Apendicita acuta la copii

Apendicita este cauzata de inflamatia apendicelui, diverticul digestiv situat la nivel ileo-cecal, frecvent mentionat pur si simplu ca apendice. Apendicele este o structura ce nu se termina, rezultand din cecum. 

Apendicita acuta este cea mai frecventa afectiune acuta chirurgicala. In Romania, incidenta bolii este de 1 la 50/60 copii. Este exceptionala sub un an, rara sub 3 ani, varful de incidenta inregistrandu-se in perioada de varsta 6-10 ani. La copilul mic, din cauza lipsei de cooperare, diagnosticul este uneori dificil.

Apendicita este o urgenta medicala deoarece apendicele se poate sparge sau rupe. Acest lucru poate duce la mai multe infectii. Daca nu este tratata, afectiunea poate fi fatala.

Chirurgia pentru a elimina apendicele se numeste apendicomie. Majoritatea copiilor se recupereaza fara probleme pe termen lung.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie pediatrica

Medic Specialist
Medic Primar,...
Barbuta Ovidiu Ionel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Apendicita acuta la copii - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele apendicitei acute la copii

Apendicita se intampla atunci cand interiorul anexei este blocata de ceva, provocand o infectie. Blocajul poate fi cauzat de lichidul din nas sau de gura, numit mucus. De asemenea, poate aparea din cauza scaunului sau a parazitilor. Blocajul mai poate fi cauzat de o indoire sau rasucire in apendicele insusi.

Apendicele devine apoi inflamat si umflat. Procesul inflamator este initiat de obstructia lumenului apendicular cu retentia si infectia continutului acestuia. Acest lucru se datoreaza faptului ca germenii (bacteriile) din apendice incep sa creasca rapid. Pe masura ce umflarea si durerea se agraveaza, alimentarea cu sange a apendicei este intrerupta. Inflamatia acuta a mucoasei se poate extinde initial la perete si, uneori, la structurile vecine. 

Daca se intarzie diagnosticul si interventia chirurgicala se produce gangrena si perforatia apendicelui, abces, peritonita. In anumite situatii, perforatia este limitata de catre organele adiacente si epiplon cu dezvoltarea plastronului apendicular. Daca nu este tratata, peritonita poate fi fatala.

In functie de extinderea procesului inflamator, sunt descrise urmatoarele forme: apendicita acuta catarala, flegmonoasa, gangrenoasa. 

Factori de risc pentru apendicita acuta la copii

 • Regim alimentar nesanatos;
 • Dereglari de pasaj intestinal;
 • Infectii;
 • Infestarea cu paraziti intestinali.

Complicatiile apendicitei acute la copii

O anexa iritata se poate transforma rapid intr-o anexa infectata si rupta. Acest lucru se poate intampla in cateva ore. O anexa rupta este o situatie de urgenta. Daca nu este tratata, ar putea fi fatala. Cand apendicele se rupe, germenii (bacteriile) infecteaza organele din interiorul cavitatii abdominale. Aceasta provoaca o infectie bacteriana numita peritonita. Infectia bacteriana se poate raspandi foarte repede. Poate fi dificil de tratat daca diagnosticarea este intarziata.

Apendicita acuta la copii - Simptome

Simptomele apendicitei acute la copii

 • Durere brusca care incepe pe partea dreapta a abdomenului inferior;
 • Durere brusca care incepe in jurul buricului si se deplaseaza adesea spre abdomenul din dreapta jos; 
 • Durerea care se inrautateste daca pacientul tuseste sau face miscari bruste cand se joaca;
 • Greata si varsaturi;
 • Pierderea poftei de mancare;
 • Febra care se poate agrava pe masura ce boala progreseaza;
 • Constipatie sau diaree;
 • Balonare.

Ca o regula generala, tabloul clinic caracteristic este reprezentat de triada Dieulafoy (durere, hiperestezie cutanata, aparare musculara), la care se adauga febra moderata si leucocitoza. 

