Polipi anali

Alte denumiri ale afectiunii:

Polipi rectali, Polipi colorectali, Polipi colonici, Polipi pe colon

Polipul intestinal reprezinta orice excrescenta a peretelui intestinal care proemina in lumen. Majoritatea polipilor pot fi asimptomatici, cu exceptia unei sangerari minime, care de obicei este acuta. 

Majoritatea polipilor de colon sunt inofensivi. Dar, in timp, unii polipi de colon se pot dezvolta in cancerul de colon, care este adesea fatal atunci cand se gaseste in stadiile sale ulterioare.

Polipii colonici, cunoscuti popular sub numele de “polipi anali”, sunt un mic grup de celule care se formeaza pe mucoasa colonului. Majoritatea polipilor colonici sunt inofensivi. Dar, in timp, unii polipi pot conduce la apartitia cancerului, boala ce este adesea fatala atunci cand este depistata tarziu.

Exista doua categorii principale de polipi, non-neoplazici si neoplazi. Polipii non-neoplazici includ polipi hiperplatici, polipi inflamatori si polipi hamartomatosi. Tipurile acestea de polipi nu devin cancerosi de obicei. Polipii neoplazici includ adenomii si tipurile zimtate. In general, cu cat este mai mare polipul, cu atat mai mare este riscul de cancer, in special in cazul polipilor neoplazici. Polipii colonici nu produc adesea simptome. Este important sa aveti teste de screening regulate, cum ar fi o colonoscopie, deoarece atunci cand sunt gasiti in stadiile incipiente pot fi de obicei eliminati complet si in siguranta.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala, Proctologie

Medic Primar
Moga Tudor Voicu,Medic Specialist
Medic Specialist
Tomescu Andrei Branco,Medic Specialist
Medic Specialist...

Polipi anali - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele polipii colonici si rectali

Polipii pot fi sensiili sau pediculati, de dimensiuni variabile. Incidenta oscileaza intre 7% si 50%. Procentajul cel mai crescut il au polipii cei mai mici (de obicei, polipi hiperplazici sau adenoame).

Polipii sunt adeseori multipli si predomina in general la nivelul rectului si colonului sigmoid. Polipii multipli pot reprezenta polipoza adenoatoaza familiala. Aproximativ 25% dintre pacientii cu cancer de colon prezinta, de asemenea, polipi adenomatosi sateliti.

Polipii adenomatosi sunt cei mai periculosi. Sunt clasificati ca: adenoame tubulare, adenoame tubule-viloase (polipi viloglandulari) sau adenoame viloase. Riscul de malignizare al polipului adenomatuos la momentul descoperirii este legat de dimensiunea lui, de tipul histologic si de gradul displaziei. Un adenoma tubular de 1,5 cm prezinta un risc de malignizare de 2%, fata de 35% risc la un adenoma vilos de 3 cm.

Polipi neadenomatosi (non-neoplastici) include polipii hiperplastici, hamartoamele, polipii juvenili, pseudopolipii, lipoamele, leiomioamele si alte tumori rare. Sindromul Peutz-Jeghers este o afectiune congenitala autosomala dominanta, caracterizata prin prezenta de polipi hamartomatosi la nivelul stomacului, intestinului subtire si colonului.

Simptomele includ hiperpigmentatie melanotica a pielii si a mucoaselor, in special a buzelor si gingiilor. 

Polipii juvenili apar la copii. Irigatia lor sanguina nu tine pasul cu dezvoltarea lor, autoamputandu-se la pubertate. Tratamentul este necesar numai in cazul hemoragiei necontrolabile sau invaginatiei. 

Polipii inflamatori si pseudopolipii se observa in colita ulcerativa cronica si in boala Crohn a colonului. Polipii juvenili multiplii (dar nu si cei sporadici) au un risc de malignizare crescut. Numarul specific de polipi care sa reprezinte un risc sporit nu este cunoscut inca.

Factorii de risc pentru polipii rectali si ai colonului

Factorii care pot contribui la formarea de polipilor colonici si rectal includ:

 • Varsta. Majoritatea persoanelor au 50 de ani sau mai mult;
 • Afectiuni inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasa si boala Crohn;
 • Istorie de familie. Ai mai multe sanse sa dezvolti polipi de colon sau cancer daca ai un parinte, frate sau copil cu aceasta afectiune. Daca multi membri ai familiei ii au, riscul dvs. este si mai mare. La unii oameni aceasta legatura nu este ereditara;
 • Consumul de tutun si alcool;
 • Obezitate si lipsa de exercitii fizice;
 • Diabetul de tip 2 care nu este bine controlat.

Complicatiile polipilor rectali si ai colonului

Unii polipi de colon sau rectali pot deveni cancerosi. Cu cat polipii sunt mai devreme sunt indepartati, cu atat este mai putin probabil ca acestia sa devina maligni.

