medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Polimialgie reumatică

Polimialgie reumatică

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre polimialgia reumatică

Polimialgia reumatică este considerată cea mai frecventă boală reumatismală inflamatorie la vârstnici. Afecțiunea se manifestă prin dureri musculare, scăderea forței musculare la nivelul umerilor și al șoldurilor, precum și prin rigiditate articulară, în special dimineața. Cea mai mare prevalență a bolii se înregistrează între 70 și 80 de ani, cu o descreștere ulterioară către vârsta de 90 de ani.

Polimialgia reumatică are un mecanism de producere similar cu cel al unei alte boli, numite arterită cu celule gigante, în ambele situații fiind afectate vasele sangvine. În polimialgia reumatică sunt vizate, în special, arterele mari și mijlocii, care irigă musculatura centurilor membrelor superioare și inferioare, a cefei și a coapselor.

femeie cu dureri cauzate de polimialgia reumatica

Cauze

Nu se cunosc cauzele exacte ale polimialgiei reumatice dar doi factori par a fi implicați mai frecvent în apariția bolii:

 • factorii genetici: anumite gene pot crește susceptibilitatea de a face boala;
 • expunerea la anumiți agenți de mediu: virusurile pot juca un rol în declanșarea bolii, dar nu există un anumit virus care poate fi incriminat în apariția polimialgiei reumatice.

Factori de risc

Factorii de risc pentru polimialgia reumatică includ:

 • vârsta: boala afectează aproape exclusiv pacienții vârstnici, cel mai frecvent - persoanele de 70-80 de ani;
 • sexul: femeile sunt de două - trei ori mai afectate de polimialgie reumatică decât bărbații;
 • rasa: polimialgia reumatică este comună la persoanele din rasa albă.

Simptome

Semnele generale sunt similare celor întâlnite în arterita cu celule gigante sau arterita temporală:

 • stare subfebrilă;
 • pierdere ponderală;
 • anemie (uneori).

Simptomele clasice ale polimialgiei reumatice cuprind:

 • durere bilaterală sau rigiditate la nivelul centurilor cervicală și lombară, la nivelul umerilor, șoldurilor, predominant nocturne, accentuate de mișcări;
 • redoare (înțepenire) dimineața la trezire, care durează mai mult de 45 de minute;
 • dureri musculare difuze;
 • scăderea forței musculare, care împiedică ridicarea brațelor și ridicarea de pe scaun/din pat;
 • manifestări articulare, cu apariția de sinovite la nivelul articulațiilor umărului, genunchilor, pumnului, articulațiilor sternoclaviculare;
 • pe parcursul evoluției îndelungate, pot apărea atrofii musculare și contracturi la nivelul umărului, cu limitarea mișcărilor active; în foarte multe cazuri se identifică o asociere cu arterita temporală, cu un sindrom de canal carpian sau cu o poliartrită cronică erozivă.

Caracteristică pentru polimialgia reumatică este simetria zonelor afectate, cu absența afectării mâinilor și a picioarelor; o altă caracteristică de luat în considerare este răspunsul rapid la doze mici de glucocorticoizi.

doctor reumatolog examineaza radiografie de maini a unui pacient in varsta

Diagnosticare

Diagnosticul polimialgiei reumatice este inițial un diagnostic de excludere, deoarece simptomatologia prezentă în cadrul bolii, cum ar fi durerea musculară, rigiditatea matinală și scăderea forței musculare, reprezintă simptomatologia de debut pentru foarte multe afecțiuni. Astfel, diagnosticul diferențial trebuie făcut cu neoplasmele, miopatia paraneoplazică ori artrita reumatoidă, polimiozită și miopatia de alte etiologii.

Caracteristică pentru polimialgia reumatică este durerea care limitează mișcările articulare, pe când în polimiozită, de exemplu, slăbiciunea musculară este dominantă și este factorul predominant de limitare a mișcărilor.

Tot pentru diagnostic trebuie luat în considerare caracterul simetric al durerilor prezente în polimiagia reumatică, precum și răspunsul prompt la doze mici de glucocorticoizi.

