Oligurie

Oliguria reprezinta un debit urinar mai mic de 500 mL in 24 de ore la un adult sau mai mic de 0,5 mL/kg/ora la un adult sau la un copil (sub 1mL/kg/ora la un nou-nascuti).

Echipa medicala MedLife - Urologie

Tuta Dumitru, Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Belinski Catalin, Medic Primar, Doctorand
Medic Primar,...
Satalan Razvan,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 18

Oligurie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Oliguria poate avea cauze prerenale (legate de fluxul sanguin renal), renale (boli renale intrinseci) sau postrenale (obstructii ale cailor urinare). Un numar limitat de boli cauzeaza majoritatea cazurilor de oligurie acuta la pacientii spitalizati.

Oliguria prerenala este cauzata de hipoperfuzia renala. Cele mai frecvente cauze sunt hipovolemia, scaderea debitului cardiac si scaderea rezistentei vasculare sistemice (cum se intampla in sepsis). Aceste boli adeseori coexista si produc rapid (sub o ora) scaderea debitului urinar.

Cauzele renale principale sunt necroza tubulara acuta (NTA), ale carei cauze mai frecvente sunt hipoperfuzia renala prelungita (peste 4ore), folosirea substantelor radioopace, rabdomioliza si administrarea unor medicamente nefrotoxice (cum ar fi aminoglicozidele, alte antibiotice, AINS). 

Cauzele postrenale sunt: obstructiile cauzate de hipertrofia de prostata, de calculii urinari, de obstructia sondei Foley si vezica neurogena.

Oligurie - Simptome

La pacientii care pot comunica, nevoia imperioasa de a urina sugereaza obstructie a cailor urinare, in timp ce senzatia de sete si absenta nevoii de a urina sugereaza depletie volemica.

La pacientii obnubilati (la care probabil s-a montat o sonda urinara), scaderea brusca a debitului urinar asociata cu tensiune arteriala normala sugereaza ocluzia cateterului sau deplasarea cateterului, in timp ce scaderea treptata a debitului urinar este cauzata probabil de necroza tubulara acuta sau de o cauza prerenala.

Pot fi utile inregistrarile recente ale valorilor parametrilor fiziologici ai bolnavului si procedurilor efectuate, cum ar fi tensiunea arteriala, interventiile chirurgicale, administrarea de medicamente si de substante radioopace. Interventiile chirurgicale recente sau traumatismele pot conduce  la hipovolemie. 

Oligurie - Tratament

Diagnosticul oliguriei

Examen fizic. Ar trebui cautate semnele de hipovolemie, de sepsis si de insuficienta cardiaca. Palparea unei vezici urinare destinsa indica obstructie a cailor urinare. Urina de culoare rosie-inchisa sugereaza mioglobinurie.

Investigatii paraclinice. La toti pacientii cateterizati (cat si la cei cu vezica ileala), permeabilitatea cailor urinare ar trebui evaluata prin irigatie inainte de a efectua alte proceduri; aceasta manevra poate rezolva problema. La multi pacienti etiologia este evidenta clinic (soc, sepsis). La altii, in mod special la cei cu numeroase boli, este necesara efectuarea unor investigatii paraclinice pentru a diferentia cauzele prerenale de cele renale (NTA – necroza tubulara acuta). 

Daca pacientului i s-a montat un cateter venos central sau un cateter pulmonar, atunci se poate determina statusul volmetric (iar la pacientii cu cateter pulmonar se poate masura si debitul cardiac). Insa multi pacienti prefera sa nu monteze un cateter central in caz de oligurie acuta decat daca exista si alte indicatii. 

O metoda alternativa la pacientii fara semne de supraincarcare volemica este administrarea intravenoasa a unui bolus de 500 ml de ser fiziologic (20 mL/kg la copii). Cresterea debitului urinar sugereaza existenta unei cauze prerenale.

Ar trebui obtinute rezultatele analizelor de laborator. Se masoara standard electrolitii, urea si creatinina urinara. 

Tratamentul oliguriei

Se trateaza cauzele identificate. Obstructia cailor urinare se corecteaza, se efectueaza repletie volemica si se normalizeaza debitul cardiac. 

Administrarea medicamentelor nefrotoxice este intrerupta, alegandu-se un tratament de substitutie. Hipotensiunea ar trebui evitata pentru a se preveni agravarea leziunilor renale. Pacientii cu insuficienta renala ireversibila necesita tratament de substitutie a functiei renale (cum ar fi hemofiltrarea veno-venoasa continua sau hemodializa).

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical