Banner Antigen Norovirus

Antigen Norovirus

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea antigenului Norovirus reprezintă o testare a materiei fecale în scopul identificării infecţiei cu acest virus.

Norovirusul uman este un virus ARN monocatenar ce aparține familiei Caliciviridae și este cauza focarelor non-bacteriene de gastroenterită acută la nivel mondial la toate grupele de vârstă. Grupele populaționale cu cel mai mare risc de a dezvolta o infecție cu norovirus sunt copiii, vârstnicii, pacienții imunocompromiși şi pacienții spitalizați, întrucât acest virus se transmite cu ușurință în zone închise.

Norovirusul se transmite pe cale fecal-orală, de obicei prin ingestia de alimente sau apă contaminate, dar și prin contactul direct cu o persoană infectată.
Virusul poate fi eliminat în scaun până la 30 de zile după infecția inițială, facilitând răspândirea în continuare.
Norovirusurile sunt clasificate în 10 genotipuri (GI-GX) şi doar virusurile din genogrupurile I, II, IV, VII și IX infectează omul.

La nivel mondial, între 62% și 73% din infecțiile umane sunt cauzate de subtipul GII.

Probă Antigen Norovirus Medlife

Când este recomandată determinarea antigenului Norovirus

Determinarea antigenului Norovirus este recomandată atunci când pacientul prezintă simptome care indică infecția cu norovirus.

Debutul infecției cu Norovirus este brusc, cu greață și dureri abdominale difuze. Ulterior pot apărea vărsături și diaree apoasă. Alte simptome asociate sunt subfebrilitatea (o temperatură de până la 37,5 °C), scăderea apetitului și alterarea stării generale. Aceste simptome durează câteva zile, iar vindecarea are loc spontan.

Procedura recoltare

Recoltarea se va face de către pacient într-un coprocultor steril. Nu este necesară o pregătire prealabilă a pacientului și nici nu se impun schimbări în dieta acestuia, însă este nevoie de o toaletă riguroasă înainte de prelevarea probelor.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt transmise pacientului sub forma pozitiv/negativ. Se recomandă interpretarea rezultatelor în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.

Interferențe și limite

Probele insuficient omogenizate sau prezența de particule solide pot genera atât rezultate fals negative cât și rezultate fals pozitive.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv indică cu certitudine existența infecției cu norovirus. Antibioticele nu sunt utile, întrucât boala este de origine virală.
Este indicată menținerea unui aport adecvat de lichide în cazul acestei infecții.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ exprimă absența infecției cu norovirus sau trecerea de faza acută a bolii (numărul particulelor virale scade, ajungând sub limita de detecție a testului utilizat).

Bibliografie

  1. van Loben Sels, Jessica M., and Kim Y. Green. “The Antigenic Topology of Norovirus as Defined by B and T Cell Epitope Mapping: Implications for Universal Vaccines and Therapeutics.” Viruses, vol. 11, no. 5, 10 May 2019, p. 432, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3390/v11050432
  2. Ozaki, Keita, et al. “Molecular Evolution of the Protease Region in Norovirus Genogroup II.” ResearchGate, Frontiers, 14 Jan. 2020, www.researchgate.net

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu