cell

Calculator analize

Fosfataza alcalina de origine osoasa - Ostaza

Fosfataza alcalina specific osoasa este izoenzima osoasa a fosfatazei alcaline (ALP2). Fiind o glicoproteina localizata pe suprafata osteoblastelor, reflecta capacitatea de biosinteza a acestor celule, fiind un indicator sensibil al metabolismului osos. Astfel, fosfataza alcalina specific osoasa este un marker specific pentru formarea osteoblastica a osului. Concentratia de ALP2 in serul uman este corelata cu rata formarii osteoblastice a oaselor scheletului.

Osul normal este intr-o continua remodelare, existand un echilibru intre degradarea/resorbtia si formarea osoasa. Daca acest echilibru nu este mentinut si rata resorbtiei depaseste rata de formare osoasa, pierderea osoasa poate duce la osteoporoza, cu cresterea susceptibilitatii la fracturi.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Fosfataza alcalina de origine osoasa - Ostaza

Interpretare valori mari:

Cresterea nivelului de ostaza se poate intalni in: osteomalacie,osteoporoza,sarcina, boala Paget, crestere osoasa fiziologica la copii si adolescenti, fractura osoasa in curs de vindecare,hiperparatiroidismul primar, in primele 3-4 luni dupa un transplant renal, acromeglie, osteosarcom, metastaze osoase (in special asociate cu carcinom prostatic si mamar), rahitism.

Interpretare valori mici:

Scaderea nivelulului ostazei se poate intalni in: hipotiroidie,malnutritie

Interferente analitice la analiza Fosfataza alcalina de origine osoasa - Ostaza

Ostaza nu trebuie folosita ca test screening pentru osteoporoza.

Recomandari pentru analiza Fosfataza alcalina de origine osoasa - Ostaza

Diagnosticarea bolii Paget,osteoporozei, monitorizarea formarii tesutului osos la pacientii cu afectiuni renale,monitorizarea tratamentului cu hormon de crestere, tumori osoase primare sau metastatice

Bibliografie

1 .Ghid de laborator, Ioana Brudasca, Anca Cristea, Editura Medicala Univesitara, Iuliu Hatieganu’’ Cluj Napoca 2005

2. Jacques Wallach, Investigatii de laborator in afeciuni osoase. Interpretarea testelor de laborator, Ed Stiintelor Medicale, Romania, Ed 7, 2001,418

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.