Banner C1 inhibitor esterază (activitate)

C1 inhibitor esterază (activitate)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza C1 inhibitor esterază (activitate) ajută, în cele mai multe cazuri, în diagnosticarea angioedemului ereditar, o afecțiune similară cu urticaria. Deficiența de C1 inhibitor esterază indică posibilitatea existenței acestei afecțiuni.

C1 inhibitor este o proteină cu un rol important în organism, ce reglează enzimele complementului, coagulării, fibrinolizei, dar și a sistemelor formatoare de kinine. Ea are activitatea reglată de o genă bine stabilită: gena C1 NH. Dacă la nivelul acestei gene apar mutații, activitatea C1 inhibitor va fi modificată și va declanșa anumite afecțiuni în organism.

C1 inhibitor esterază are rol de activare în sistemul complementului, adică în rețeaua complexă de proteine care ajută organismul să lupte cu microbii şi să construiască un răspuns imun, în care complementul seric C4, alături de C3 sunt cele mai importante componente.

Probă C1 inhibitor esterază (activitate) Medlife

Când este recomandată determinarea C1 inhibitor esterază (activitate)

Determinarea C1 inhibitor esterază (activitate) este recomandată pentru diagnosticarea angioedemului ereditar, dar și pentru monitorizarea tratamentului în cazul pacienților deja diagnosticați cu această afecțiune.

Medicul poate recomanda analiza pacienților care au simptome precum:

  • episoade inflamatorii recurente;
  • nivel ridicat de stres și episoade frecvente de anxietate, care duc la apariția inflamațiilor;
  • fluctuații hormonale.

Angioedemul ereditar este o afecțiune genetică rară care duce la episoade repetate de inflamații severe în organism. În cele mai multe cazuri, aceste inflamații apar la nivelul mâinilor, picioarelor, stomacului, feței, gâtului, limbii sau a organelor genitale. Aceste inflamații sunt nedureroase, iar manifestarea lor durează câteva zile.

Episoadele inflamatorii ale pacienților cu angioedem ereditar pot să apară fără nicio cauză evidentă sau pot fi produse de anumiți factori, cum ar fi: stresul, o afecțiune minoră, o traumă fizică, intervenții chirurgicale, tratamente stomatologice.

Procedura recoltare

Determinarea C1 inhibitor esterază (activitate) nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de sânge venos care poate fi recoltată a jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru C1 inhibitor esterază (activitate) se încadrează în intervalul 21 - 38 mg/ dl.

Rezultatul analizei se interpretează de către medicul specialist, în context clinic.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Anumite medicamente pot influența rezultatele analizei, astfel este important ca medicul care interpretează rezultatul determinării C1 inhibitor esterază (activitate) să fie informat cu privire la tratamentul medicamentos pe care pacientul îl urmează la momentul realizării testului.

Valori scăzute

Valorile scăzute obținute la determinarea C1 inhibitor esterază (activitate) sunt un indiciu solid pentru angioedemul ereditar de tip 1 și 2. În cazul pacienților cu angioedem dobândit, nivelul C1 inhibitor esterază (activitate) se corelează și cu o valoare scăzută a componentei C1.

Valori crescute

Valorile crescute ale C1 inhibitor esterază (activitate) nu reflectă existența unei afecțiuni, însă rezultatul trebuie interpretat de către un medic specialist, mai ales dacă se constată creșteri repetate ale acestei proteine, ceea ce ar putea indica o disfuncționalitate.

Bibliografie

  1. “C1ES - Overview: C1 Esterase Inhibitor Antigen, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2017, www.mayocliniclabs.com
  2. Honda, Daisuke, et al. “Cut-off Value of C1-Inhibitor Function for the Diagnosis of Hereditary Angioedema due to C1-Inhibitor Deficiency.” Intractable & Rare Diseases Research, vol. 10, no. 1, 28 Feb. 2021, pp. 42–47, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.5582/irdr.2020.03099
  3. Gompels, M M, et al. “C1 Inhibitor Deficiency: Consensus Document.” Clinical and Experimental Immunology, vol. 139, no. 3, 26 Jan. 2005, pp. 379–394, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1111/j.1365-2249.2005.02726.x

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu