Informații generale
Determinarea bromului în ser este recomandată în cazul suspiciunii de intoxicație cu brom și pentru monitorizarea terapiei cu medicamente care conțin brom.
Bromul este un lichid volatil, de culoare roșu-brună, cu un miros puternic înțepător și sufocant, iritant pentru mucoasa nazală.
Acest element chimic nu se găsește niciodată în natură în forma sa elementară, ci sub formă de compuși (bromuri) în sol, săruri, aer și apă de mare.
Bromul este utilizat pe scară largă în industriile de producție, agrochimive, aditivi în benzina cu plumb, coloranți și ca dezinfectant în piscine. Consecința utilizării acestui element chimic este depozitarea și transportul frecvent, ceea ce crește riscul expunerii accidentale. Expunerea la brom poate avea loc pe cale inhalatorie, dermică, orală sau oculară. Totuși, calea majoră de expunere la oameni este cea inhalatorie.
Intoxicația cu brom este tratată cu asistență medicală de susținere (de exemplu, oxigen, administrarea de fluide). Nu există un antidot specific pentru intoxicația cu brom.
Când este recomandată determinarea bromului în ser
Analiza care determină bromului în ser este recomandată de medicul specialist în cazul în care este suspicionată o intoxicație cu brom, dar și pentru monitorizarea terapiei cu medicamente care conțin brom.
Semnele și simptomele asociate cu prezența intoxicației cu brom în organismul uman includ erupții cutanate, anorexie, febră, incoordonare motorie, tremurături, delir, constipație, oboseală, scăderea capacităţii de concentrare, tulburări de limbaj, dureri de cap.
Procedura recoltare
Determinarea bromului în ser se realizează dintr-o probă de sânge recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial.
Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.
Interpretare rezultate
Laboratorul MedLife utilizează metoda spectrofotometrică pentru a determina cantitatea de brom în ser. Intervalul de referință* este același, indiferent de vârsta și sexul pacientului: 400 – 2000 mg/l.
Se recomandă interpretarea rezultatelor în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Shakil, Shazia, et al. “Behavioral and Neuronal Effects of Inhaled Bromine Gas: Oxidative Brain Stem Damage.” International Journal of Molecular Sciences, vol. 22, no. 12, 12 June 2021, pp. 6316–6316, https://www.mdpi.com, https://doi.org
- A. Scott McCall, et al. “Bromine Is an Essential Trace Element for Assembly of Collagen IV Scaffolds in Tissue Development and Architecture.” Cell, vol. 157, no. 6, 5 June 2014, pp. 1380–1392, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.