Peritonita

Peritonita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a seroasei peritoneale determinata de agenti infectiosi, chimici, mecanici, traumatici sau de radiatii.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Dr. Marian Radu-Corneliu, Chirurgie Generala
Medic Primar
Cheregi Cornel Dragos
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24

Peritonita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele peritonitelor

Exista mai mute tipuri de peritonita. In dependenta de cauza se manifesta si tipul peritonitei.

Peritonita primara - mai este denumita si primitiva sau peritonita bacteriana spontana si este, de obicei, cauzata de o disfunctie a ficatului. Lichidul acumulat in abdomen determina crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Integritatea tractului gastro-intestinal este pastrata;

Peritonita secundara- este provocata de alte conditii care permit bacteriilor, enzimelor sau bilei din peritoneu sa ajunga in tractul gastro-intestinal sau biliar prin intermediul unei fisuri. Aceste fisuri pot fi cauzate de pancreatita, o ruptura de apendice, ulcer gastric, boala Crohn sau diverticulita. La fel sunt si peritonitele de origine pelviana: pioovar, piosalpinx etc. Peritonita mai poate aparea si post traumatic: plagi abdominale penetrate cu sau fara intersectare viscerala.

Peritonita tertiara- se manifesta printr-un raspuns inflamator sistemic, disproportionat, aparut dupa o vindecare aparenta a infectii intraperitoniale. 

Peritonita poate fi inclusiv una dintre consecintele dializei peritoneale, care implica utilizarea vaselor de sange din abdomen pentru filtrarea produsilor toxici si de metabolism din sange, atunci cand rinichii nu pot indeplini aceasta functie.

 

Peritonita - Simptome

Semnele si simptomele peritonitelor 

  • umflare si sensibilitate la nivelul abdomenului, insotite de durere de intensitate variabila; 
  • febra si frisoane; 
  • pierderea poftei de mancare; 
  • sete; 
  • voma
  • reflexe determinate de durere (alimentare si/sau bilioase); 
  • diminuarea cantitatii de urina eliminata; 
  • incapacitatea de a manifesta flatulenta sau de a avea scaun.

Durereaeste intensa, accentuata de miscari si tuse. Initial este localizata in dreptul viscerului perforat si se amelioreaza intr-un interval de 1-2 ore. Ulteriror, durerea este generalizata in intregulabdomen. 

Peritonita - Tratament

Diagnosticarea peritonitelor

In afara leucocitozei care este foarte importanta si a sindromului inflamator, testele imagistice au o importanta majora in diagnostic. Radiografia abdominala simpla poate evidentia nivele hidroaierice si pneumoperitoneu. Ecografia abdominala poate evidentia prezenta lichidului in ascita a abceselor, apendicita acuta, litiaza colecistica cu calculi inclavati, dilatatii de cai biliare. Tomografia computerizata a devenit metoda de electie pentru diagnosticul proceselor inflamatorii abdominale.

Tratamentul peritonitelor

Peritonitele, orice forma ar avea ele, trebuie tratate de urgenta si in mod neaparat. Tratamentul acestora presupune trei faze obligatorii: reanimarea, antibioterapia si procedura chirurgicala, care este indispensabila.

Chirurgie Generala Proctologie, Chirurgie Generala - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical