Pericardita

Pericardita reprezinta inflamatia pericardului (sac fibro-seros care inveleste inima), adeseori cu acumulare de lichid. Prezenta de lichid in cantitate mare poate conduce chiar la sindromul de tamponada cardiaca.

Diagnosticarea pericarditei

Diagnosticul se bazeaza pe prezenta constatarilor clinice si ECG tipice. Pentru identificarea modificarilor sunt necesare uneori trasee ECG seriate.

La examenul fizic se percepe frecatura pericardica - un zgomot de tonalitate inalta sau joasa, suprapus peste zgomotele cardiace, se aude bine “sub ureche”, cu bolnavul in apnee.

Probele biologice pot arata sindrom inflamator nespecific: VSH si fibrinogen crescute, proteina C crescuta, leucocitoza. Se pot evidentia anticorpi specifici pentru agentul etiologic in formele infectioase.

Ecocardiografia - pericardul poate fi usor ingrosat, rar apare o cantitate usor crescuta de lichid pericardic.

Medici specialiști - Cardiologie și Ecocardiografie

Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie
Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie

Cardiologie

Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist
Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist

Cardiologie

Popa Corina Daniela Elena
Popa Corina Daniela Elena
Medic Specialist
Popa Corina Daniela Elena
Popa Corina Daniela Elena
Medic Specialist

Cardiologie , Ecografie 4d Expert și Camera De Garda

Vladoianu Ana Maria
Vladoianu Ana Maria
Medic Primar,Competenta in Ecocardiografie
Vladoianu Ana Maria
Vladoianu Ana Maria
Medic Primar,Competenta in Ecocardiografie

Cardiologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Pericardita acuta

Pericardita acuta poate aparea la pacientii cu infectii, boli de tesut conjunctiv, uremie, traumatisme, infarct miocardic sau care urmeaza anumite medicamente (ex: hidralazina, izoniazida, procainamida).

Pericardita infectioasa

Pericardita infectioasa are de cele mai multe ori etiologie virala (echovirus, influenza, coxsackie).

Pericardita bacteriana purulenta

Pericardita bacteriana purulenta este rara, dar poate aparea dupa endocardita infectioasa, pneumonie, septicemie, traumatisme penetrante, sau interventii chirurgicale cardiace.

Pericardita constrictiva / Efuziune pericardica cronica

Efuziunea pericardica cronica sau pericardita constrictiva pot aparea dupa orice afectiune care produce pericardita acuta, cum ar fi TBC, tumori, iradiere sau intervenii chirurgicale. Efuziunile pericardice mari (seroase, sero-sanguinolente sau hemoragice) sunt cauzate de obicei de metastaze neoplazice.

Hemopericard

Hemopericardul (acumulare de sange in pericard) poate conduce la pericardita sau fibroza pericardica; cauze frecvente sunt traumatismele toracice, leziuni iatrogene (ex: produce in urma cateterizarii cardiace, montarea unui  pacemaker, sau plasarii unei linii venoase centrale) si ruperea unui anevrism toracic.

Simptome

Unii pacienti prezinta semne si simptome de inflamatie (pericardita acuta); altii au manifestari secundare acumularii de fluid  (efuziune pericardica). Simptomele si semnele variaza in functie de severitatea inflamatiei, volumul de fluid si rata acumularii acestuia. Daca se acumuleaza lent (in decurs de cateva luni), chiar si un volum mare de lichid poate ramane asimptmomatic.

Pericardita acuta produce de obicei durere toracica si frecatura pericardica, uneori asociate cu dispnee. Primele semne pot fi cele de tamponada: hipotensiune, soc sau edem pulmonar.

Deoarece inervatia pericardului si miocardului este aceeasi, durerea toracica produsa de pericardita este uneori similara cu cea produsa de inflamatia si ischemia miocardica; aceasta este surda sau ascutita, localizata precordial sau substernal si radiaza la nivelul gatului, marginii muschiului trapez sau umerilor. Durerea cauzata de pericardita este de obicei agravata de miscarile toracice, tuse si respiratie; poate fi ameliorata cand pacientul sta ridicat si se apleaca spre anterior. Uneori sunt prezente tahipneea si tusea neproductiva; adeseori pacientii prezinta febra, frisoane si stare de slabiciune.

Tratament

De obicei se recomanda spitalizare, pentru a putea depista la timp eventualele complicatii. In caz de tamponada cardiaca, se practica imediat pericardiocenteza (procedura care implica introducerea unui ac subtire, prin peretele toracic, direct in sacul pericardic, pentru a drena o parte din lichidul prezent); chiar daca se scoate numai un volum mic de lichid, manevra poate salva viata pacientului.

Durerea poate fi controlata de obicei cu aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (ex. ibuprofen). In ceea ce priveste durerea severa, poate necesita administrare de opiodide si corticosteroizi.

Coduri de diagnostic asociate
 • Pericardita reumatismala cronica
 • Pericardita reumatismala acuta
 • Pericardita infectioasa
 • Pericardita in bolile bacteriene clasate la alte locuri
 • Pericardita in alte boli infectioase si parazitare clasate la alte locuri
 • Pericardita in alte boli clasate la alte locuri
 • Pericardita idiopatica acuta nespecifica
 • Pericardita cronica constrictiva
 • Pericardita cronica adeziva
 • Pericardita acuta, fara alta specificare
Specialități asociate
 • Cardiologie
 • Ecocardiografie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.