Paralizia Bell

Paralizia Bell consta intr-o paralizie periferica idiopatica, unilaterala de nerv facial ce se instaleaza brusc.

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Paralizia Bell - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauza este necunoscuta dar mecanismul fiziopatologic consta probabil in inflamatia nervului cranian VII (facial) datorita unei afectiuni imunologice sau virale (posibil viroza cu herpes simplex).

Nervul fiind comprimat, rezulta ischemie si pareza datorita traiectului foarte ingust al nervului la nivelul osului temporal. Muschii oculari orbitari si cei frontali sunt paretici in pareza faciala periferica, dar nu si in pareza centrala deoarece muschii primesc fibre diferite de la nucleii drept si stang ai nervului VII.

Paralizia Bell - Simptome

Simptomele sunt reprezentate de pareza hemifaciala ce implica portiunea superioara si inferioara a fetei.

Pareza faciala este adesea precedata de o durere retroauriculara. Pareza, care uneori este totala, se instaleaza in interval de cateva ore, fiind de obicei maxima in intervalul cuprins intre 48 si 72 de ore. 

Pacientii pot acuza o senzatie de amorteala sau de greutate resimtita la nivelul fetei. Partea de fata afectata devina flasca si lipsita de expresie, iar pacientul are dificultati sau ii este imposibil sa se incrunte, sa clipeasca sau sa faca grimase. 

In cazurile severe, fanta palpebrala se largeste si pacientul nu mai poate inchide ochiul respectiv, ceea ce are adesea efect iritant asupra conjuctivei si de uscaciune la nivelul corneei. Nu exista tulburari senzoriale cu exceptia conductului auditiv extern si a unei mici zone din spatele urechii. Daca leziunea nervoasa este proximala atunci salivatia, gustul si lacrimarea pot fi afectate si de asemenea poate fi prezenta hipoacuzia.

Paralizia Bell - Tratament

Diagnosticarea paraliziei Bell

Nu exista teste diagnostice specifice. 

Paralizia Bell poate fi diferentiata de o leziune centrala a nervului VII (ex. datorata unui AVC - accident vascular cerebral sau tumori) prin aceea ca ultima determina doar afectarea portiunii inferioare a fetei (imposibilitatea de grimasa). 

Exista multe afectiuni care pot determina pareza faciala periferica, de exemplu: sindromul Ramsay Hunt datorata herpesului Zoster (herpes ce afecteaza ganglionul geniculat), infectii ale urechii medii sau mastoidite, sarcoidoza (in special la pacientii de culoare), boala Lyme (in special in zonele endemice), fracturi de os pietros, invazie nervoasa carcinomatoasa sau leucemica, meningita cornica sau tumori de unghi cerebelo-pontin sau de glomus jugular.Aceste afectiuni evolueaza, de regula, mai incet comparativ cu paralizia Bell si pot avea si alte semne si simptome caracteristice.

Daca diagnosticul este incert se recomanda efectuarea de RMN cu substanta de contrast care poate evidentia o accentuare a imaginii nervului VII in cazul paraliziei Bell. Tomografia computerizata, care de regula este normala in cazul paraliziei Bell, se efectueaza daca se suspicioneaza existanta unei fracturi sau a unui accident vascular cerebral. 

Daca pacientii au calatorit intr-o zona endemica se pot efectua testele serologice pentru boala Lyme, in starea acuta si in convalescenta. In caz de suspiciune de sarcoidoza se va efectua o radiografie toracica si dozarea serica a ACS (angiotensin convertaza serica). Testele virale nu sunt de ajutor.

Tratamentul paraliziei Bell

Tratamentul poate consta in administrarea de corticosteroizi, lubrefierea ochiului si folosirea intermitenta a unui bandaj ocular.

Intinderea leziunii nervoase dicteaza si evolutia si prognosticul bolii. 

Daca sunt pastrate anumite functii, apare de obicei vindecarea completa in decurs de cateva luni. Studiile privind conducerea nervoasa si cele de electromiografie prognosticheaza, in 90% din cazuri, o recuperare completa dupa paralizia completa daca ramurile nervoase de la nivelul fetei pastreaza o excitabilitate normala la stimularea electrica maximala si o vindecare doar in 20% din cazuri daca excitabilitatea electrica este absenta. Regenerarea fibrelor nervoase poate fi directionata gresit, afectand muschii din partea inferioara a fetei cu fibre perioculare si vice versa. Acest lucru poate avea ca rezultat contractia altor muschi decat cei adecvati in timpul miscrilor faciale voluntare (sinchinezie) sau lacrimarea abundenta in timpul salivatiei. Pe de alta parte, lipsa utilizarii cronice a musculaturii faciale poate duce la contractura acesteia.

Pana in prezent niciun tratament nu s-a dovedit eficient in cazul paraliziei idiopatice Bell. Corticoterapia poate reduce putin durata si gradul paraliziei reziduale, in conditiile administrarii medicatiei in decurs de 48 de ore de la debut.Se va administra prednison, in doza de 60-80 mg pe cale orala o data pe zi timp de o saptamana, apoi se va reduce treptat in cursul celei de a doua saptamani. Se pot adminstra si antivirale eficiente contra virusului  herpes simplex.

Este indicata prevenirea uscarii corneei prin administrarea de lacrimi artificiale, solutie salina izotopa sau picaturi de metil celuloza si prin folosirea intermitenta a unui bandaj sau obturator ocular care sa tina ochiul inchis, in special in cursul somnului.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical