Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: TEV
Descoperă informații utile despre tromboembolism venos: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Un tromb venos este un cheag de sânge care se formează într-o venă şi blochează fluxul de sânge. Termenul „trombo” înseamnă cheag de sânge, iar „embolie” înseamnă o particulă circulantă care provoacă o obstrucție. Medicii explică tromboembolismul venos ca pe o tulburare care poate duce la două tipuri diferite de afecțiuni de coagulare a sângelui: tromboză venoasă profundă și embolie.
Venele transportă sângele de la extremitățile corpului înapoi la inimă. Când o venă este blocată, sângele se acumulează în spatele blocajului, provocând inflamație, iar celulele dinaintea blocării nu pot obține oxigenul și nutrienții de care au nevoie. Acest lucru poate provoca complicaţii grave venelor, țesuturilor și organelor pe care le hrănesc. În unele cazuri, când un tromb blochează fluxul de sânge către un organ vital, viața este pusă în pericol.
Când apare o tăietură sau o rană superficială și curge sânge, el se coagulează (se solidifică parțial). În exteriorul corpului sângele produce o crustă, dar în interiorul corpului se produce un cheag. Coagularea sângelui poate fi declanșată și de o infecție care irită mucoasa vasului de sânge, ca o rană. Când rana sau infecția începe să se vindece, cheagul ar trebui să se dizolve. Din cauze și factori diverși, uneori cheagurile nu se dizolvă, așa cum se pot forma și fără să existe o rană a vasului de sânge. Dacă cheagul este suficient de mare, poate bloca vena.
Un tromboembolism venos nu este tipul de cheag de sânge care provoacă, de obicei, un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Acestea sunt cauzate de cheaguri de sânge care se formează în artere, nu în vene. Dar un tromb venos poate fi la fel de periculos, pentru că atunci când se desprinde de locul în care s-a format, călătorește prin fluxul sanguin și se blochează în venele plămânilor. Aceasta se numește embolie pulmonară și are ca efect restricționarea fluxului de oxigen și sânge către plămâni, în timp ce crește tensiunea arterială în artere. Aceasta cauzează hipertensiune pulmonară care, la rândul său, poate provoca insuficiență cardiacă și deces.
Tromboembolia venoasă se formează, de obicei, în venele profunde ale corpului, încorporate în mușchii picioarelor sau brațelor. Când un cheag de sânge este blocat în venele mai profunde, se numește tromboză venoasă profundă și are ca efect blocarea venei, care duce la inflamație la locul blocării și posibile leziuni pe termen lung, ceea ce duce la insuficiență venoasă cronică. Nu toate trombozele venoase profunde provoacă obstrucție, dar, pentru că determină acest efect, sunt considerate o boală tromboembolică venoasă. Trombozele venoase profunde se pot dezlipi și pot migra în plămâni provocând embolie pulmonară.
Trebuie făcută diferența între tromboză și tromboembolism. O tromboză este un cheag de sânge, pe când tromboembolismul este procesul prin care un cheag de sânge circulant se blochează și provoacă o obstrucție. Atât tromboza venoasă profundă, cât și embolia pulmonară sunt incluse sub termenul umbrelă de boli tromboembolice venoase, deoarece ambele au potențialul de a bloca fluxul sanguin în vene. Există și tromboza venoasă superficială, care înseamnă cheaguri de sânge care apar în venele mai mici, superficiale, situate aproape de suprafața pielii și care nu provoacă aceleași tipuri de complicații. În general, mai mult de jumătate dintre trombozele venoase nu cauzează complicații, dar rămân un factor de risc pentru embolia pulmonară.
Tromboembolia venoasă este cunoscută, la nivel mondial, ca fiind al treilea cel mai frecvent diagnostic vascular după atacul de cord și accidentul vascular cerebral. În SUA, de exemplu, afectează aproximativ 1 din 1.000 de americani în fiecare an. Aproape jumătate dintre persoanele cu tromboembolie venoasă prezintă embolie pulmonară. Un sfert dintre cei care fac embolie pulmonară mor din cauza acesteia. După vârsta de 40 de ani, riscul de tromboembolie venoasă se dublează la fiecare 10 ani.
Tromboembolismul venos poate afecta pe oricine, dar există trei categorii extinse de factori de risc (triada lui Virschow): staza sanguină, hipercoagulabilitatea şi leziunea endotelială.
