Otita media nesupurata

Otita media nesupurata este o acumulare de lichid neinfectat in spatele timpanului ce apare in cele mai multe cazuri la copii. Motivele acumularii de lichid ar putea fi legate de o raceala, o infectie la gat sau de o infectii a cailor respiratorii superioare.

Echipa medicala MedLife - ORL

Medic Specialist
Mihut Ileana,Medic primar
Medic Primar
Medic Specialist
Popa Oana Irina,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 31

Otita media nesupurata - Cauze / agent infectios / factori de risc

In general, otita media nesupurata are la baza infundarea trompei lui Eustachio, canalul ce face legatura dintre timpan si nazofaringe. Acest canal are rolul de a echilibra presiunea aerului din timpan cu cea din exterior. Atunci cand nu functioneaza cum trebuie, lichidul din timpan nu se dreneaza corespunzator, ci se acumuleaza in spatele timpanului.

Orice copil poate avea aceasta problema, insa exista o serie de factori de risc ce maresc sansele de otita medie nesupurata:

  • racelile
  • anomalii cranio-faciale

Otita media nesupurata - Simptome

Simptomele pot varia in intensitate de la copil la copil, iar cele mai des intalnite sunt:

  • dificultati cu auzul
  • copilul se trage de una sau de ambele urechi
  • dificultati cu echilibrul

Daca copilul se afla la varsta la care isi dezvolva abilitatile de comunicare, acest proces ar putea fi intarziat.

Otita media nesupurata - Tratament

Tratamentul pentru otita medie supurata difera de la caz la caz. In cele mai multe situatii, problema dispare de la sine in 4-6 saptamani, chiar si netratata. Nefiind o infectie, nu se vor prescrie antibiotice decat in cazurile in care otita e provocata de o infectie a cailor respiratorii. Daca problema persista timp de mai multe luni si afecteaza bunul curs al vietii copilului, medicul ar putea recomanda o interventie chirurgicala minora prin care un tub se va monta in spatele urechi pentru a elimina excesul de lichid. Dupa ce lichidul este drenat auzul copilului va reveni la normal, iar tuburile vor cadea singure in maxim un an. Daca sursa problemei este infectia polipilor, se va interveni chirurgical pentru scoaterea acestora.

Otita media nesupurata - Preventie

Otita medie nesupurata nu are o metoda sigura de preventie, ea putand aparea la orice copil. Insa, pentru a reduce sansele ca aceasta sa apara, reducerea factorilor de risc este cea mai buna cale. Spalarea mainilor si a jucariilor copilului cat mai des, hranirea acestuia la san cat timp este cazul si in pozitie dreapta, precum si evitarea expunerii acestuia la fum de tigara sunt cele mai bune metode de preventie ale otitei medii nesupurate.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical
Adaugă comentariu nou

Plain text

  • Taguri HTML permiseŞ <br>
  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
7 + 10 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.