Distoniile

Distoniile sunt contractii musculare involuntare, sustinute, ducand adesea la distorsionarea posturii. Distoniile pot fi primare sau secundare, generalizate, focale sau segmentare.

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist...
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11

Distoniile - Cauze / agent infectios / factori de risc

Distonia poate fi primara (idiopatica), secundara unei boli degenerative sau metabolice a sistemului nervos central (de exemplu: boala Wilson, diverse lipidoze, paralizie cerebrala, AVC) sau administrarii de medicamente (cel mai adesea fenotiazine, tioxantene, antiemetice). 

Distoniile - Simptome

Simptomele distoniilor

Distonia generalizataaceasta rara forma de distonie este progresiva, fiind caracterizata de miscari care au ca rezultat posturi bizare, persistente. Ea este adesea ereditara, de obicei cu transmitere autozomal dominanta cu penetranta partiala. Fratii asimptomatici ai pacientului au adesea si ei o forma de boala. Simptomele debuteaza, de obicei, in copilarie cu inversiunea si fixarea plantara a piciorului in timpul mersului. Pacientii cu forme severe de boala pot fi contorsionati in posturi grotesti, fixe. Functiile cognitive sunt, de regula, pastrate.

Distonia localizata:acest tip de distonie afecteaza o singura parte a corpului. In mod clasic, ea apare la persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani, afectand mai frecvent femeile. Initial, spasmele pot fi periodice, aparand intamplator sau in cursul perioadelor de stres, ele fiind declansate de anumite miscari ale partii de corp afectate si disparand in perioadele de repaus. Spasmele pot progresa, in perioade de timp de zile, saptamani sau ani, ele putand fi declansate de miscari ale partilor de corp neafectate si pot persista si in perioade de repaus.

Uneori, partea de corp afectata poate ramane distorsionata, uneori intr-o pozitie dureroasa, ducand la un handicap sever. Simptomatologia variaza in functie de musculatura afectata.

Boala Meige(distonia oromandibulara asociata cu blefarospasm) consta in clipit involuntar, miscari mandibulare si grimase. Aceasta boala debuteaza de obicei la varsta a doua. 

Distonia ocupationalaconsta in spasme distonice focale declansate de efectuarea unor miscari/ gesturi ocupationale (ex. crampa scriitorului).

Distonia spasticaconsta in existenta unei voci deformate, ragusite sau scartaite datorata contractiilor involuntare, anormale ale musculaturii laringiene. Torticolisul incepe cu o senzatie de incordare, intindere, urmata de torsiunea sustinuta si deviatia capului si gatului. 

Distoniile - Tratament

Diagnosticarea distoniilor

Diagnosticul este clinic.

Tratamentul distoniilor

Tratamentul este reprezentat de administrarea de medicamente anticolinergice sau de rezerpina in cazul distoniei generalizate si de toxina botulinica pentru distonia focala sau segmentara.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical