Hiperplazia prostatei

Alte denumiri: Hiperplazie benigna a prostatei sau Extinderea glandei prostate

Hiperplazia prostatei, numita si hiperplazie benigna a postatei sau extinderea glandei prostate, este o conditie specifica barbatilor, care apare pe masura ce acestia imbatranesc. O glanda prostata marita poate provoca simptome urinare incomode, cum ar fi blocarea fluxului de urina din vezica sau probleme ale vezicii urinare, ale tractului urinar sau ale rinichilor. Exista mai multe tratamente eficiente pentru extinderea glandelor prostate, incluzand medicamente, terapii minim invazive si interventii chirurgicale.

Medici specialiști - Urologie

Grelus Alin Ioan
Grelus Alin Ioan
Medic Specialist
Grelus Alin Ioan
Grelus Alin Ioan
Medic Specialist

Urologie și

MBC
Mardari Bogdan Catalin
Medic Specialist
MBC
Mardari Bogdan Catalin
Medic Specialist

Urologie

AAMB
Alhammad-Al-Mekhef Badar
Medic Specialist
AAMB
Alhammad-Al-Mekhef Badar
Medic Specialist

Urologie

PG
Predoiu Gabriel
Medic Specialist
PG
Predoiu Gabriel
Medic Specialist

Ecografie 3D și Urologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele hiperplaziei benigne a postatei

Glanda prostatica este situata sub vezica urinara. Tubul care transporta urina din vezica in penis (uretra) trece prin centrul prostatei. Atunci cand prostata se largeste, incepe sa blocheze fluxul de urina. La majoritatea barbatilor prostata a continuat sa creasca pe tot parcursul vietii, iar aceasta crestere continua largeste prostata suficient pentru a provoca simptome urinare sau pentru a bloca semnificativ fluxul de urina. Nu este foarte clar ce cauzeaza marirea prostatei. Cu toate acestea, s-ar putea datora modificarilor in balanta hormonilor sexuali, pe masura ce barbatii imbatranesc

Factori de risc pentru hiperplazia benigna a postatei

Factorii de risc pentru extinderea glandei prostate includ:

 • Imbatranirea. Extinderea glandei prostate rar provoaca semne si simptome la barbatii mai tineri de 40 de ani. Aproximativ o treime dintre barbati prezinta simptome moderate pana la severe pana la varsta de 60 de ani, iar aproximativ jumatate fac acest lucru pana la varsta de 80 de ani;
 • Istoricul medical al familiei. Avand o ruda de sange, cum ar fi un tata sau un frate, cu probleme de prostata inseamna ca aveti mai multe sanse de a avea si dvs. probleme.
 • Diabetul si bolile de inima. Studiile arata ca diabetul zaharat, precum si bolile de inima si utilizarea beta-blocantelor pot creste riscul acestei afectiuni.
 • Stilul de viata. Obezitatea creste riscul hiperplaziei prostatei, in timp ce exercitiile fizice pot reduce riscul.

Simptome

Severitatea simptomelor de hiperplazia prostatei variaza de la o persoana la alta, insa acestea tind sa se inrautateasca in timp. Semnele si simptomele frecvente includ:

 • Frecventa sau urgenta nevoie de urinare;
 • Frecventa crescuta de urinare pe timp de noapte (nicturie);
 • Dificultate in inceperea urinarii;
 • Un flux urinar slab sau un flux care se opreste si incepe;
 • Incapacitatea de a goli complet vezica

Semnele si simptomele mai putin frecvente includ:

 • Infectii ale tractului urinar;
 • Incapacitatea de a urina;
 • Sange in urina

Dimensiunea prostatei nu determina neaparat gravitatea simptomelor. Unii barbati cu prostate putin extinse pot avea simptome semnificative, in timp ce alti barbati cu prostate foarte extinse pot avea doar simptome minore urinare.

Tratament

O varietate larga de tratamente sunt disponibile pentru prostata marita, incluzand medicamente, terapii minim invazive si interventii chirurgicale. Cea mai buna alegere de tratament pentru dvs. depinde de mai multi factori, printre care: marimea prostatei, varsta, starea generala de sanatate, nivelul de disconfort sau oboseala pe care o intampinati.

Medicamentele sunt cel mai frecvent tratament pentru simptome usoare pana la moderate de extindere a prostatei. In anumite cazuri mai grave se recomanda terapiile minim invazive sau chirurgicale.

Coduri de diagnostic asociate
 • Hiperplazia Prostatei
Specialități asociate
 • Urologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.