Sarcina extrauterina

Alte denumiri ale afectiunii:

Sarcina ectopica, Sarcina tubara

In cazul sarcinii ectopice implantatia are loc in afara endometrului, de exemplu la nivelul trompelor uterine , in interstitiul uterin, la nivelul colului uterin, al ovarelor, la nivelul cavitatii abdominale sau al celei pelvine. Sarcinile ectopice nu pot fi duse la termen si ele pot sa se rupa sau sa involueze.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Ecografie 4D E6, Ecografie 4D Expert, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Nenciu Catalin George,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Cristescu Ciprian,Doctor
Doctor
  •  
  • 1 of 62

Sarcina extrauterina - Cauze / agent infectios / factori de risc

Incidenta sarcinii ectopice creste odata cu varsta materna. Alti factori de risc sunt reprezentati de boli inflamatorii pelvine anterioare (datorata Chlamydiei trachomatis), interventiei chirurgicale tubare anterioare, sarcinii ectopice anterioare, fumat, avort provocat in antecedente. Existenta simultana a unei sarcini intrauterine si a uneia ectopiceapare doar in 1/10.000-30.000 de sarcini dar poate fi mai frecventa la femeile ce au suferit stimularea ovulatiei sau tehnici reproductive asistate precum fertilizarea in vitro.

Sarcina extrauterina - Simptome

Simptomele sarcinii extrauterine

Simptomatologia precoce este reprezentata de durere pelvina, sangerare vaginala si sensibilitate cervicala la miscare, sensibilitate anexiala uni- sau bilaterala. Odata cu ruperea sarcinii ectopice se poate instala sincopa (sau lesinul, reprezinta pierderea brusca, totala a cunostintei, insotita de disparitia tonusului muscular) sau socul hemoragic.

Ciclul menstrual poate fi sau nu intarziat sau absent. Ruptura poate fi simtita ca o durere brusca si severa, urmata de sincopa sau semne de soc hemoragic sau peritonita.

Cauzele sarcinii extrauterine

Sarcina ectopica este suspectata la orice femeie de varsta reproductiva ce prezinta durere pelviana, sangerare vaginala sau sincopa sau soc hemoragic neexplicat, indiferent de istoricul sexual, menstrual si contraceptiv. Diagnosticul se pune pe dozarea de β-HCG si prin ecografie. Daca nivelul seric al β-HCG este <5mUI/mL, diagnosticul de sarcina ectopica se exclude. Absenta unui sac gestationar intrauterin si un nivel a β-HCG >2000mUI/mL sugereaza o sarcina extrauterina.

Sarcina extrauterina - Tratament

Tratamentul consta in rezectia laparoscopica sau chirurgicala sau prin administrare i.m de metotrexat.

Sarcina ectopica este fatala pentru fat dar, daca tratamentul se initiaza inainte de ruperea sarcinii ectopice, decesul matern este foarte rar. Socul hemoragic se va trata de urgenta; asemenea paciente instabile hemodinamic necesitand laparotomie imediata.

Daca este posibil, se va efectua salpingotomie, de regula folosind un cateter sau un laser, pentru a conserva trompa uterina iar produsul de conceptie este evacuat.

Dupa o sarcina ectopica localizata in coarnele uterine, trompa si ovarul implicat pot fi de regula salvate, insa uneori reparatia este imposibila si histerectomia necesara.

Genetica, Neonatologie, Obstetrica Ginecologie - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical