medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Polipi la stomac

Polipi la stomac

Alte denumiri: Polipi gastrici

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre polipii la stomac

Polipii la stomac, numiți și polipi gastrici, sunt mase de celule care se formează pe mucoasa din interiorul stomacului. Acești polipi apar în cazuri rare și, de obicei, nu provoacă simptome, fiind descoperiți atunci când medicul examinează pacientul dintr-un alt motiv.

Polipul duodenal este masa de celule care se formează în duoden, prima parte a intestinului subțire, situat imediat după stomac. Acesta este organul în care sucurile de bilă și pancreas se combină cu conținutul stomacului pentru a începe procesul de digestie.

Bărbat cu dureri de stomac cauzate de polipi

Cauze

Polipii stomacului se formează ca răspuns la deteriorarea mucoasei stomacului. Cele mai frecvente cauze ale polipilor la stomac sunt:

 • inflamația cronică a stomacului - cunoscută și sub numele de gastrită, această afecțiune poate provoca formarea polipilor hiperplazici și adenoamelor;
 • polipoza adenomatoasă familială - un sindrom rar, moștenit, care determină anumite celule de pe mucoasa interioară a stomacului să formeze un tip specific de polip, numit polip al glandei fundice;
 • utilizarea regulată a anumitor medicamente pentru stomac - polipii glandei fundice sunt frecvenți în rândul pacienților care iau regulat inhibitori ai pompei de protoni pentru a reduce acidul din stomac.

Factori de risc

Factorii care cresc șansele de a dezvolta polipi stomacali includ:

 • vârsta, polipii stomacali fiind mai frecvenți în cazul persoanelor adulte;
 • infecție bacteriană a stomacului - bacteriile Helicobacter pylori (H. pylori) sunt o cauză frecventă a gastritei, care contribuie la apariția polipilor hiperplazici sau adenomatoși;
 • polipoza adenomatoasă familială;
 • anumite medicamente utilizate pentru a trata boala de reflux gastroesofagian.

Simptome

Polipii stomacului și duodenului nu cauzează, în majoritatea cazurilor, simptome. Cu toate acestea, pe măsură ce polipii cresc în dimensiuni, pot să apară răni deschise (ulcerații) pe suprafața lor. În situații rare, polipul poate bloca deschiderea dintre stomac și intestinul subțire. Uneori, simptomele polipilor de stomac pot include:

 • durere sau sensibilitate în momentul apăsării zonei stomacului;
 • greață;
 • sânge în scaun;
 • anemie.
Doctor prezintă stomacul

Diagnosticare

Medicul gastroenterolog poate efectua o endoscopie pentru a depista diverse afecțiuni ale stomacului, procedură în timpul căreia vor fi vizibili inclusiv polipii de stomac. Endoscopia presupune introducerea unui tub flexibil cu o cameră la capăt prin cavitatea bucală, până în stomac.

Deși majoritatea polipilor stomacului și duodenului (aproximativ 90%) nu duc la apariția cancerului, anumite tipuri de polipi necesită investigații suplimentare pentru asigurări în acest sens. Dacă se descoperă o zonă anormală, se poate utiliza o metodă de colorare virtuală a mucoasei, prin aplicarea unei lumini albastre care scoate în evidență vasele aberante (NBI-narrow band imaging) și, astfel, pot fi prelevate biopsii țintite din ariile suspecte (probe de țesut), în timp ce endoscopul este încă în stomac și duoden. Aceste țesuturi sunt examinate în laborator pentru a depista eventuale celule canceroase.

Uneori, polipii gastrici și duodenali sunt observați în urma unui CT, medicul recomandând, apoi, endoscopia.

Tratament

Majoritatea polipilor gastrici și duodenali pot fi îndepărtați cu endoscopul. Dacă polipii au dimensiuni mari sau dacă au un aspect diferit de restul, aceștia pot fi eliminați în întregime în timpul endoscopiei. Dacă se găsesc mai mulți polipi, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.

Polipii pot fi un semn de gastrită, caz în care poate fi necesar un tratament suplimentar. În orice caz, tratamentul depinde și de tipul polipilor:

 • polipi mici care nu sunt adenoame: uneori, aceștia nu necesită tratament și nu provoacă simptome, rareori devenind canceroși. Medicul poate recomanda monitorizare periodică, astfel încât polipii în creștere sau cei care provoacă disconfort să fie îndepărtați;
 • polipi stomacali mari: este posibil să fie necesară eliminarea lor, majoritatea putând fi îndepărtați în timpul endoscopiei;
 • adenoame: aceștia pot deveni canceroși și trebuie eliminați în timpul endoscopiei;
 • polipi asociați cu polipoza adenomatoasă familială: se elimină pentru a evita evoluția în cancer.

În cazul în care pacientul prezintă gastrită cauzată de H. pylori în stomac, medicul va recomanda un tratament medicamentos ce include și antibiotice. Tratarea acestei infecții poate face ca polipii hiperplastici să dispară și, de asemenea, ar putea să oprească recurența polipilor.


Complicații

Iată câteva posibile complicații asociate cu polipii de stomac:

 • sângerare;
 • ulcerație;
 • obstrucție: polipii pot împiedica trecerea alimentelor în stomac, ceea ce cauzează greață, vărsături, balonare și dureri abdominale;
 • cancer de stomac;
 • invaginație intestinală.

Prevenție

Controlul afecțiunilor care pot cauza polipi stomacali este o modalitate de a reduce riscul de a le dezvolta. Menținerea unei greutăți și a unei diete sănătoase poate ajuta la reducerea problemelor gastrointestinale precum indigestia și refluxul, ceea ce reduce șansele de a necesita inhibitori ai pompei de protoni. Chiar dacă nu toate tipurile de polipi de stomac pot să fie prevenite, este important ca pacienții să aibă un stil de viață cât mai sănătos, bazat pe un regim alimentar pentru polipi gastrici.

Bibliografie

 1. “Stomach Polyps-Stomach Polyps - Symptoms & Causes - Mayo Clinic.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
 2. “Pólipos Gástricos-Pólipos Gástricos - Diagnóstico Y Tratamiento - Mayo Clinic.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
 3. Goddard, Andrew, et al. “The Management of Gastric Polyps.” Gut, vol. 59, no. 9, 30 July 2010, pp. 1270–1276, https://gut.bmj.com

Echipa medicală - Gastroenterologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.