Diagnosticul se pune, de obicei, prin urmatoarele metode de screening:

 • Colonoscopie, cel mai sensibil test pentru polipi colorectali si cancer. Daca se gasesc polipi, medicul dumneavoastra ii poate elimina imediat sau poate lua probe de tesut (biopsii) pentru analiza;
 • Colonoscopie virtuala, un test minim invaziv care foloseste o scanare CT pentru a vizualiza colonul. Colonoscopia virtuala necesita aceeasi pregatire a intestinului ca si o colonoscopie. Daca se gaseste un polip, veti avea nevoie de o colonoscopie pentru al scoate;
 • Sigmoidoscopie flexibila, in care este introdus un tub subtire luminat in rect pentru a-l examina si ultima treime a colonului (sigmoid) si rect. Daca se gaseste un polip, veti avea nevoie de o colonoscopie pentru al scoate;
 • Testele de scaun. Acest tip de test functioneaza prin verificarea prezentei sangelui in scaun sau evaluarea ADN-ului scaunului. Daca testul scaunului dvs. este pozitiv, veti avea nevoie de o colonoscopie.

Polipi anali - Simptome

Simptomele polipilor rectali si ai colonului

De multe ori polipii colonici si rectali nu provoaca simptome. Este posibil sa nu stiti ca aveti un polip pana cand medicul nu il va gasi in timpul examinarii intestinului..

Dar unii oameni cu polipi de colon experimenteaza:

 • Sangerare rectala. Acesta poate fi un semn de polipi de colon sau cancer sau alte afectiuni, cum ar fi hemoroizi;
 • Schimbarea culorii scaunului. Sangele poate aparea sub forma de dungi rosii in scaun sau poate face ca scaunul sa para negru. O schimbare de culoare poate fi, de asemenea, cauzata de alimente, medicamente si suplimente;
 • Schimbarea obiceiurilor intestinale. Constipatia sau diareea care dureaza mai mult de o saptamana poate indica prezenta unui polip de colon mare. Dar o serie de alte afectiuni pot provoca, de asemenea, modificari ale obiceiurilor intestinale;
 • Durere. Un polip mare de colon va poate obstructiona partial intestinul, ducand la dureri abdominale crampe;
 • Anemie cu deficit de fier. Sangerarea din polipi poate aparea lent in timp, fara sange vizibil in scaun. Sangerarea cronica iti fura corpul de fierul necesar pentru a produce substanta care permite globulelor rosii sa transporte oxigenul in corpul tau (hemoglobina). Rezultatul este anemia cu deficienta de fier, care te poate face sa te simti obosit si lipsit de respiratie.

Colicile, durerile abdominale sau ocuzia pot fi semnele unei tumori voluminoase. Polipii rectali pot fi palpati unoeri la tuseul rectal. Adenoamele viloase mari pot provoca rareori o diaree apoasa care poate antrena o hipopotasemie.

Polipi anali - Tratament

Profilaxie si tratament pentru polipii rectali si ai colonului

Tratamentul consta in excizie endoscopica.

Aspirina si inhibitorii COX-2 pot fi utili in prevenirea formarii de noi polipi la pacientii cu polipi sau cancer de colon.

Polipii trebuie inlaturati complet cu o ansa diatermica sau cu o pensa de biopsie electrochirurgicala in timpul colonoscopiei totale. Excizia in totalitate este in special importanta pentru adenoamele viloase voluminoase care au un risc mare de malignizare. Daca extirparea colonoscopica este imposibila, trebuie luata in consideratie laparotomia.

Tratamentul ulterior depinde de histologia polipului. Daca epiteliul anaplazic este localizat strict deasupra muscularei mucosei, daca exista o linie precisa de rezectie in pediculul polipului sau daca leziunea este bine diferentiata, polipectomia endoscopica, urmata de o urmarire endoscopica atenta, este suficienta. 

La pacientii cu invazie profunda fara o linie de demarcatie neta de rezectie la nivelul pediculului polipului sau cu o tumora slab diferentiata trebuie sa se practice o rezectie diferentiata a colonului. Deoarece invazia muscularei mucoasei ofera acces la vasele limfatice, crescand astfel riscul metastazelor ganglionare, pacientul trebuie evaluat ulterior.

Metodele de supraveghere dupa polipectomie sunt controversate. Majoritate autorilor recomanda doua examene anuale ale intregului colon prin colonoscopie (sau clisma baritata in cazul in care colonoscopia totala este imposibila), cu ablatia tumorilor nou descoperite. Daca doua examene anuale sunt negative, colonoscopia este recomandata ulterior la fiecare 2-3 ani.  

Unele tipuri de polip de colon sunt mult mai probabil sa devina maligne decat altele. Dar un medic care este specializat in analiza probelor de tesut trebuie sa examineze tesutul polip la un microscop pentru a determina daca este potential canceros.

Polipi anali - Preventie

Prevenirea polipilor rectali si ai colonului

Puteti reduce foarte mult riscul de polipi de colon sau polipi rectali prin efectuarea de screeninguri regulate. Anumite modificari ale stilului de viata potajuta, cum ar fi:

 • Adoptati obiceiuri sanatoase. Includeti numeroase fructe, legume si cereale integrale in dieta dvs.;
 • Reduceti aportul de grasimi;
 • Limitati consumul de alcool si renuntati la tutun;
 • Ramaneti activ fizic si mentineti o greutate corporala sanatoasa.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre calciu si vitamina D. Studiile au aratat ca consumul de calciu poate ajuta la prevenirea reaparitiei adenoamelor de colon. Dar nu este clar daca calciul are beneficii de protectie impotriva cancerului de colon. Alte studii au aratat ca vitamina D poate avea un efect protector impotriva cancerului colorectal.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical
Adaugă comentariu nou

Plain text

 • Taguri HTML permiseŞ <br>
 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
9 + 10 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.