Debutul durerii este brusc. Durerile abdominale au caracter colicativ, initial periombilical si/sau epigastric, apoi localizate in fosa iliaca dreapta (localizare evocatoare pentru diagnostic). Daca nu se intervine chirurgical, durerile abdominale devin difuze.Greata si varsaturile sunt constant prezente, aceste simptome succedand durerii. Anorexia este constant prezenta.

Se pot asocia si modificari de tranzit intestinal (de regula constipatie, rar diaree), tulburari mictionale (polakiurie, disurie).

Febra, de regula, inregistreaza valori cuprinse intre 37,5 si 38 grade C.

Zgomotele intestinale sunt initial normale sau exagerate, pentru ca in evolutie sa devina reduse si absente.

Examenul abdomenului evidentiaza hiperesteziea cutanata, sensibilitate sau aparare (contractura) musculara, localizata sau extinsa. Durere abdominala poate fi evidentiata cu ajutorul unor manevre:

 • Manevra Rowsing: durere in fosa iliaca dreapta la palparea fosei iliace stangi;
 • Manevra Blumberg: sensibilitate/durere vie la decompresia brusca a zonei apendiculare;
 • Semnul psoasului (manevra Jaworski-Lapinski): palparea fosei iliace drepte este dureroasa la ridicarea spre zenit a membrului inferior drept;
 • Semnul Dunphy: durere in fosa iliaca dreapta la efortul de tuse;
 • Sensibilitate crescuta la tuseul rectal; rar, prin tuseu rectal poate fi palpata o formatiune dureroasa in fundul de sac Douglas.

Apendicita acuta la copii - Tratament

Diagnosticarea apendicitei acute la copii

La copil, tabloul clinic este prezent in 60% dintre cazuri. Pentru a ajuta la diagnosticarea apendicitei acute medicul va avea nevoie de un istoric al semnelor si simptomelor. Apoi acesta va va examina abdomenul si va evalua durerea. Medicul poate aplica o presiune usoara asupra zonei dureroase. Atunci cand presiunea este eliberata brusc, durerea apendicita se va simti adesea mai grava, semnalizand ca peritoneul adiacent este inflamat. De asemenea, medicul poate cauta rigiditate abdominala si o tendinta de rigidizare a muschilor abdominali ca raspuns la presiunea asupra apendicelui inflamat. De asemenea, sunt recomandate testele de sange, testele de urina si cele de imagistica pentru a confirma diagnosticul.

Pentru diagnostic si indicatie chirurgicala au fost elaborate scoruri clinice. Cel mai cunoscut este Scorul Alvarado:

 • Aparare musculara in cadranul inferior drept – 2 puncte;
 • Durere la decompresiunea brusca a regiunii – 1 punct;
 • Temperatura > 37 °C – 1 punct;
 • Migrarea durerii epigastrice in cadranul inferior drept – 1 punct;
 • Anorexie – 1 punct;
 • Greata varsaturi – 1 punct;
 • Leucocitoza > 10.000/mmc – 2 puncte;
 • Devierea formulei leucocitare la stanga – 1 punct.

Interpretare:

 • Scor 0-3: diagnostic putin probabil (sensibilitate 96%);
 • Scor 4-6: indica explorarea imagistica (sensibilitate 36%);
 • Scor > 7: indicatie chirurgicala (sensibilitate 78%).

Medicul va recomanda si o serie de explorari paraclinice: hemoleucograma completa, sumar de urina, ecografie abdominala si CT abdomino-pelvin. 

Diagnostic diferential:

 • Gastroenterita acuta;
 • Adenita mezenterica;
 • Diverticulita Meckel;
 • Colica biliara;
 • Infectie urinara, colica nefretica;
 • Dureri menstruale, salpingita, ruptura de foliculi, ovar torsionat, sarcina ectopica;
 • Torsiune de testicul;
 • Purpura Henoch-Schönlein;
 • Cetoacidoza diabetica
 • Dureri abdominale nespecifice (necesita reevaluarea obligatorie in urmatoarele 12-24 ore).

Tratamentul apendicitei acute la copii

Apendicita acuta se vindeca prin actul operator.

