sânge de la mamă la făt, în timpul sarcinii. După naștere, cordonul, care nu are terminații nervoase, este prins (pentru a opri sângerarea) și tăiat, lăsând o porţiune care va cădea în una până la trei săptămâni după naștere. În timpul nașterii și al procesului de prindere și tăiere, germenii pot infecta cordonul și pot provoca infecții.
Omfalita este o afecțiune rar întâlnită în țările dezvoltate în care oamenii au acces ușor la asistență medicală.
Cauze
Cauza dezvoltării omfalitei este pătrunderea agenților patogeni în corpul nou-născuților. Zona buricului reprezintă un acces direct către cavitatea abdominală, astfel încât orice infecție a țesuturilor poate duce la o răspândire rapidă a infecției în stomac. După naștere, în condiții normale, buricul cade între a cincea până la a cincisprezecea zi. La sfârșitul acestei perioade, buricul trebuie să fie curat, uscat și să nu sângereze.
Cordonul ombilical și zona din împrejur este un mediu potrivit pentru creșterea și proliferarea bacteriilor, deoarece există țesuturi vii care se pot infecta cu ușurință.
Cauzele omfalitei sunt microorganismele care cad pe pielea buricului și pe țesuturile mai profunde și provoacă un proces inflamator.
Infecția se poate răspândi la vasele de sânge ombilicale, vasele limfatice ale peretelui abdominal și vasele de sânge ale țesuturilor înconjurătoare.
Inflamațiile de acest tip sunt provocate, de regulă, de o specie de bacterie sau de o combinație de bacterii, care pot fi aerobe și anaerobe.
Organismele aerobe includ: Staphylococcus aureus (cel mai frecvent), streptococul grup A, streptococul B, E. Coli, Klebsiella, Proteus.
Speciile anaerobe cauzează aproximativ 30% din cazurile de omfalită: Bacteroides fragilis, Peptostreptococcus, Clostridium perfringens.
Există și o formă de infecție a ombilicului la adulți. Dermatita ombilicală, o afecțiune relativ frecventă este, de obicei, asociată cu o igienă inadecvată și cu adâncirea cordonului ombilical, cauzată de obezitate.
Factori de risc
Factorii de risc pentru omfalită includ:
- Igiena inadecvată a cordonului;
- Ruptura prematură sau prelungită a membranelor;
- Infecția maternă;
- Greutate mică la naștere;
- Istoricul cateterismului ombilical;
- Nașterea la domiciliu.
Simptome
Pentru a identifica rapid o infecție a ombilicului, trebuie verificată atent zona. În mod normal, după naștere, ciotul ombilical va forma o crustă la capăt. Pot apărea și mici sângerări, mai ales în jurul bazei ciotului, când acesta este gata să cadă, dar sângerarea ar trebui să fie ușoară și să se oprească rapid atunci când este aplicată o presiune ușoară.
Simptomele care trebuie să îngrijoreze și să dea indicația unei infecții sunt:
- Piele roșie, umflată, caldă sau sensibilă din jurul cordonului;
- Puroi (lichid galben-verzui) care curge din pielea din jurul cordonului;
- Miros urât provenind din cordon;
- Febră;
- Stare de agitație și disconfort a copilului sau somnolență nefirească.
O infecție, oricât de ușoară, a cordonului ombilical se poate agrava, în urma accesului direct la fluxul sanguin. Când o infecție intră în fluxul sanguin și se răspândește (sepsis) poate provoca leziuni care pun în pericol integritatea organelor și țesuturilor, dar și viața nou-născutului.
Medicul neonatolog sau pediatrul trebuie contactat imediat dacă sunt observate oricare dintre semnele de mai sus. Infecția cordonului ombilical este fatală pentru aproximativ 15% dintre copiii care o dezvoltă, deci este considerată o urgență medicală majoră.
Copiii prematuri sunt expuși unui risc crescut de complicații severe de la acest tip de infecție deoarece au deja un sistem imunitar slăbit.
Diagnosticare
Pentru toți pacienții cu suspiciune de omfalită trebuie efectuată evaluarea de laborator cu hemogramă, markeri proinflamatori, culturi bacteriene. În plus, culturile din orice material purulent din ciotul ombilical, trebuie testate înainte de inițierea tratamentului cu antibiotice, dacă este posibil.
Dacă pacientul prezintă simptome sistemice de infecție, trebuie efectuată o evaluare complexă, inclusiv radiografie toracică, analiză de urină, urocultură și cultura lichidului cefalorahidian.
Tratament
Pentru a aplica cel mai potrivit tratament pentru aceste tip de infecție, trebuie identificat exact germenul care o provoacă. Odată identificat germenul responsabil, medicii vor recomanda antibioticul potrivit pentru a-l combate.
După ce cauza simptomelor este identificată, tratamentul depinde, în mare măsură, de amploarea infecției.
Pentru infecțiile minore, medicul poate recomanda doar aplicarea unui unguent antiseptic sau antibiotic, de câteva ori pe zi, pe pielea din jurul cordonului.
Cu toate acestea, infecțiile minore se pot agrava atunci când sunt lăsate netratate. De aceea este important să consultați un medic ori de câte ori se suspectează o infecție a cordonului ombilical.
În infecțiile mai grave, copilul va trebui, probabil, spitalizat, pentru a i se administra antibiotice intravenoase, eficiente în lupta împotriva infecției.
Bebelușii cărora li se administrează antibiotice intravenos primesc, de obicei, tratament timp de aproximativ zece zile.
În unele cazuri, dacă infecția s-a extins, ar putea fi necesară drenarea chirurgicală. Dacă infecția a cauzat și moartea țesutului, se va interveni chirurgical pentru a elimina acele celule moarte.
