Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri:
Polineuropatia este boala care afecteaza nervii periferici multipli, numita neuropatie periferica. Nervii periferici sunt nervii din afara creierului si maduvei spinarii. Acestia transmit informatii intre sistemul nervos central (SNC) si toate celelalte parti ale corpului. Creierul si maduva spinarii fac parte din sistemul nervos central. Polineuropatia afecteaza mai multi nervi din diferite parti ale corpului in acelasi timp.
In cazurile de mononeuropatie, este afectat doar un singur nerv. Polineuropatia poate afecta nervii responsabili de senzatii (neuropatie senzoriala), miscare (neuropatie motorie) sau ambele (neuropatie senzorimotorie). De asemenea, boala poate afecta si nervii autonomi responsabili de controlul functiilor, cum ar fi digestia, vezica urinara, tensiunea arteriala si ritmul cardiac.
Exista mai mult de 100 de tipuri de neuropatie periferica, iar cele mai multe dintre acestea sunt polineuropatii. Fiecare tip de neuropatie este clasificat in functie de tipul de leziuni nervoase, de cauza principala si de simptomele pe care le produce. De exemplu, neuropatia diabetica apare la persoanele cu diabet zaharat, in timp ce neuropatia idiopatica pare sa nu aiba o cauza cunoscuta.
Complicatiile neuropatiei periferice pot include:
Neurologie
Polineuropatia este o afectare nervoasa cauzata de o serie de afectiuni. Conditiile de sanatate care pot provoca aceasta boala includ:
Alte cauze ale polineuropatiilor includ:
Factorii de risc ai polineuropatiei periferice includ:
Fiecare nerv din sistemul periferic are o functie specifica, astfel incat simptomele depind de tipul de nervi afectati. Nervii sunt clasificati in:
Semnele si simptomele neuropatiei periferice pot include:
Daca nervii autonomi sunt afectati, semnele si simptomele pot include:
Deoarece fiziopatologia bolii si simptomatologia sunt in legatura una cu cealalta, neuropatiile se clasifica adesea dupa localizarea disfunctiei: mielina, vasa nervoum sau axon.
Polineuropatiile datorate disfunctiei mielinice sunt adesea urmarea unui rapuns imun parainfectios declansat de o bacterie sau virus.
Disfunctia mielinica consta adesea in disfunctii senzitive ale fibrelor nervoase de calibru mare (parestezii), disfunctie motorie semnificativa, mai mare decat ne-am astepta corelat cu gradul atrofiei si diminuarea semnificativa a reflexelor. Poate exista si o implicare a musculaturii trunchiului si a nervilor cranieni.
Afectarea vasa vasorum: ischemia cronica aterosclerotica, vasculita si starile de hipercoagulabilitate pot compromite irigatia nervilor. Pacientii prezinta, in mod tipic, tulburari ale sensibilitatii cu aspect de arsura sau durere. Anomaliile tind sa fie asimetrice la debutul bolii si rareori pot afecta treimea proximala a musculaturii membrelor sau a trunchiului. Mai tarziu in evolutia bolii, semnele si simptomele pot aparea simetric daca leziunile nervilor conflueaza. Pot aparea uneori tulburari vegetative si modificari cutanate (ex: atrofieri cutanate, piele lucioasa).
Axonopatiile tind sa fie localizate distal, putand fi simetrice sau asimetrice. Axonopatiile simetrice sunt cel mai adesea urmarea afectiuniilor toxic metabolice. Cauzele frecvente sunt reprezentate de diabetul zaharat, insuficienta renala cronica precum si reactiile adverse ale chimioterapicelor. Axonopatiile pot fi, de asemenea, urmarea deficitelor nutritionale (cel mai frecvent de vitamina B) sau urmarea consumului excesiv de vitamina B6 sau alcool.
Afectarea asimetrica a axonilor poate fi rezultatul sindroamelor parainfectioase sau bolilor vasculare.
Pentru clasificarea structurilor nervoase implicate, distributia si severitatea afectiunii in scopul cautarii cauzei este necesara efectuarea testelor electrodiagnostice.
Examenul EMG-electromiografia (atat studiul de conducere nervoasa cat si examenul cu electrod-ac) este esential in aceasta boala pentru ca nu numai ca o diagnosticheaza dar stabileste si pattern-ul ei ceea ce ajuta mult la aflarea etiologiei si deci la tratarea cauzei polineuropatiei. In plus, electromiografia poate ajuta la descrierea evolutiei acestei boli.
Testele de laborator uzuale in cazul tuturor pacientiilor sunt reprezentate de hemoleucograma, dozarea electrolitilor, teste functionale renale, VDRL, determinarea glicemiei a jejun, hemoglobinei A1c, vitaminei B12, acidul folic si TSH.
In functie de subtipul de neuropatie se vor efectua si alte teste diagnostice.
Obiectivele tratamentului sunt de a gestiona starea care provoaca polineuropatia si de a ameliora simptomele. Daca testele de laborator nu indica nicio afectiune de baza, medicul dumneavoastra va poate recomanda o asteptare atenta pentru a vedea daca boala se imbunatateste.
Pe langa medicamentele utilizate pentru a trata afectiunile asociate cu polineuropatia, medicamentele utilizate pentru tratarea semnelor si simptomelor bolii includ:
Diverse terapii si proceduri ar putea ajuta la usurarea semnelor si simptomelor neuropatiei periferice.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.