Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Inflamația peritoneului
Descoperă informații utile despre peritonită: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Peritonita se definește ca un process inflamator al peritoneului cauzat de un agent, precum:
Spectrul clinic al peritonitei mai poate fi clasificat în funcție de patogeneză (elementele și mijloacele în care își are originea și se dezvoltă o boală) astfel:
Pe de altă parte, un fenomen de răspuns al organismului prin localizarea peritonitei este reprezentat de formarea de abcese, proces caracterizat de izolarea și separarea procesului infecțios de restul cavității abdominale.
Reducerea mortalității sub 20% este rezultatul unei mai bune înțelegeri a rolului chirurgiei, îndeosebi în diagnosticarea leziunilor, a prevenției sindromului de compartiment intraabdominal și a îmbunătățirii alternativelor antibiotice prin medicație nouă cu spectru larg.
În funcție de tipul de peritonită, cauzele apariției ei sunt diferite:
Peritonita primară este provocată de inflamația peritoneului dintr-o cauză extraperitoneală ce survine adesea din diseminare hematogenă; aceasta este legată de deteriorarea apărării imune a gazdei.
Peritonita secundară rezultă dintr-o inflamație sau ruptură mecanică a integrității tractului intestinal sau urinar sau a organelor solide; consecința este expunerea cavității peritoneale la flora rezidentă a tractului gastrointestinal. Peritonita secundară poate fi de mai multe tipuri, așa că și cauzele apariției ei sunt diferite:
Peritonita terțiară rezultă dintr-o infecție intraabdominală persistentă sau repetată în urma unui tratament aparent adecvat al unei peritonite primare sau secundare.
Printre factorii de risc ai peritonitei asociați cu prognosticul negativ se numără:
Principalul simptom în toate cazurile de peritonită este durerea abdominală, localizată spre organul de origine.
Alte simptome frecvente sunt:
Temperatura corpului este de obicei peste 38° C.
Se pot manifesta tahicardie și amplitudinea pulsului. Pacienții prezintă ritm cardiac intens și tensiune arteriala ridicată.
La copii, ca o particularitate, adresabilitatea către chirurg trebuie să survină rapid, în prezența unor simptome precum:
Diagnosticul de peritonită este stabilit de medicul chirurg pe baza examenului clinic. Un rol important în diagnosticare îl au istoricul pacientului și examinarea fizică a acestuia.
În completarea examenului local, chirurgul va recomanda și alte investigații, precum:
Alte investigații recomandate sunt:
Tratamentul peritonitei severe este complex și necesită o abordare multidisciplinară. Chirurgii și medicii de medicină de urgență trebuie să conlucreze cu nutriționiștii, pneumologii, infecționiștii și radiologii.
Scopul tratamentului chirurgical este de a elimina cauza contaminării, de a reduce inoculul bacterian și de a preveni sepsisul persistent sau recurent. Procedura constă în aspirarea tuturor cavităților fluide cu măsurare a cantității extrase. În termeni generali, controlul se realizează prin îndepărtarea sau rezecția viscerelor perforate.
Cel de-al doilea obiectiv fundamental al operației de peritonită constă în reducerea volumului bacterian pentru a preveni starea septică și reacumularea de materie purulentă. Trebuie făcut lavajul minuțios al cavității abdominale pentru a se îndepărta toate resturile și particulele.
Peritonita secundară rămâne o importantă problemă clinică, cu o mortalitate ridicată prin starea septică. Gradul de contaminare intraabdominală a unui pacient și toleranța acestuia la răspunsul inflamator sistemic asociat sunt principalii factori care determină severitatea peritonitei secundare, precum și de alegere a conduitei de tratament.
Infecțiile punctului de ieșire și ale tunelului de cateter sunt principalii factori ce predispun la peritonită în cazul dializei. Numeroase strategii de prevenție sunt îndreptate asupra reducerii incidenței acestor infecții, iar testele clinice din acest domeniu raportează adesea cazuri de peritonită ca efect secundar.
Dr. Alecu Lucian
Medic Primar Chirurgie Generală
Bibliografie
Pelagra este boala cauzată de deficiența de vitamina B3, cunoscută sub termenul medical de niacină. Boala se manifestă ca o formă de malnutriție, în special subnutriția...
Vezi detalii
Pericardita reprezintă inflamația și iritarea pericardului (membrana care învelește inima). În mod normal, pericardul conține o cantitate mică de lichid, între 15 şi 50...
Pericoronarita este o inflamație a gingiei care apare mai ales în jurul măselelor de minte, de obicei atunci când dintele nu a erupt complet. Se creează, astfel, un...
Piciorul diabetic reprezintă o complicație des întâlnită în diabetul zaharat. Termenul se referă la leziuni sau ulcerații apărute la nivelul membrelor inferioare,...
Pielonefrita este un tip de infecție a tractului urinar superior, provocată de bacterii și, mai rar, de virusuri ce debutează, de obicei, în tractul urinar inferior sub...
Pierderea auzului apare atunci când un factor intern sau extern afectează sistemul auditiv. Persoanele care au o deficiență de auz pot avea probleme cu înțelegerea,...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.