medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Paralizia corzilor vocale

Paralizia corzilor vocale

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Paralizia corzilor vocale are diferite cauze si poate afecta vorbirea, respiratia si deglutitia. Coarda vocala stanga este afectata de doua ori mai frecvent decat cea dreapta, iar afectiunea apare la femei mult mai frecvent decat la barbati.

Paralizia corzilor vocale se poate datora unor leziuni la nivelul nucleului ambiguu, la nivelul tracturilor supranucleare ale acestuia, la nivelul truchiului principal al vagului sau la nivelul nervilor laringieni recurenti.

Paralizia este, de obicei, unilaterala. Aproximativ o treime din paraliziile unilaterale de corzi vocale sunt de origine neoplazica, o treime sunt traumatice si o treime sunt idiopatice. Tumorile intracraniene, accidentele vasculare si bolile demielinizate determina paralizia nucleului ambiguu.

Tumorile de la nivelul bazei craniului si paralizia gatului induc paralizia vagului.

Paralizia nervului laringeal recurent este determinata de leziuni ale gatului sau toracelui, traumatisme, tiroidectomie, neurotoxine, infectii neurotoxice, lezarea sau chirurgia la nivelul coloanei cervicale, bolala Lyme si boli virale.

Paralizia bilaterala de corzi vocale este o afectiune amenintatoare de viata cauzata de chirurgia tiroidiana si cervicala, intubatie, traumatisme, bolile neurodegenerative si bolile musculare.

In cazul paraliziei corzilor vocale nu se mai pot realiza abductia si adductia corzilor.

Paralizia poate afecta fonatia, respiratia si deglutitia , iar alimentele solide si lichide pot fi aspirate in trahee.

In paralizia nervului laringeal recurent, coarda se poate misca in timpul fonatiei dar nu in inspir. In paraliza unilaterala vocea poate fi ragusita si dispneica, dar de obicei nu apare obstructia la nivelul cailor respiratorii deoarece coarda normala realizeaza abductia suficient.

In paralizia bilaterala, ambele corzi stau la 2-3 mm de linia mediana iar vocea este de buna calitate, dar limitata ca intensitate. Totusi, exista obstructie respiratorie care produce striduri si dispnee, cu efort respirator moderat in timp. De fiecare data coarda este trasa spre linia mediana a glotei printr-un efect Bernolli inspirator.

Aspiratia reprezinta, de asemenea, un pericol.

Diagnosticarea paraliziei corzilor vocale

Diagnosticul se bazeaza pe laringoscopie. Intotdeauna trebuie cautata cauza. Evaluarea este ghidata de anomalii identificate la anamneza si examinarea fizica.

Pe parcursul anamnezei medicul intreaba despre toate cauzele posibile de neuropatie periferica, inclusiv expunerea la metale grele (arsenic, plumb, mercur), efectele fenitoinei si vincristinei si istoricul de boli de tesut conjunctiv, boala Lyme, sarcoidoza, diabet zaharat si etilism.

Evaluarea mai amanuntita poate include CT de cap si torace, scanare tiroidiana, tranzit baritat sau bronhoscopie si esofagoscopie.

Tratamentul paraliziei corzilor vocale

In paralizia unilaterala tratamentul are ca scop imbunatatirea calitatii vocii prin augumentare, medializare sau reinervare.

Augumentarea implica injectarea unei paste de particule plasticizate, colagen, dermicronizat sau grasime autologa in coarda paralizata pentu a apropia corzile, ameliorand astfel vocea si prevenind aspiratia.

Medializarea consta in mutarea corzii vocale spre linia mediana prin inserarea unui departator lateral de coarda afectata.

Acest lucru se poate efectua prin anestezie locala, care permite ca pozitia departatorului sa fie reglata in functie de vocea pacientului. Spre deosebire de augumentarea cu particule plasticizate care fixeaza definitiv coarda, departatorul poate fi reglat sau scos.

Reinervarea a avut succes rareori.

In paraliziile bilaterale trebuie restabilita permeabilitatea adecvata a cailor respiratorii.

Poate fi necesara traheotomia permanenta sau temporara pe perioada unei infectii acute de cai superioare.

Echipa medicală - ORL

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.