Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre paralizia corzilor vocale: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Paralizia corzilor vocale este o afecțiune care implică una sau ambele corzi vocale, care nu se mișcă așa cum ar trebui. Corzile vocale sunt două benzi de mușchi în interiorul laringelui, situate deasupra traheei. Corzile vocale se îndepărtează una de cealaltă atunci când respiri, astfel încât aerul să poată trece, și se apropie atunci când înghiți, pentru a preveni alunecarea alimentelor și băuturii în trahee. Când vorbești sau cânți, corzile vocale se ating, plămânii trimit aer prin ele, făcându-le să vibreze și să emită sunete.
În cazul paraliziei corzilor vocale, afectarea nervilor împiedică mușchii din interiorul corzilor vocale să se deschidă și să se închidă corect. Ca urmare, apar probleme legate de vorbire, înghițire sau chiar respirație - toate funcțiile care depind de mișcarea corzilor vocale.
Paralizia corzilor vocale este de două tipuri, ea poate afecta o coardă vocală sau ambele corzi vocale:
Paralizia unilaterală a corzilor vocale este mult mai frecventă decât paralizia bilaterală. Se întâmplă rar ca ambele corzi vocale să fie afectate de paralizie. Totuși, ambele tipuri ale afecțiunii pot afecta pe oricine și la orice vârstă.
Paralizia unilaterală a corzilor vocale variază în severitate de la ușoară la severă. În cazurile ușoare, pacienții se confruntă cu dificultăți la vorbire. În cazuri mai severe, este posibil să apară și dificultăți de respirație în timpul vorbirii. Totodată, în cazurile severe poate apărea senzația de tuse și sufocare la ingerarea mâncării sau a lichidelor.
În cazul paraliziei bilaterale a corzilor vocale, corzile vocale se pot apropia prea mult, ceea ce îngreunează procesul de respirație. Deglutiția (înghițirea) poate fi, de asemenea, afectată. Mâncarea sau băutura se pot strecura în trahee și plămâni, provocând pneumonie de aspirație.
Orice dificultăți legate de respirație și/sau înghițire trebuie urgent prezentate unui medic.
Mai multe afecțiuni pot afecta nervii care controlează modul în care se mișcă corzile vocale:
Uneori, o coardă vocală poate paraliza și după o răceală sau o infecție puternică a căilor respiratorii superioare. Medicii nu pot determina întotdeauna cauza exactă. Aceste cazuri de paralizie a corzilor vocale sunt numite idiopatice sau post virale.
Factorii care pot crește riscul de a dezvolta paralizie a corzilor vocale includ:
Simptomele depind de amploarea paraliziei și de poziția corzilor vocale, una în raport cu cealaltă, și pot include:
Este posibil ca o coardă vocală paralizată să nu fie resimțită direct. În schimb, se vor simți simptomele rezultate în urma paraliziei. Senzația se poate simți ca o oboseală, pe măsură ce se epuizează energia, în încercarea de a atrage mai mult aer în plămâni sau de a forța vocea să sune ca de obicei. Uneori, poate apărea senzație de sufocare dacă mâncarea sau băutura se strecoară în trahee. Unii oameni cu corzile vocale paralizate simt că au întotdeauna mucus în gât pe care nu îl pot curăța.
Mulți oameni cu paralizie a corzilor vocale pot vorbi în continuare, dar poate necesita mai mult efort. Este posibil să apară modificări în modul în care sună vocea. Dacă paralizia este severă, riscul de pierdere totală a vocii este mare.
Experții otorinolaringologi (medici specializați în afecțiunile urechilor, nasului și gâtului) dar mai ales cei specializați în afecțiunile care implică gâtul și aparatul fonator (laringologi), diagnostichează și tratează paralizia corzilor vocale.
Diagnosticul de paralizie a corzilor vocale se pune pe baza simptomelor și a istoricului medical dar, pentru a confirma acest diagnostic, specialistul va solicita și alte teste, cum ar fi:
Tratamentul depinde de severitatea paraliziei și de simptomele resimțite. Dacă paralizia este ușoară, este posibil să fie nevoie doar de terapie vocală, pentru a îmbunătăți modul în care funcționează corzile vocale. În timpul terapiei se fac exerciții speciale, care întăresc corzile vocale și ajută la controlul mușchilor care te ajută să vorbești și să îmbunătățești felul în care respiri atunci când vorbești.
Paralizia mai severă a corzilor vocale poate necesita o intervenție chirurgicală.
Tratamentul paraliziei unilaterale a corzilor vocale
În paralizia unilaterală a corzilor vocale, medicii aleg, adesea, să întârzie intervenția chirurgicală cu până la un an, pentru a lăsa timp pentru ameliorarea stării. Uneori, coarda vocală este doar inflamată sau încordată și are nevoie de timp pentru a se reface. Acest lucru poate dura mai multe luni. Terapia vocală, administrată de un logoped cu experiență în îngrijirea vocii, poate fi foarte eficientă și poate ajuta la întărirea vocii, dacă problema este ușoară/moderată.
Un laringolog poate recomanda o intervenție chirurgicală sau o injecție pentru a ajuta la îmbunătățirea problemelor de voce, de înghițire și de respirație. Opțiunile includ:
Tratamentul bilateral al paraliziei corzilor vocale
Persoanele cu ambele corzi vocale paralizate pot avea căile respiratorii periculos de înguste. Ele vor avea nevoie de o traheotomie pentru a deschide căile respiratorii și pentru a ajuta la respirație.
În timpul acestei proceduri, medicul specialist ORL face o incizie și introduce un tub în gât. Tubul deschide căile respiratorii și vă ajută să respirați. Uneori, poate fi eliminată o porțiune din spatele uneia sau ambelor corzi vocale cu un laser, pentru a lărgi căile respiratorii, creând mai mult spațiu prin care să respirați.
Uneori, corzile vocale se pot repara singure. Acest lucru poate dura, însă, mai multe luni. Cu ajutorul terapiei vocale, a injecțiilor în corzile vocale sau a implanturilor, vocea poate deveni mai puternică și le va permite oamenilor să vă audă mai bine. De asemenea, tratamentul va îmbunătăţi înghițirea și respirația. Doar medicul poate anticipa cât de mult din funcția corzilor vocale poate fi recăpătată cu tratament.
Terapia vocală și, uneori, injecțiile de umplere pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor. Dacă o coardă vocală este permanent paralizată, tratamentul disponibil este un implant pentru menținerea în poziție îndepărtată a corzii vocale. Rareori, este posibil ca medicul să fie nevoit să reajusteze implantul, dacă acesta se mișcă din loc.
Cu tratament, mulți oameni își recapătă capacitatea de a vorbi și de a înghiți după paralizia corzilor vocale. Prognosticul depinde de mai mulți factori, inclusiv dacă paralizia a afectat una sau ambele corzi vocale și dacă este ușoară sau severă.
Există și modalități homeopate de tratament, considerate relativ eficiente, pentru gestionarea paraliziei corzilor vocale. Ele pot ameliora simptomele cazurilor de paralizie a corzilor vocale. Șansele de recuperare în fiecare caz sunt foarte variabile. Medicamentele homeopate trebuie, însă, administrate doar după consultarea unui medic homeopat bine calificat.
Problemele de respirație asociate cu paralizia corzilor vocale pot fi atât de ușoare, încât singurul simptom să fie doar o voce răgușită, dar pot fi și suficient de grave încât să poată pune viața în pericol.
Deoarece paralizia corzilor vocale împiedică deschiderea sau închiderea completă a căilor respiratorii, alte complicații pot include sufocarea sau inhalarea alimentelor ori a lichidelor. Aspirația care duce la pneumonie severă este rară, dar gravă și necesită îngrijiri medicale imediate.
Nu puteți preveni întotdeauna paralizia corzilor vocale. Trebuie discutat cu medicul specialist dacă există o afecțiune care poate crește riscul. Specialiștii pot recomanda controale regulate, pentru a vă testa corzile vocale. Este posibil să fie nevoie de terapie vocală pentru a îmbunătăți modul în care funcționează corzile vocale.
Bibliografie
Pansinuzita este afecțiunea care presupune infectarea și inflamarea tuturor sinusurilor. Aceasta poate fi cronică sau acută, în funcție de cât durează...
Vezi detalii
Papiloamele sunt formațiuni tumorale benigne formate din fibre de colagen și vase de sânge, înconjurate de o epidermă îngroșată sau subțiată, ce se localizează...
Paralizia Bell este o afecțiune care provoacă slăbiciune bruscă a mușchilor de pe o parte a feței. În cele mai multe cazuri, slăbiciunea este temporară, se instalează pe...
Paralizia cerebrală este cea mai frecventă dizabilitate motrică din perioada copilăriei. Termenul se referă la un grup de tulburări care afectează capacitatea unei...
Paraplegia este o afecțiune medicală caracterizată prin afectarea funcției motorii sau senzoriale a extremităților inferioare, care implică, de obicei, ambele picioare...
Parestezia este o tulburare a sensibilității care se manifestă prin senzații anormale la nivelul pielii, cum ar fi furnicături, amorțeală, mâncărimi sau senzația de...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.