Recuperarea în urma depistării omfalitei este completă în doar câteva săptămâni, dacă infecția este depistată devreme. Dacă infectarea a fost gravă, spitalizarea s-ar putea prelungi, pentru a confirma eliminarea infecției și lipsa oricăror semne ale altor organe afectate.
Bebelușul are cea mai bună șansă la o recuperare completă dacă tratamentul este început prompt.
Dacă în urmă cu mai mulți ani ciotul de cordon al bebelușului era acoperit cu un antiseptic, în zilele noastre majoritatea spitalelor și a medicilor pediatri recomandă menținerea zonei uscate și expunerea la aer, pentru a-l menține fără infecție. Potrivit cercetărilor publicate în revista Medicine, îngrijirea cordonului uscat, comparativ cu utilizarea unui antiseptic, este o modalitate sigură, ușoară și eficientă de a ajuta la prevenirea infecției cordonului ombilical la copiii sănătoși, născuți în spitale din zonele dezvoltate.
Medicii dau și câteva sfaturi pentru îngrijirea cordonului ombilical:
- Curățați-vă mâinile înainte de a atinge zona cordonului copilului;
- Evitați pe cât posibil să udați ciotul. Folosiți băi cu bureți pentru a vă curăța bebelușul până când ciotul cade și evitați să frecați zona din jurul ciotului. Dacă ciotul se udă, uscați-l ușor cu un prosop curat și moale;
- Păstrați scutecul bebelușului îndoit sub ciot (bont ombilical) până când cade, în loc să puneți banda de scutec peste el. Contactul cu aerul va ajuta la uscare;
- Îndepărtați ușor, cu buretele, orice urme de urină sau fecale, cu pansament steril, umezit cu apă, apoi lăsați zona să se usuce la aer.
Un sistem imunitar puternic va ajuta bebelușul să lupte cu orice infecție ar apărea. Din acest motiv, medicii recomandă alăptarea, care permite transmiterea anticorpilor de la mamă la copil. Alăptarea ajută copilul să-și dezvolte și să-și întărească sistemul imunitar.
Complicații
Consecințele și complicațiile omfalitei pot apărea atunci când bacteriile sunt colonizate în cordonul ombilical și au acces direct la fluxul sanguin. Cea mai frecventă complicație este răspândirea infecției, cu implicarea țesuturilor sănătoase. Așa se dezvoltă infecții precum fasciita necrozantă, abcesul, flegmonul sau peritonita.
Fasciita necrozantă se răspândește rapid și poate fi fatală. Primele semne pot include umflarea și înroșirea pielii din jurul infecției, precum și tensiunea pielii și durerea ascuțită și crepitarea acesteia la atingere. Peritonita debutează prin implicarea vaselor de sânge, vena ombilicală fiind în legătură directă cu peritoneul. Astfel, microorganismele din piele intră în peritoneu și provoacă inflamație.
Orice complicații ale omfalitei determină creșterea riscului de deces.
Prevenție
Prevenirea omfalitei ține, în primul rând, de îngrijirea corespunzătoare a cordonului ombilical al nou-născutului. Până în prezent, acest concept include cât mai puține intervenții din partea personalului medical și al părinților, precum și recomandarea de a menține un buric mereu uscat și curat. Prin urmare, după externarea nou-născutului, vi se va recomanda să nu lubrifiați buricul, ci pur și simplu să faceți baie copilului în apă curată, fără a freca locul de vindecare al buricului.
Prevenirea complicațiilor este importantă, așa că, atunci când apare orice înroșire, scurgere din buric sau starea generală a copilului este alterată, este necesar să consultați de urgență un medic.
Bibliografie
- Christiano, Donna. “Identifying and Treating an Infected Umbilical Cord.” Healthline, Healthline Media, 29 Apr. 2019, www.healthline.com/health/baby/infected-umbilical-cord
- Painter, Kelly, et al. “Omphalitis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 Sept. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513338/
- Antonios Tawk, et al. “Omphalitis with Umbilical Abscess in an Adult with a Urachal Remnant.” Case Reports in Gastroenterology, vol. 15, no. 3, 14 Dec. 2021, pp. 966–971, www.karger.com/crg/article/15/3/966/827847/Omphalitis-with-Umbilical-Abscess-in-an-Adult-with
Alte afecțiuni similare
Oligomenoreea
Oligomenoreea este o tulburare a fluxului şi ritmului menstrual, caracterizată prin sângerare menstruală care apare rar, la intervale neregulate şi are o abundenţă...
Vezi detalii
Oligospermia
Oligospermia este o tulburare de fertilitate masculină, caracterizată printr-un număr scăzut de spermatozoizi, ceea ce scade șansele unui cuplu de a obține o sarcină; cu...
Vezi detalii
Oligurie
Oliguria este definiţia medicală pentru debitul urinar scăzut, ceea ce înseamnă, în cazul unui adult, că rinichii produc mai puțin de 400 de mililitri de urină în 24 de...
Vezi detalii
Onicofagia
Onicofagia, sau rosul unghiilor, este definită ca un comportament obişnuit, văzut adesea ca nimic mai mult decât un tic sau un obicei enervant. Acest tip de comportament...
Vezi detalii
Oreion
Oreionul este o boală virală, specific umană, cauzată de virusul Urlian. Boala, denumită și parotidită epidemică, debutează cu simptome ușoare, care seamănă cu o...
Vezi detalii
Orhita
Orhita reprezintă infectarea testiculelor, unilaterală sau bilaterală, de obicei cauzată de virusuri şi bacterii. Poate să fie acută şi simptomatică, sau asimptomatică...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.