medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Trombocitopenia imună

Trombocitopenia imună

Alte denumiri: ITP

Descoperă informații utile despre trombocitopenia imună: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre trombocitopenia imună (ITP)

Trombocitopenia imună (ITP) este o afecțiune care poate duce la vânătăi și sângerări ușoare sau excesive. Sângerarea rezultă din nivelurile neobișnuit de scăzute de trombocite, celulele care ajută sângele să se coaguleze.

Cunoscută anterior sub numele de purpură trombocitopenică idiopatică, copiii pot dezvolta trombocitopenie imună cel mai frecvent după o infecție virală și, de obicei, se recuperează complet fără tratament. La adulți, tulburarea este adesea pe termen lung și este denumită trombocitopenie imună cronică.

cheag de sange in ITP

Cauze

În cazul trombocitopeniei imune, sistemul imunitar este stimulat să atace trombocitele proprii ale organismului. Cel mai adesea, acesta este rezultatul producției de anticorpi împotriva trombocitelor. Într-un număr mic de cazuri, un tip de celule albe din sânge, numite celule T, vor ataca direct trombocitele. Această eroare a sistemului imunitar poate fi rezultatul oricăruia dintre următoarele:

  • medicamentele (inclusiv medicamentele eliberate fără prescripție medicală) pot provoca o reacţie care generează anticorpi ce reacționează încrucișat cu trombocitele;
  • infecțiile, de obicei cele virale, inclusiv virusurile care provoacă varicela, hepatita C și SIDA, pot provoca anticorpi care reacționează încrucișat cu trombocitele;
  • sarcina;
  • tulburări imunitare, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul;
  • limfoamele de grad scăzut și leucemiile pot produce anticorpi anormali împotriva proteinelor plachetare.

Cauzele distrugerii crescute a trombocitelor pot fi imune sau nu imune. Cauzele imune ale tromocitopeniei sunt clasificate în:

  • purpura trombocitopenică idiopatică (sau boala Werlhof) – poate fi precedată de o infecție virală;
  • purpura trombocitopenică asociată cu boli autoimune (anemia hemolitică autoimună, sindromul Fisher-Evans) şi boli de colagen (lupus eritematos sistemic sau sarcoidoză);
  • purpura trombocitopenică asociată cu boli limfoproliferative (leucemia limfocitară cronică, limfoamele Hodgkin și non-Hodgkin, paraproteinemia);
  • purpura trombocitopenică din medicamente;
  • purpura trombocitopenică din izoanticorpi (imunizare materno-fetală și transfuzii).

De cele mai multe ori, cauza trombocitopeniei imune nu este cunoscută.

Simptome

Trombocitopenia imună poate provoca vânătăi purpurii (echimoze) precum și mici puncte roșiatice-violete care arată ca o erupție cutanată (purpură). Pe lângă aceste manifestări la nivelul pielii, pot apărea sângerări la nivelul mucoasei gurii (sângerări ale gingiilor, mici colecții - bule hemoragice) sau, în cazuri severe cu valori foarte mici ale numărului de trombocite, pot apărea hemoragii cerebrale, sângerări urinare sau digestive.

Trombocitopenia imuna la nivel de artere

Factori de risc

Oricine poate dezvolta trombocitopenia acută, la orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții în vârstă de peste 60 de ani. De asemenea, trombocitopenia apare şi la copiii sub 10 ani. Copiii din această grupă de vârstă reprezintă 4 din 10 cazuri de trombocitopenie imună, în special după ce au avut o boală virală, cum ar fi varicela, oreionul sau chiar infecţii respiratorii virale banale.

Alți factori de risc includ:

  • istoricul familial și genetica: o persoană cu mutații sau modificări în genele care controlează producția de trombocite are o șansă mai mare de a dezvolta trombocitopenie imună;
  • stilul de viaţă: consumul de alcool şi fumatul pot agrava manifestările ITP;
  • medicamente: printre acestea se numără anumite medicamente fără prescripție medicală pentru durere, antibiotice, anticoagulante, chimioterapie, radioterapie, imunosupresoare, medicamente pentru convulsii și blocante ale acidului gastric (H2);
  • alte boli: boala asociată cu HIV este cea mai frecventă cauză a trombocitopeniei imune, în special la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani;
  • sexul: femeile sunt mai expuse riscului de tulburări trombocitare decât bărbații.

Diagnosticare

Pentru a diagnostica trombocitopenia imună, medicul specialist va încerca să excludă alte cauze posibile de sângerare și un număr scăzut de trombocite, cum ar fi o boală de bază sau medicamentele pe care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră le luați.

Analizele de sânge pot verifica nivelul trombocitelor. Pe lângă hemoleucogramă, care evidenţiază numărul de trombocite, medicul hematolog poate recomanda și alte analize specifice, mai ales pentru a exclude alte cauze de trombocitopenie. Rareori, adulții ar putea avea nevoie de un examen al măduvei osoase pentru a exclude alte cauze care pot genera scăderea trombocitelor.

Tratament

Persoanele cu trombocitopenie imunitară ușoară pot avea nevoie doar de o monitorizare regulată și de verificări ale trombocitelor. Copiii se ameliorează, de obicei, fără tratament.

Majoritatea adulților cu trombocitopenie imună vor avea nevoie, în cele din urmă, de tratament, deoarece afecțiunea devine adesea severă sau pe termen lung (cronică).

Tratamentul poate include o serie de abordări, cum ar fi medicamente pentru a crește numărul de trombocite sau o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta splina (splenectomie).

Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile opțiunilor de tratament. Unii oameni consideră că efectele secundare ale tratamentului sunt mai împovărătoare decât efectele bolii în sine.


Complicații

O complicație rară a trombocitopeniei imune este sângerarea în creier (hemoragia cerebrală), care poate fi fatală.

Dacă sunteți însărcinată și numărul de trombocite este foarte scăzut sau aveți hemoragii, aveți un risc mai mare de sângerare puternică în timpul nașterii. Medicul dumneavoastră vă poate sugera un tratament pentru a menține un număr stabil de trombocite, ținând cont de efectele asupra copilului dumneavoastră.

Prevenție

ITP este o afecţiune care nu poate fi prevenită. Cu toate acestea, puteți lua măsuri pentru a preveni problemele de sănătate asociate cu trombocitopenia. De exemplu:

  • evitați consumul excesiv de alcool; acesta încetinește regenerarea trombocitelor;
  • încercați să evitați contactul cu substanțe chimice toxice; substanțele chimice precum pesticidele, arsenicul și benzenul pot încetini producția de trombocite;
  • evitați medicamentele despre care știți că v-au scăzut numărul de trombocite în trecut;
  • fiți atenți la medicamentele care pot afecta trombocitele și care pot crește riscul de sângerare, adică cele care pot subția prea mult sângele;
  • discutați cu medicul dumneavoastră despre vaccinarea împotriva virușilor care pot afecta numărul de trombocite; este posibil să aveți nevoie de vaccinuri pentru oreion, rujeolă, rubeolă și varicelă.

Bibliografie

  1. “Idiopathic Thrombocytopenic Purpura.” Hopkinsmedicine.org, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org
  2. “Immune Thrombocytopenia (ITP) - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
  3. Sherrell, Zia. “Immune Thrombocytopenia (ITP): What to Know.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 12 Oct. 2022, www.medicalnewstoday.com
  4. “Thrombocytopenia: Symptoms, Stages & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.