Polimialgie reumatica

Polimialgia reumatica este un sindrom strans asociat cu arterita temporala. Afecteaza varstnicii, determinand in mod tipic dureri severe si redoare la nivelul musculaturii proximale, fara slabiciune musculara sau atrofie si cu simptome sistemice nespecifice.

Echipa medicala MedLife - Reumatologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Posea Alina,Medic Specialist
Medic Specialist

Polimialgie reumatica - Cauze / agent infectios / factori de risc

Ce cauzeaza polimialgia reumatica

Etiologia si patogeneza sunt necunoscute. Datorita faptului ca polimialgia reumatica (PMR) este frecvent asociata cu arterita temporala, cele doua afectiuni sunt considerate de catre unii specialisti faze diferite ale aceleiasi boli. 

PMR este mai frecventa decat arterita temporala. Putini dintre pacientii cu PMR asociaza arterita temporala, dar dintre pacientii cu arterita temporala 40% pana la 60% au PMR. Nu s-a stabilit daca simptomele PMR sunt determinate de vasculita. Este mai probabil sa fie produse de o sinovita de intensitate redusa. PMR survine de obicei la persoane mai in varsta de 60 ani. Raportul intre sexul feminin si cel masculin este de 2 la 1.

Polimialgie reumatica - Simptome

Simptome in polimialgia reumatica

Debutul poate fi acut sau subacut. PMR este caracterizata prin durere severa si redoare la nivelul musculaturii centurilor gatului, pectorala si pelviana. Redoarea este severa mai ales dimineata sau dupa o perioada de inactivitate. Durerea este cel mai frecvent localizata la nivelul musculaturii proximale si mai putin la nivel articular. Simptomele sunt de obicei bilaterale.

Simptomele sistemice, cum sunt scaderea ponderala, starea de rau general, febra si depresia sunt obisnuite. PMR nu determina slabiciune musculara desi durerea poate limita capacitatea de efort muscular.

Polimialgie reumatica - Tratament

Diagnosticarea in polimialgia reumatica

PMR trebuie suspectata in cazul varstnicilor cu simptome tipice. Stabilirea diagnosticului necesita prezenta simptomelor si semnelor caracteristice si excluderea altor diagnostice. De obicei se determina VSH-ul, hemograma completa, hormonul stimulator tiroidian si CK.

In majoritatea cazurilor VSH este crescut. Poate aparea anemie normocroma, normocitara. Electromiografia, biopsia si alte teste sunt normale in PMR  dar sunt necesare uneori pentru diagnosticul diferential. 

PMR se diferentiaza de PR prin absenta sinovitei cronice de la nivelul articulatiilor mici, a leziunilor erozive sau distructive, a factorului reumatoid si a nodulilor reumatoizi.

PMR se diferentiaza de polimiozita prin valorile normale ale enzimelor musculare, electromiografie si biopsie musculara, ca si prin predominanta durerii fata de slabiciunea musculara. PMR se diferentiaza de hipotiroidism prin teste functionale tioidiene normale si valori normale ale enzimelor musculare. 

Datorita faptului ca pacientii cu PMR pot face arterita temporala, trebuie avertizati sa anunte imediat cefaleea, durerea musculara in timpul masticatiei si mai ales tulburarile de vedere.

Tratament in polimialgia reumatica

De obicei PMR raspunde impresionant la tratamentul cu prednison. Pacientii la care se suspecteaza arterita temporala trebuie sa primeasca doze mai mari fiind necesara si biopsia arterei temporale. Cand simptomatologia se remite, dozele de corticoizi se reduc treptat pana la doza cea mai mica eficienta, indiferent de valoarea VSH.

In unele cazuri, corticoterapia poate fi intrerupta in mai putin de 2 ani, in timp ce la alti pacienti este necesara mentinerea unor doze scazute timp de mai multi ani.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt rareori suficiente. In cazul pacientilor cu varsta inaintata este importanta supravegherea aparitiei efectelor adverse, cum sunt diabetul si hipertensiunea, si tratarea acestora. 

Pacientii cu tratament cronic cu prednison trebuie sa primeasca si un bifosfonat pentru a preveni osteoporoza.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical