Pneumonie eozinofilica acuta

Alte denumiri ale afectiunii:

PEA

Pneumonia eozinofilica acuta (PEA) este o afectiune rara caracterizata prin acumularea rapida de eozinofile in plamani (eozinofilie pulmonara). Eozinofilele sunt un tip de celule albe din sange si fac parte din sistemul imunitar. De obicei, sunt produse ca raspuns la alergeni, inflamatii sau infectii (in special cele parazitare) si sunt deosebit de active in tractul respirator. 

Simptomele obisnuite asociate bolii includ scurtarea progresiva a respiratiei (dispnee) sau debut rapid si posibil insuficienta respiratorie acuta, tuse, oboseala, transpiratii nocturne, febra si pierdere in greutate nedorita. 

Cauza exacta a tulburarii este necunoscuta (idiopatica) la multi pacienti, cu toate acestea, fumatul si consumul de droguri pot declansa boala. Rezultatul este favorabil cu corticosteroizii, fara recidiva.

Pneumonia eozinofilica acuta este diferita de pneumonia eosinofilica cronica, care este marcata de progresie lenta, lipsa de progresie spre insuficienta respiratorie acuta, recidive frecvente si este adesea asociata cu astmul. 

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist

Pneumonie eozinofilica acuta - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele pneumoniei eozinofilice acute

Prevalenta si incidenta penumoniei eozinofilice acute nu sunt cunoscute. 

PEA poate aparea la orice varsta, dar afecteaza cel mai frecvent pacienti intre 20 si 40 ani, cu raport barbati:femei de 21:1. Cauza este necunoscuta dar PEA ar putea fi o reactive acuta de hipersensibilitate la un antigen inhalant necunoscut, la o persoana altminteri sanatoasa. Este insa putin probabil ca un singur factor de mediu sa provoace AEP. Cel mai probabil, multipli factori sunt necesari pentru dezvoltarea tulburarii, cu asocierea unei afectiuni declansatoare la un individ predispus. 

Factorul declansator in AEP poate fi diferit de la un individ la altul.

Expunerea la fum (de tigara sau de alta natura) ar putea fi implicata. In multe cazuri, se crede ca fumatul joaca un rol esential in dezvoltarea tulburarii, in special la persoanele care tocmai incepusera sa fumeze in ultimele trei luni inainte de debutul tulburarii, au reluat fumatul dupa incetarea temporara si a crescut numarul de tigari fumate zilnic. Cateva rapoarte din literatura medicala au demonstrat o asociere intre fumatul de tigari si AEP „idiopatic” intr-un subset de persoane afectate. 

Factorii profesionali care s-au dovedit a declansa AEP sunt numerosi si variati si au in comun o expunere importanta la prafurile inhalate. Aceste cazuri sugereaza ca respiratia intr-un tip de agent contaminat sau inhalat care induce leziuni la plamani poate declansa AEP.

Rapoarte suplimentare din literatura medicala au legat unele cazuri de AEP la utilizarea unui numar de medicamente. Cazurile induse de droguri au fost legate de minociclina, daptomicina si velafaxina, un antidepresiv si altele.

Unii cercetatori considera ca citokinele (proteine ​​specializate secretate de la anumite celule ale sistemului imunitar care fie stimuleaza sau inhiba functia altor celule ale sistemului imunitar) pot juca un rol in dezvoltarea tulburarilor eozinofile. Interleukina-5 (IL-5) este o citokina despre care se stie ca este un regulator al dezvoltarii si functiei eozinofilelor. IL-5 suprima, de asemenea, dezintegrarea normala (apoptoza) a eozinofilelor care duce la acumularea lor in plamani si in fluxul sanguin. Sunt insa necesare mai multe cercetari pentru a determina rolul si mecanismul exact al agentilor care declanseaza AEP in contextul adecvat.

Pneumonie eozinofilica acuta - Simptome

Simptomele pneumoniei eozinofilice acute

PEA determina o afectiune febrila de scurta durata (de obicei <7 zile). Simptomele sunt:
  • Tuse neproductiva;
  • Dispnee;
  • Stare de rau;
  • Mialgii;
  • Transpiratii nocturne;
  • Durere toracica de tip pleuritic.

Semnele include tahipnee, febra (frecvent >38,5 grade C) si raluri crepitante bazal bilateral. Ocazional pot aparea raluri ronflante in expirul fortat. 