Cheagurile de sânge pot apărea din mai multe cauze și nu există motive care să determine probabilitatea ca ele să fie suficient de mari pentru a obstrucționa o venă sau să se desprindă și să ajungă la plămâni. Orice persoană diagnosticată cu probleme de coagulare a sângelui este expusă riscului de tromboembolism venos. Iar oricine este expus riscului de tromboembolie venoasă, este, automat, expus riscului de embolie pulmonară. Există mai multe cauze care determină dezvoltarea tromboembolismului venos.
Unii oameni suferă un dezechilibru al proteinelor de coagulare a sângelui, ceea ce face ca sângele lor să fie mai predispus la coagulare și mai puțin predispus la dizolvarea cheagurilor. Această afecțiune se numește trombofilie și poate fi moștenită sau poate fi un efect secundar al unei alte afecțiuni. Uneori, lipsa de mișcare face ca sângele să încetinească prea mult în vene și începe să se coaguleze. Această situație este determinată, în general, de stilul de viață foarte sedentar, dar și, ocazional, de călătoriile pe distanțe lungi, fără posibilitatea întinderii sau mișcării picioarelor.
Cea mai naturală cauză a coagulării sângelui este rănirea sau infecția. Uneori, leziunea poate fi determinată și de o intervenție chirurgicală, ca urmare a introducerii unui cateter sau perfuzie, dar și în urma tratamentului chimioterapeutic. Pacienții care sunt internaţi în spital pentru o perioadă lungă de timp sunt mai expuși riscului de coagulare, deoarece sunt supuşi unor intervenții medicale invazive și stau imobilizați într-un pat.
Tromboembolismul venos poate afecta bărbați și femei de toate vârstele, rasele și etniile. Persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta tromboembolism venos sunt cele care au suferit o intervenție chirurgicală sau o traumă majoră, cum ar fi fracturi care necesită imobilizare de lungă durată.
Alți factorii de risc pentru tromboembolism includ:
Simptomele tromboembolismului venos includ:
Semnele și simptomele de avertizare ale unei embolii pulmonare includ:
Și alte afecțiuni pot avea simptome similare cu tromboembolismul venos sau cu embolia pulmonară. Pentru a confirma un diagnostic al unei boli tromboembolică venoasă, medicul specialist trebuie să realizeze un istoric medical, pentru a identifica factorii de risc ai tromboemboliei venoase și pentru a exclude alte posibile afecțiuni.
Diagnosticarea se poate realiza printr-un test de sânge preliminar, pentru a căuta markeri de coagulare a sângelui. Apoi se pot folosi teste imagistice pentru a încerca localizarea blocajului.
Există și alte teste ce pot fi folosite pentru a diagnostica tromboembolismul venos. Acestea includ:
Testele pentru a diagnostica embolia pulmonară sunt:
Există trei obiective principale ale tratamentului tromboemboliei venoase.
Opțiunile de tratament ale tromboemboliei venoase includ:
Complicațiile tromboemboliei venoase pot include:
Schimbările stilului de viață pot ajuta la prevenirea tromboemboliei venoase. Pentru a evitarea formarea trombilor, puteți încerca următoarele:
Bibliografie
Termenul de trismus nu este foarte larg cunoscut, dar este necesar a fi cunoscut și înțeles în detaliu. Trismusul, frecvent cunoscut și ca trismus dentar sau trismus...
Vezi detalii
Trombangeita obliterantă, cunoscută și sub numele de boala Buerger, este o afecțiune inflamatorie rară care afectează vasele de sânge, în special arterele și venele de...
Trombocitopenia imună (ITP) este o afecțiune care poate duce la vânătăi și sângerări ușoare sau excesive. Sângerarea rezultă din nivelurile neobișnuit de scăzute de...
Trombofilia este o afecțiune care face ca sângele din vene și artere să fie mai predispus la coagulare. Aceasta poate fi de două tipuri: ereditară sau moștenită...
Trombofilia în sarcină este una dintre cauzele frecvente ale morbidității și mortalității fetale și materne.Termenul trombofilie este folosit pentru a descrie o...
Tromboflebita reprezintă o inflamație a venei, asociată cu formarea unuia sau mai multor cheaguri de sânge. Ea apare, de obicei, în venele picioarelor, dar se poate...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.