Examenul de laborator arată:

 • creștere de VSH: viteza de sedimentare a eritrocitelor este cel mai sensibil semn de diagnostic, deși nu este specific; VSH este frecvent crescută și mai mare de 40 mm/h, dar poate depăși 100 mm/h. La 20% dintre pacienți, VSH este ușor crescută sau, ocazional, normală;
 • creșterea de Alfa 2 globuline;
 • creșterea Proteinei C reactivă;
 • creatinkinaza serică, electromiogramă și biopsia musculară sunt în limite normale (aceste investigații ajută la diferențierea de polimiozită și alte miopatii primare).

Tratament

Tratamentul de elecție în polimialgia reumatică este cel cu glucocorticoizi, efectul acestora fiind extrem de prompt, chiar la 24 de ore de la administrarea primei doze. Bineînțeles, tratamentul cu glucocorticoizi trebuie ajustat, în funcție de comorbiditățile pacienților, având în vedere că sunt pacienți vârstnici, cu multe boli asociate, precum și de efectele sale secundare.

Tratamentul trebuie inițiat cu o doză de 12,5 - 20 mg, timp de trei - patru săptămâni, ulterior cu scăderea treptată a dozei cu 2,5 mg la două - patru săptămâni. În caz de recădere a simptomatologiei, se reia doza inițială, de atac, cu scăderea mult mai lentă a dozelor. Unele studii recomandă ca terapia glucocorticoidă să fie menținută în doze de 10 - 20 mg pe zi, timp de unu - doi ani, iar scăderea progresivă a dozelor să se facă cu acoperire de antiinflamatoare nesteroidiene. Suprimarea prematură sau scăderea prea bruscă a dozelor poate fi urmată de reapariția simptomelor.

La pacienții vârstnici există multe similitudini ale manifestărilor clinice și cu artrita reumatoidă, de aceea aceste boli trebuie bine diferențiate, având în vedere că tratamentul este diferit. La pacienții cu artrită reumatoidă, terapia cu glucocorticoizi este controversată; glucocorticoizii se folosesc pe o perioadă scurtă, până la inițierea tratamentului cu medicamente modificatoare de boală, așa numitele DMARDs.

Polimialgia reumatică este, de obicei, tratată în ambulatoriu. Pacienții care primesc corticosteroizi ar trebui să fie monitorizați lunar, cu verificarea regulată a VSH. O creștere izolată a VSH, fără simptome în timpul tratamentului, nu necesită creșterea dozei de corticosteroizi; cu toate acestea, poate fi necesară o întârziere temporară a reducerii dozei. După reducerea corticosteroizilor, monitorizarea poate fi efectuată trimestrial.


Complicații

Complicațiile polimialgiei reumatice pot fi de două tipuri:

 • declanșate de terapia cu corticosteroizi: osteoporoza sau osteopenia; pentru a preveni apariția acestor complicații în timpul tratamentului, la toți pacienții care încep tratamentul cu corticosteroizi trebuie inițiată suplimentarea cu calciu (1.000-1.200 mg/zi) și vitamina D (până la 1.000 UI/zi);
 • recăderi: deoarece recăderile sunt mai probabil să apară în primele 18 luni de terapie și în decurs de un an de la întreruperea corticosteroizilor, toți pacienții trebuie monitorizați pentru reapariția simptomelor pe parcursul scăderii corticosteroizilor și până la 12 luni după încetarea tratamentului.

Aproximativ 50-75% dintre pacienți pot întrerupe terapia cu corticosteroizi după doi ani de tratament.

Prevenție

În prezent, polimialgia reumatică nu poate fi prevenită, având în vedere că nu există cauze clare, directe ale afecțiunii. Se crede că o combinație de factori genetici și de mediu poate predispune o persoană la polimialgie reumatică.

Autor

Dr. Cozma Maria

Medic Specialist Reumatologie și Ecografie 2D

Bibliografie

 1. “Polymyalgia Rheumatica-Polymyalgia Rheumatica - Symptoms & Causes - Mayo Clinic.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
 2. Bates, Alta. “Polymyalgia Rheumatica: A Severe, Self-Limiting Disease.” Uspharmacist.com, 20 June 2012, www.uspharmacist.com
 3. Manzo, Ciro, and Amir Emamifar. “Polymyalgia Rheumatica and Seronegative Elderly-Onset Rheumatoid Arthritis: Two Different Diseases with Many Similarities.” European Medical Journal, 12 Sept. 2019, pp. 111–119, https://www.emjreviews.com

Echipa medicală - Reumatologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.