Informații generale
Dozarea anticorpilor anti-glutamat decarboxilază (GAD) este recomandată în determinarea tipului de diabet zaharat de care suferă o persoană. S-a dovedit că existența acestor anticorpi indică prezența diabetului zaharat de tip 1. Procesele autoimune în diabetul de tip 1 sunt îndreptate în mod specific asupra celulelor beta producătoare de insulină pe care le distrug progresiv. Practic, GAD poate determina sistemul imunitar să producă autoanticorpi împotriva celulelor sănătoase.
Dozarea anticorpilor anti-glutamat decarboxilază este utilă şi pentru evaluarea predispoziției la diabetul zaharat autoimun și la tulburările endocrine asociate (de exemplu tiroidita, boala Grave, hipotiroidism, tiroidita Hashimoto). De asemenea, pe baza acestei analize se pot diagnostica sindromul omului rigid, encefalita autoimună, ataxia autoimună sau mielopatia autoimună. Anticorpii GAD se regăsesc și în cazul altor boli autoimune, precum bolile tiroidiene sau neurologice (ataxie cerebeloasă dobândită, unele encefalomielopatii neparaneoplazice dobândite etc.).
Totodată, anticorpii anti-glutamat decarboxilază pot fi detectați înainte ca pacientul să prezinte intoleranță la glucoză și când testele indică valori normale. În urma studiilor, s-a constatat faptul că pacienții cu rezultat pozitiv GAD manifestă un răspuns insulinic scăzut la efectuarea testului de toleranță la glucoză.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-glutamat decarboxilază (GAD)
Testul pentru anticorpi GAD este o analiză de sânge pe baza căreia poate fi determinată prezența autoanticorpilor din organism şi are ca scop principal determinarea tipului de diabet pe care îl prezintă un pacient.
Determinarea anticorpilor anti-glutamat decarboxilază (GAD) se recomandă, în mod particular, adulților cu vârsta de peste 30 de ani, care au fost diagnosticați cu diabet și pentru care diagnosticul de diabet tip 2 nu este cert. Sunt vizați, în mod special, pacienții cu diagnostic îndoielnic (de exemplu, dacă pacientul nu este supraponderal).
Această analiză este recomandată și în cazul femeilor însărcinate, pentru diagnosticarea tipului de diabet zaharat.
Astfel, testarea este recomandată pentru evaluarea susceptibilității de a dezvolta un diabet zaharat tip 1 (marker predictiv) și pentru diferențierea diabetului de tip 1 de cel de tip 2.
Procedura recoltare
Recoltarea probei pentru testul de anticorpi anti-glutamat decarboxilază (GAD) se face a jeun (pe nemâncate). Se recomandă ca pacientul să nu mănânce cu minimum 7 ore înaintea testării.
Se recoltează minimum 0.5 ml ser din sânge venos, într-un vacutainer fără coagulant, cu sau fără gel separator.
Interpretare rezultate
Rezultatele testului de anticorpi anti-glutamat decarboxilază indică nivelul de anticorpi GAD din sânge.
Valorile de referinţă* sunt considerate < 10 IE/mL.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Auyeung, Bonnie, and Simon Baron-Cohen. “Hormonal Influences in Typical Development.” The Neuroscience of Autism Spectrum Disorders, 2013, pp. 215–232, www.sciencedirect.com
- “Glutamic Acid Decarboxylase (GAD65) Antibody Assay, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2017, www.mayocliniclabs.com
- Pietrangelo, Ann. “What Are GAD Antibodies?” Healthline, Healthline Media, 18 Oct. 2020, www.healthline.com
- “Anti-Gads Antibody (UW40).” Scbt.com, 14 Feb. 2018, www.scbt.com
- “A Glutamic Acid Decarboxylase Autoantibodies Test (GAD Antibodies Test) Is Used to Help Discover Whether Someone Has Either Type 1 Diabetes or Latent Autoimmune Diabetes of Adulthood (LADA).” Diabetes, 15 Jan. 2019, www.diabetes.co.uk
- Felman, Adam. “How Do GAD Antibodies Affect Diabetes?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 25 Mar. 2019, www.medicalnewstoday.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
