medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Polipi Anali

Polipi Anali

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre Polipii Anali

Polipii anali, cunoscuţi şi sub denumirea de polipi rectali sau polipi colonici, sunt excrescenţe care apar în mucoasa părții inferioare a intestinului gros și a canalului anal. Aceștia sunt asemănători polipilor de colon şi pot varia ca mărime și, deși sunt, de obicei, benigni (necanceroși), ei se pot transforma, în timp, în cancer, dacă nu sunt detectați și îndepărtați. Procentul de polipi anali care sunt canceroși sau devin canceroși depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul și dimensiunea polipului și de momentul (timpul) în care s-a format. Poate dura până la zece ani pentru ca unii polipi să devină canceroși. Testele de screening, inclusiv colonoscopia, pot ajuta la depistarea polipilor.

Polipii anali pot fi interni (își au originea în canalul anal sau care ies în afara anusului) sau externi (se dezvoltă în interiorul mucoasei interioare a anusului sau în partea inferioară a rectului).

Un polip anal poate fi de mai multe tipuri:

 • sesil - cu bază largă, fără înălțime;
 • pedunculat - arată ca o ciupercă, cu cap și picior;
 • inflamator (pseudopolip);
 • polipi adenomatoși de toate formele (tubulari, tubulo - viloși, adenoame sesile, etc.), fiind forme de polipi premaligni ce trebuie supravegheați cu atenție;
 • hiperplazici - excrescențe necanceroase ale mucoasei;
 • hamatoame de cauză genetică.
Pacient in cabinetul medical pentru diagnosticarea polipilor anali

Cauze

Cauza exactă a polipilor anali nu cunoscută dar există mai mulți factori despre care se crede că pot contribui la dezvoltarea lor:

 • vârsta - polipii sunt mai frecvenți pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în special după vârsta de 50 de ani;
 • dieta - o dietă săracă în fibre și bogată în grăsimi și carne roșie a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta polipi;
 • boala inflamatorie intestinală;
 • factori genetici - persoanele cu antecedente familiale de polipi sau de cancer colorectal au un risc mai mare de a dezvolta ele însele polipi;
 • factorii legați de stilul de viață - fumatul, obezitatea și inactivitatea fizică pot crește riscul de formare a polipilor;
 • consumul de alcool - consumul intens sau regulat de alcool a fost asociat cu un risc crescut de apariție a polipilor.

Factori de risc

Anumiți factori de risc fac ca o persoană să fie mai predispusă la dezvoltarea polipilor anali:

 • obezitatea;
 • lipsa de exerciții fizice;
 • fumatul;
 • consumul de alcool;
 • boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn;
 • antecedente familiale de polipi de colon;
 • diabet de tip 2 necontrolat;
 • moștenirea afro-americană, deoarece aceasta crește riscul de cancer de colon.

Un medic poate recomanda ca adulții mai în vârstă și persoanele cu factori de risc pentru polipi anali să facă examene de screening regulate, în special după vârsta de 50 de ani.

Simptome

Persoanele cu polipi anali adesea nu prezintă semne sau simptome ale afecțiunii. De obicei, medicii descoperă acești polipi în timpul testelor de rutină sau al testelor pentru o altă afecțiune. Atunci când polipii anali provoacă simptome, se pot observa următoarele:

 • sângerări rectale - acesta este cel mai frecvent simptom al polipilor, deși poate fi, de asemenea, un semn al altor afecțiuni, cum ar fi hemoroizii sau rupturi minore la nivelul anusului;
 • scurgere de mucus din anus;
 • durere abdominală - polipii mari care blochează parțial intestinul pot provoca crampe și dureri abdominale;
 • o schimbare a culorii fecalelor - sângerările minore ale polipilor pot provoca dungi roșii în fecale, iar sângerările mai abundente pot face ca acestea să pară de culoare neagră; totuși, și alți factori pot schimba culoarea fecalelor, cum ar fi alimentele, medicamentele și suplimentele;
 • anemie prin deficit de fier - dacă polipii unei persoane sângerează încet în timp, aceasta poate dezvolta o deficiență de fier; anemia poate provoca slăbiciune, piele palidă, dificultăți de respirație, amețeală sau leșin;
 • o schimbare a obiceiurilor intestinale care durează mai mult de o săptămână, inclusiv constipație sau diaree.
Personal medical analizand fisa medicala a unui pacient cu polipi anali

Diagnosticare

Un medic poate începe prin a lua istoricul medical al unei persoane evaluând factorii de risc și efectuând un examen fizic. În cazul în care suspectează polipi anali, aceștia pot recomanda teste suplimentare, iar examenele de screening pot include:

Colonoscopia

În timpul unei colonoscopii, medicul introduce în anus un tub cu o cameră luminată, numit colonoscop, pentru a examina colonul. Apoi poate îndepărta orice polipi sau poate face o biopsie, care constă în prelevarea unei mostre de țesut și trimiterea acesteia la un laborator pentru examinare la microscop.

Sigmoidoscopia flexibilă

O versiune mai scurtă a colonoscopului, numită sigmoidoscop, este utilizată pentru a examina o porțiune limitată a colonului. În cazul în care medicul găsește polipi, va trebui să efectueze o colonoscopie pentru a-i îndepărta.

Colonoscopie virtuală

Aceasta este o procedură neinvazivă în care medicul folosește metode imagistice pentru a examina colonul. Acestea pot include raze X, tomografii computerizate sau RMN-uri. Aceste teste pot fi mai puțin sensibile decât testele colonoscopice. Este posibil ca o persoană să trebuiască să înghită o soluție de bariu pentru a face imaginile cu raze X mai clare.

Examenul fecalelor

Medicii pot căuta, de asemenea, prezența sângelui în fecale sau pot examina ADN-ul scaunului. În funcție de rezultate, ei pot efectua apoi o colonoscopie, pentru a investiga mai mult.

Tratament

Tratamentul polipilor anali constă, de obicei, în îndepărtarea lor. De asemenea, medicii pot sugera anumite modificări ale stilului de viață pentru a preveni reapariția polipilor. Medicii pot îndepărta polipii anali folosind următoarele metode:

Polipectomie

Această procedură se face adesea în timpul unei colonoscopii. Medicul va folosi o buclă de sârmă sau un laț la capătul colonoscopului pentru a îndepărta polipul. Dacă polipul este mai mare, medicul ar putea injecta un lichid sub el, pentru a ridica și izola polipul de țesutul înconjurător înainte de a-l tăia.

Rezecția endoscopică a mucoasei

Aceasta este o procedură utilizată pentru polipi mai mari și implică ridicarea polipului cu o injecție și apoi îndepărtarea acestuia cu o buclă de sârmă.

Disecția submucoasă endoscopică

Procedura este utilizată pentru polipi mari sau pentru cancer în stadiu incipient și implică atât tăierea polipului, dar și a unei mici cantități din mucoasa interioară a colonului, strat cu strat.

Intervenție chirurgicală

În cazuri rare în care polipii anali sunt prea mari pentru a fi îndepărtați endoscopic sau dacă sunt canceroși, ar putea fi necesară o operaţie.

Urmărire și monitorizare

După îndepărtarea polipilor, procedurile de urmărire, cum ar fi colonoscopiile repetate, sunt adesea recomandate, pentru a monitoriza apariția de noi polipi. Frecvența acestor monitorizări depinde de mărimea, numărul și tipul polipilor care au fost găsiți inițial și de orice antecedente familiale de cancer de colon.


Complicații

Polipii anali nu provoacă, de obicei, probleme, însă există unele complicații potențiale legate de aceste excrescențe:

 • cancer - poate cel mai semnificativ risc este că, în timp, unele tipuri de polipi de colon (cunoscuți sub numele de polipi adenomatoși) se pot transforma în cancer de colon; aceasta nu este o tranziție imediată și, adesea, este nevoie de mulți ani pentru ca un polip să devină canceros;
 • sângerare - polipii mai mari ar putea provoca sângerări; deși cantitatea de sânge este, de obicei, mică și ar putea să nu fie nici măcar vizibilă, în timp, sângerarea continuă poate duce la anemie, care poate provoca simptome precum oboseală și slăbiciune;
 • obstrucție - deși este rar, polipii mai mari pot bloca parțial sau complet colonul sau rectul; acest lucru poate duce la dureri abdominale severe, constipație și alte complicații.

Din aceste motive, medicii recomandă adesea teste de screening regulate pentru a găsi și îndepărta polipii de colon înainte ca aceștia să aibă șansa de a deveni canceroși.

Prevenție

Deși nu puteți preveni complet polipii anali, există modificări ale stilului de viață și măsuri preventive care pot reduce riscul de a dezvolta aceste excrescențe:

 • dietă sănătoasă - consumul unei diete bogate în fructe, legume și cereale integrale vă poate oferi o mulțime de fibre, care ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos;
 • exerciții fizice regulate - activitatea fizică regulată poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta polipi;
 • mențineți o greutate sănătoasă - obezitatea a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta polipi;
 • evitați fumatul;
 • limitați consumul de alcool;
 • efectuați controale regulate - screening-urile regulate pot duce la depistarea și îndepărtarea timpurie a polipilor înainte ca aceștia să se transforme în cancer; vârsta la care trebuie să începeți screening-ul variază, în funcție de factorii dumneavoastră de risc. În general, screeningul de rutină începe la vârsta de 50 de ani, dar ar putea începe mai devreme dacă aveți antecedente familiale de polipi sau cancer colorectal.

Bibliografie

 1. Cavaco Silva, Joana . “Colon Polyps: Causes, Symptoms, and Treatment.” Www.medicalnewstoday.com, 11 July 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/322428
 2. Mayo Clinic. “Colon Polyps - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-polyps/symptoms-causes/syc-20352875
 3. “Colon Polyps: Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention.” Cleveland Clinic, 2 Apr. 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15370-colon-polyps
 4. “Colon Polyps: Symptoms, Causes, Types and Treatment.” Cancer Treatment Centers of America, 12 Mar. 2021, www.cancercenter.com/cancer-types/colorectal-cancer/risk-factors/colon-polyps
 5. Pietrangelo, Ann . “Polyps: Types, Treatments, and Biopsy.” Healthline, 20 Oct. 2021, www.healthline.com/health/polyps

Echipa medicală - Gastroenterologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.