Desi PEA se caracterizeaza printr-un debut rapid si rapid al simptomelor, de obicei in 1-7 zile, in unele cazuri simptomele se pot dezvolta mai rapid pe parcursul unei perioade de pana la o luna. PEA se dezvolta adesea la persoane tinere, altfel sanatoase. 

PEA poate progresa rapid pana la insuficienta respiratorie acuta. Aceasta apare atunci cand nivelul de oxigen din sange scade sever (hipoxemie), ceea ce poate duce la complicatii respiratorii care pot pune viata in pericol. Acest lucru poate aparea in cateva zile sau chiar in cateva ore la persoanele cu PEA. Aproximativ doua treimi din indivizi pot necesita ventilatie mecanica.

PEA este o afectiune extrem de rara si poate fi confundata cu pneumonia infectioasa, mai ales in absenta numarului de celule diferentiat pe lavajul bronhoalveolar. Pe masura ce PEA devine mai cunoscut si sunt identificate mai multe persoane afectate, cercetatorii ar trebui sa poata obtine o mai buna intelegere clinica a tulburarii. De exemplu, unii cercetatori sunt de parere ca exista cazuri mai usoare de PEA, dar pot sa nu fie diagnosticate daca afectiunile se pot imbunatati spontan. Aceste cazuri usoare pot cauza simptome si complicatii mai putin severe.

Pneumonie eozinofilica acuta - Tratament

Diagnosticarea  pneumoniei eozinofilice acute

Diagnosticul se bazeaza pe manifestarile clinic si rezultatele investigatiilor de rutina si este confirmat prin bronhoscopie. PEA este un diagnostic de excludere si este necesara absenta altor cauza cunoscute de pneumonie eozinofilica si de insuficienta respiratorie. Numaratoarea leucocitara arata in cazul majoritatii pacientilor un numar marcat crescut de eozinofile. Valorile VSH si IgE sunt crescute, dar nespecifice.

Radiografia toracica initiala poate evidentia doar discrete opacitati cu aspect de “sticla mata” sau reticulare, frecvent asociate cu linii Kerley B. La debut se mai pot observa si opacitati alveolare isolate (aproximativ 25% din pacienti) sau reticulare (aproximativ 25% din pacienti). Distributia este diferita de cea din pneumonia eozinofilica cronica, unde opacitatile sunt localizate la periferia plamanului. La 2/3 din pacienti apar mici revarsate lichidiene pleurale, de obicei bilateral. 

Examenul lichidului pleural arata eozinofilie marcata si pH crescut. Explorarile functionale pulmonare demonstreaza frecvent un proces restrictiv cu reducerea capacitatii de difuziune a monoxidului de carbon.

Bronhoscopia trebuie efectuata pentru lavaj si, ocazional, biopsie. Lichidul de lavaj bronhoalveolar evidentiaza un numar si un procentaj crescut (>25%) de eozinofile.

Tratamentul pneumoniei eozinofilice acute

Persoanele cu PEA raspund in cateva zile la doze mari de corticosteroizi, care sunt prescrise de obicei timp de doua saptamani. Tratamentul cu corticosteroizi este initiat numai dupa ce a fost exclusa o cauza infectioasa a eozinofiliei pulmonare. In literatura de specialitate, doza si durata terapiei cu corticosteroizi au variat foarte mult, o serie recenta sugereaza ca un tratament de doua saptamani este suficient. In unele cazuri, AEP se imbunatateste fara niciun tratament (remisiune spontana). Nu exista recidiva dupa ce terapia cu steroizi este oprita. 

Deoarece tulburarea progreseaza adesea rapid, multe persoane necesita internarea intr-o unitate de terapie intensiva pentru a primi sprijin respirator. Suportul respirator poate consta fie in ventilatie mecanica invaziva sau neinvaziva. Ventilatia invaziva ofera suport respirator prin tubul intratraheal. Ventilatia neinvaziva ofera suport respirator printr-un ventilator si o masca nazala sau faciala poate fi suficienta pentru a sprijini ventilatia pana cand se observa o imbunatatire rapida cu corticosteroizi, iar intarcarea devine posibila (de obicei in mai putin de o saptamana).

Prognosticul este excellent, raspunsul bun la corticosteroizi si vindecarea completa fara recaderi fiind aproape universal. Revarsatele leurale se vindeca mai lent decat opacitatile parenchimatoase.

Pneumologie, Pneumologie Pediatrica - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical