Poliomielita

Poliomielita este o boala virala, extrem de contagioasa, care  poate provoca paralizie, dificultati respiratorii si in cazuri grave chiar moartea bolnavului. Copiii cu varste mai mici de 5 ani sunt cei predispusi la a contracta aceasta boala, fata de orice alta categorie de varsta.

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar...

Poliomielita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Poliomielita este cauzata de un virus care poarta numele de poliovirus. Acesta are drept material genetic ARN, si odata patruns in organism se localizeaza la nivelul sistemului digestiv, mai precis la nivelul tractului gastro-intestinal, dar si la nivelul faringelui (orofaringelui).Principalul mecanism de transmitere e fecal-oral.Acest virus se transmite de la om la om prin intermediul materiilor fecale. Persoanele care locuiesc in conditii insalubre, care nu au apa potabila, se pot infecta prin consumarea apei infectate de reziduuri umane, care pot contine acest virus.Virusul se mai poate raspandi si consumand apa sau mancare care a luat contact direct cu o persoana infectata de poliovirus.

Poliomielita - Simptome

Exista 3 tipuri de poliomielita,in dependenta de tip apar si manifestarile.

Tipul subclinic –  dureaza in jur de 72 de ore sau mai putin si poate  cuprinde urmatoarele manifestari:Dureri de cap,dureri de gat,febra,greata,stare de disconfort general

Tipul non-paralitic – Acesta dureaza un interval mai mare de timp: De la cateva zile pana la cateva saptamanisi poate cuprinde urmatoarele manifestari:febra,durere de gat in absenta unei afectiuni a sistemului respirator superior care sa justifice durerea,dureri de cap,greata,oboseala,reflexe anormale,probleme cu deglutitia si/sau respiratia,dureri de spate si de gat, rigiditate la nivelul lor,dureri de brate si de picioare, insotite de rigiditate,spasme musculare

Tipul paralitic: la inceput  acesti pacienti prezinta simptomele poliomielitei non-paralitice. Apoi apar urmatoarele simptome:Pierderea reflexelor,spasme musculare insotite de dureri musculare severe,paralizie brurca (temprorara sau permanenta). Poate sa apara si paralizia totala, dar este rara. Doar 1% dintre toate cazurile de polio este intalnita acest tip de paralizie. Dintre pacientii care vor suferi de paralizie, aproximativ 10% decedeaza, deoarece paralizia ataca si muschii respiratori.Deformarea membrelor

Poliomielita - Tratament

Diagnosticul de poliomielita

Diagnosticul se pune in baza urmatoarelor criterii:

  1. Criterii epidemiologice-contactii cunoscuti,vizite in zone endemice
  2. Criterii clinice:afectare neurologica
  3. Criterii paraclinice:virusul poate fi izolat din faringe si scaun,examen LCR,teste serologice(RFC,RN),test de deferintiere a tulpinilor salbatice de cele vaccinale.

Tratamentul poliomielitei

Spre regret nu exista niciun tratament pentru a trata  poliomielita. Tot ceea ce se poate efectua , este ameliorarea simptomelor bolii si incercarea de a trece cu cat mai putine sechele.Se recomanda izolarea bolnavului. Se recomanda repaus total, la pat. Se pot administra calmante pentru durere, antibiotice pentru infectiile urinare asociate, ventilatoare portabile pentru a compensa necesitatile respiratorii. Persoanele care sufera de paralizie temporara, pot urma apoi programe de terapie fizica pentru refacerea musculaturii si redobandirea mobilitatii. In formele avansate, pentru a ajuta deplasarea pacientului se impune necesitatea unui scaun cu rotile,tratarea co-morbiditatilor.

Poliomielita - Preventie

Conform schemei de vaccinari, pentru Romania, aprobata de Ministerul Sanatatii, copiii primesc mai multe doze de vaccin antipolio. Prima doza se face la varsta de 2 luni a sugarului. Este vorba de acel vaccin hexavalent; diftero- tetano- pertussis acelular- poliomielitic– HaemophilusB- hepatitic B (dTPa-VPI-Hib-HepB). A doua doza se face la varsta de 4 luni. A treia doza se face la varsta de 11 luni. Ambele sunt identice cu primul, deci este vorba tot despre vaccinul hexavalent. A patra doza se face la varsta de 6 ani. Este vorba despre vaccinul tetravalent; diftero- tetano- pertusis acelular- poliomielitic (dTPa – VPI / VPI). Ultima doza, cea de a cincea se face la varsta de 8 ani si este vorba despre vaccinul poliomielitic inactivat (VPI).

Boli Infectioase - alte afectiuni

  •  
  • 1 of 14
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical