medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Trombangeita obliteranta

Trombangeita obliteranta

Alte denumiri: Boala Buerger, Boala Winiwarter-Buerger

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Tromabageita oblteranta reprezinta  tromboza inflamatorie a arterelor mici si medii si a unor vene superficiale, care produce ischemie a extremitatilor distala si tromboflebita superficiala. Principalul fator de risc este fumatul.

Tromabageita oblteranta apare aproape in exclusivitate la consumatorii de tutun (aproape toti fiind fumatori) si afecteaza predominant barbatii intre 20 si 40 ani; numai in jur de 5% din cazuri apar la femei.

Cauza este necunoscuta, insa fumatul este factorul de risc principal. Mecanismul poate implica dezvoltarea hipersensibilitatii tardive sau angeitei toxice.

Simptomele trombangeitei obliterante

Simptomele si semnele includ claudicatie, ulceratii persistente ale picioarelor, durere in repaus si cangrena.

Simptomele si semnele sunt cauzate de ischemia arteriala si tromboflebita superficiala. Aproximativ 40% dintre pacienti au antecedente de flebita migratorie, localizata de obicei la nivelul venelor superficiale, ale piciorului sau gambei.

Debutul este progresiv, incepand cu vasele localizate cel mai distal si progresand proximal; in final se produce cangrena distala si apare durere peristenta in zonele afectate.

Inaintea semnelor obiective de boala, pacientii pot resimti raceala, amorteala, parestezii sau senzatie de arsura. Fenomenul Raynaud este intalnit frecvent. La nivelul extremitatii afectate (de obicei la arcada plantara sau gamba; rareori la mana, brat sau coapsa) poate aparea claudicatie intermitenta, care evolueaza uneori spre durere prezenta in repaus. Adesea, durerea este severa si persistenta, membrul este rece, cu sudoratie excesiva si devine cianotic, probabil din cauza hiperactivitatii simpatice. La majoritatea pacientilor apar ulceratii care evolueaza spre cangrena.

Pulsurile sunt diminuate sau chiar absente la arterele perioase si adeseori la incheieturile mainilor.

 La barbatii tineri care fumeaza si prezinta ulteratii ale extremitatiilor, testul Allnen pozitiv sugereaza diagnosticul (mana ramane palida dupa ce examinatorul comprima simultan arterele radiala si ulnara, dupa care le elibereaza alternativ). La nivelul mainilor, picioarelor sau degerelor afectate se constata de obicei paloare in momentul ridicarii si congestie la coborarea segmentului respectiv.

Ulceratia ischemica si cangrena, de obicei la unul sau mai multe degete, poate aparea devreme in evolutia bolii, insa nu in mod acut.

Diagnosticul de trombangeita obliteranta

Diagosticul se stabileste pe baza manifestarilor clinice, investigatiile vasculare neinvazive, angiografiei si excluderii altor etiologii.

Confirmarea se obtine cand indicele glezna/brat (raportul intre TAS la glezna si TAS la brat) calculat pentru diferite segmente arteriale indica ischemie distala, ecografia cardiaca exclude prezenta embolilor intracardiaci, analizele sanguine (ex. masurarea anticorpilor antinucleari, factorului reumatoid, complementului, anticorpilor anti-centromer, anticorpilor anti-SCL-70) exclud vasculita, testarea anticorpilor antifosfolipidici exclude sindromul antifosfolipidic (desi nivelul acestor anticorpi poate fi usor crecut la pacientii cu trombangeita obliteranta) si cand angiografia arata modificari caracteristice (ocluzii segmentare ale arterelor distale ale mainilor si picioarelor, vase colaterale sinuoase in jurul segmentelor blocate si absenta aterosclerozei).

Tratamentul presupune renuntarea la fumat; prognosticul este excelent cand pacientii nu mai fumeaza, dar uneori boala progreseaza si in final devine necesara amputatia.

Alte masuri includ evitarea frigului, a medicamentelor care produc vasocontructie si a leziunilor termice, chimice si mecanice (in special cele cauza de incaltaminte nepotrivita).

Este in curs de evaluare utilitatea dozarii periodice a anticorpilor antiendoteliali pentru a monitoriza evolutia bolii.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.