Tratament chirurgical. Interventia chirurgicala prin care apendicele inflamat este scos poarta nunele de apendicetomie si poate fi efectuata ca o interventie chirurgicala deschisa, utilizand o taietura abdominala incisiva de aproximativ 5 pana la 10 cm. 

Cum ne pregatim pentru operatia de apendicetomie?

Inainte de a intra in operatie medicul va va da cateva recomandari pe care copilul trebuie sa le urmeze. Acesta nu are voie sa manance si sa bea timp de cel putin opt ore inainte de apendicetomie. De asemenea, este important sa-i spuneti medicului dumneavoastra despre orice medicamente pe care i le dati copilului. 

Tipuri de interventii chirurgicale in apendicita acuta

Exista doua tipuri de apendicomie: deschisa si laparoscopica. Tipul de chirurgie pe care medicul dumneavoastra il alege depinde de mai multi factori, inclusiv severitatea apendicitei si antecedentele medicale.

Apendicetomia deschisa sau apendicectomia prin abord clasic

In cazul acestei interventii copilul va fi sub anestezie generala iar chirurgul va face o incizie la nivelul abdomenului, in partea dreapta, de cativa cm, dupa care se patrunde in cavaitatea abdominala. Apendicul inflamat este taiat si apoi indepartat din cavitatea abdominala. Se asigura ca zona este curatata pentru a nu aparea complicatii si incizia este suturata. In inchiderea inciziei se pot folosi fire resorbabile astfel incat semnul ramas in urma operatiei sa fie cat mai putin vizibil.  

Apendicetomia deschisa se recomanda daca apendicele s-a rupt si infectia sa raspandit in alte organe (peritonita).

Apendicetomia laparoscopica

Acest tip de interventie chirurgicala presupune cateva mici incizii abdominala. Dupa ce pacientul este anesteziat, chirurgul incepe operatia prin realizarea a trei mini-incizii la nivelul abdomenului si se realizeaza pneumoperitoneul. Medicul va cere sa se introduce dioxid de carbon in caviatea abdominala pentru o vizualizare mai buna. Se introduc apoi instrumentele de lucru si un laparoscop care este un instrument care are o camera video si o sursa de lumina. Lamparoscopul va evidentia apendicul inflamat. Apendicul se taie si se introduce apoi intr-o punga sterila, dupa care se extrage din cavitatea abdominala. In continuare, chirurgul inspecteaza zona in care a fost apendicul pentru a se asigura ca nu exista complicatii, se intrerupe gazul care a creat pneumoperitoneul, se scot instrumentele, iar mini-inciziile sunt cusute cu fire resorbabile.

Recuperarea postoperatorie

Cand apendicetomia se termina copilul va fi tinut sub observatie cateva ore inainte de a fi eliberat din spital. Semnele vitale, cum ar fi respiratia si ritmul cardiac, vor fi monitorizate indeaproape. 

In zilele care urmeaza dupa operatia de apendicita copilul poate simti dureri moderate in zonele in care au fost facute incizii. Medicul dumneavoastra ar putea prescrie antibiotice pentru a preveni o infectie dupa o interventie chirurgicala. 

Recuperarea completa de la o apendicita dureaza aproximativ patru pana la sase saptamani. 

Complicatii postoperatorii ale apendicitei acute la copii

Posibilele complicatii ale interventiei chirurgicale pot fi:

 • Hemoragiile prin deplasarea ligaturii sau sangerarea dintr-o zona de decolare;
 • Abcese reziduale intraperitoneal, in fundul de sac Douglas;
 • Peritonita;
 • Subocluzie;
 • Fistule postoperatorii;
 • Supuratia plagii;
 • Dehiscenta plagii, evisceratii, eventratii;
 • Apendicita acuta a bontului.

Apendicita acuta la copii - Preventie

Preventia apendicitei acute la copii

Nu exista nicio modalitate de a preveni apendicita. Insa, cand copiii primesc asistenta medicala adecvata medicii pot diagnostica din timp apendicita si o pot trata fara probleme.

Chirurgie Pediatrica - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical