medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină

Alte denumiri: Sarcina ectopică

Descoperă informații utile despre sarcina extrauterină: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre sarcina extrauterină

În cazul sarcinii extrauterine (sarcină ectopică), oul fertilizat se dezvoltă în afara endometrului (la nivelul trompelor uterine, ovarelor, colului uterin, cavității abdominale sau pelvine). Sarcina extrauterină nu poate fi dusă la termen. De ce se întâmplă acest lucru, care este cauza producerii ei, factorii de risc, cum se diagnostichează și ce tratament se impune explicăm în acest articol.

Orice sarcină începe cu fertilizarea oului, iar acesta se prinde ulterior de mucoasa uterină. În sarcina extrauterină, oul fertilizat se dezvoltă în afara uterului, ceea ce face ca, la un moment dat, să determine ruperea trompei uterine. Se ajunge, astfel, la o hemoragie puternică, ce necesită intervenție chirurgicală de urgență.

Imagine cu o sarcina formata pe trompa uterina

Cauze

De cele mai multe cazuri, este dificil de identificat o cauză anume pentru apariția unei sarcini extrauterine. Ceea ce se cunoaște însă cu certitudine este că uneori poate fi vorba despre deteriorarea sau deformarea trompei uterine. Foarte importante sunt și dezechilibrele hormonale de care suferă mama, sau dezvoltarea anormală a ovulului fertilizat.

Factori de risc

Există numeroși factori de risc care pot duce la apariția unei sarcini extrauterine. Poate fi vorba despre:

  • afecțiunea inflamatorie pelvină: acesta este cel mai important factor de risc. Boala are la bază infecții cu mycoplasma sau chlamydia.
  • endometrioza: presupune prezența mucoasei uterine în afara uterului.
  • folosirea steriletului ca metodă de contracepție: folosirea steriletului duce la o creștere a riscului de sarcină extrauterină.
  • fumatul: conform studiilor, fumatul crește semnificativ riscul de sarcină extrauterină.
  • vârsta femeii: cu cât femeia are o vârstă mai înaintată, cu atât riscul de sarcină extrauterină este mai mare.
  • chirurgia la nivelul trompelor: poate fi vorba despre refacerea sau deblocarea unei trompe uterine.
  • fecundația in vitro: acesta este un factor de risc contestat de unii medici, încă se mai fac cercetări pentru a stabili dacă fecundația in vitro prezintă un risc mai mare de a duce la o sarcină extrauterină.
  • sarcină extrauterină anterioară.
  • avorturi anterioare.
  • parteneri sexuali multipli.
  • contraceptive orale.

Simptome

Este posibil ca inițial pacienta să nu observe nimic. Alteori, pot apărea semnele obișnuite ale sarcinii: absența menstruației, dureri la nivelul sânilor, greață. În cazul în care femeia face un test de sarcină, acesta iese pozitiv. În primele etape ale sarcinii, este dificil de spus dacă aceasta este extrauterină. Tocmai de aceea este recomandat ca pacienta să se adreseze medicului de obstetrică-ginecologie de îndată ce identifică simptome neobișnuite într-o sarcină precum sângerări, sau dureri pelvine. Pe măsură ce sarcina extrauterină se dezvoltă, pot apărea și alte simptome, mai severe, precum:

  • durere severă bruscă la nivelul abdomenului/pelvisului;
  • durere severă la nivelul umărului;
  • slăbiciune;
  • amețeală;
  • leșin;
  • hemoragie.

Tocmai de aceea, dacă pacienta experimentează hemoragie, dureri bruște și severe, dureri de umăr sau slăbiciune trebuie mers de urgență la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Femeie cu simptome de sarcina extrauterina luand un medicament

Diagnosticare

Dacă pacienta prezintă simptome de ruptură de trompă uterină și medicul suspicionează o sarcină ectopică/extrauterină, foarte probabil va face un examen pelvin, o ecografie. Cu ajutorul acestei investigații imagistice medicul poate să determine locul în care se formează sarcina. De asemenea, foarte important, medicul va recomanda ca pacienta să facă analize de sânge pentru a determina nivelul hormonului hCG (gonadotropina corionică umană). Este vorba de hormonul sarcinii, cel care confirmă existența unei sarcini.

Tratament

Tratamentul care se recomandă în cazul sarcinii ectopice este de două tipuri:

  • rezecție laparoscopică: în cazul în care sarcina extrauterină a dus la ruperea trompei uterine, este necesară intervenția chirurgicală de urgență. De obicei, procedura se realizează prin procedură laparoscopică, iar efectele adverse sunt: durere, oboseală, sângerare, infecție.
  • administrare intramusculară de metotrexat: acest medicament oprește celulele din dezvoltare, adică pune capăt sarcinii. Metotrexatul se administrează într-o singură doză, injectabil. Sarcina este absorbită de organism în decurs de 4-6 săptămâni. Medicamentul are o serie de efecte adverse precum: greață, vărsături, diaree, amețeală. Nu se recomandă eforturile fizice intense în timpul tratamentului, contactul sexual, consumul de alcool, vitamine sau acid folic și nici expunere îndelungată la soare.

Sarcina extrauterină presupune moartea fătului. Scopul tratamentului este acela de a salva viața mamei. Decesul matern este foarte rar și survine în cele mai multe cazuri atunci când tratamentul este inițiat prea târziu. Șocul hemoragic trebuie tratat imediat, cele mai multe paciente care sunt instabile hemodinamic au nevoie de laparotomie de urgență.

Poate fi nevoie ca medicul specialist să recurgă la salpingotomie, cu ajutorul unui cateter sau al unui laser, scopul procedurii fiind acela de a conserva trompa uterină și de a elimina produsul de concepție. În cele mai multe cazuri de sarcină extrauterină, trompa și ovarul pot fi salvate. Dar există și cazuri în care acest lucru este imposibil și atunci medicul trebuie să recurgă la histerectomie.


Complicații

O sarcină extrauterină poate duce la ruperea trompei uterine. De asemenea, dacă nu se intervine rapid cu un tratament adecvat, se poate ajunge la hemoragie gravă, care poate pune viața pacientei în pericol.

 

Icon Faq

Întrebări frecvente

Pot preveni sarcina extrauterină?
De ce este periculoasă o sarcină extrauterină?
Cum știu dacă am sarcină extrauterină?
Când ar trebui să merg la medic?

Bibliografie

  1. Mayo Clinic, „Ectopic pregnancy”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ectopic-pregnancy/symptoms-causes/syc-20372088
  2. NHS, „Symptoms, ectopic pregnancy”: https://www.nhs.uk/conditions/ectopic-pregnancy/symptoms/
  3. WebMD, „Ectopic (extrauterine) pregnancy”: https://www.webmd.com/baby/pregnancy-ectopic-pregnancy#1
  4. Healthline, „Ectopic pregnancy”: https://www.healthline.com/health/pregnancy/ectopic-pregnancy
  5. Cleveland Clinic, „Ectopic pregnancy”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9687-ectopic-pregnancy
  6. MedicineNet, „Ectopic Pregnancy (Tubal Pregnancy”: https://www.medicinenet.com/ectopic_pregnancy/article.htm

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.