Banner Free Beta-HCG

Free Beta-HCG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Gonadotropina corionică umană (HCG) este un hormon pe care corpul uman îl produce în sarcină. Rolul HCG este de a susține sarcina prin producția unei cantități suficiente de progesteron, cantitate care ajută uterul să primească și să implanteze ovulul fecundat. HCG hrănește ovulul fertilizat și îl fixează de peretele uterin.

HCG este, în fapt, o moleculă compusă din două subunități: alfa și beta, care sunt legate între ele sau care se regăsesc sub formă liberă (free), nelegate. Alfa HCG are o structură perfect similară cu hormonii hipofizari LH, FSH și TSH, iar beta HCG are proprietăți biologice unice.

Acesta este și motivul pentru care, frecvent, atunci când este recomandat un test HCG, de fapt, este determinată valoarea free beta HCG, adică acea subunitate beta a hormonului, care circulă liber în organism.

Determinarea nivelului beta HCG este specifică în sarcină, pentru a stabili dacă aceasta există, dar și dacă este viabilă. Dozarea free beta HCG este o analiză de rutină în monitorizarea procedurilor de inseminare artificială. Totuși, free beta HCG poate fi folosită și ca marker tumoral în cazul tumorilor care secretă acest hormon.

De asemenea, în sarcină, nivelul HCG, monitorizat simultan cu alte analize specifice, poate să ofere indicii legate de posibilele malformații cromozomiale ale fătului.

Probă Free Beta-HCG Medlife

Când este recomandată determinarea free beta-HCG

Determinarea existenței acestui hormon este principiul pe care se bazează și banalul test de sarcină pe care-l poți face acasă. Testul respectiv detectează dacă HCG este produs în organism, dar nu și în ce cantitate.

Free beta HCG este un test cantitativ și stabilește exact la ce nivel există hormonul, nivelul fiind relevant pentru viabilitatea sarcinii. Deci, determinarea free beta HCG poate fi recomandată pentru a stabili existența unei sarcini și viabilitatea ei. Un nivel scăzut al free beta HCG indică posibilitatea unei sarcini ectopice.

În cazul procedurilor FIV, determinarea free beta HCG este folosită pentru a monitoriza instalarea sarcinii și evoluția sa primară. În timpul sarcinii, determinarea este recomandată ca metodă de screening.

Împreună cu testul PAPP-A, efectuarea free beta HCG în primul trimestru este utilă pentru a indica dacă există posibilitatea ca fătul să dezvolte o anomalie cromozomială ca sindromul Down, Trisomia 18 sau sindromul Edwards. Această combinație de teste este cunoscută sub denumirea de Dublu Test.

În cel de-al doilea trimestru de sarcină, determinarea free beta HCG este recomandată ca parte a Triplu Testului, care, de asemenea, poate indica riscul ca fătul să dezvolte o anomalie cromozomială.

Recomandarea determinării nivelului free beta HCG în afara sarcinii este legată de diagnosticarea și monitorizarea anumitor tumori care secretă acest hormon. Free beta HCG este o determinare recomandată în cazul bolilor trofoblastice, cum sunt mola și coriocarcinomul.

Nivelul free beta HCG este un indicator folosit și pentru diagnosticarea și monitorizarea anumitor tumori testiculare. În aceste situații, nu este relevant doar nivelul free beta HCG, ci și raportul dintre acesta și HCG total.

Procedura recoltare

Determinarea nivelului free beta HCG nu necesită pregătiri speciale, se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).

În cazul pacientelor care realizează această analiză în sarcină, trebuie să specifice data ultimei menstre sau vârsta gestațională care a fost determinată ecografic. Tot în sarcină, când determinarea free beta HCG se realizează ca parte din Dublu sau Triplu Test, pacienta va completa o fișă care indică toți factorii relevanți pentru a calcula riscul prenatal. Spre exemplu, greutatea, vârsta, dacă este fumătoare sau nu.

Interpretare rezultate

Pentru bărbați și pentru femei, în afara sarcinii, valorile free beta HCG considerate normale sunt cele de <1 mIU/ml. Totuși, această valoare este orientativă, iar oscilațiile valorii sunt, în cele mai multe cazuri, mult mai relevante decât valoarea în sine.

În cazul femeilor însărcinate, valoarea HCG total (HCG+Beta) este dependentă de vârsta gestațională, astfel:

  • 3 săptămâni: 5-50 mIU/ml;
  • 4 săptămâni: 5-426 mIU/ml;
  • 5 săptămâni: 18-7.340 mIU/ml;
  • 6 săptămâni: 1.080-56.500 mIU/ml;
  • 7-8 săptămâni: 7.650-229.000 mIU/ml;
  • 9-12 săptămâni: 25.700-288.000 mIU/ml;
  • 13-16 săptămâni: 13.300-254.000 mIU/ml;
  • 17-24 săptămâni: 4.060-165.400 mIU/ml;
  • 25-40 săptămâni: 3.640-117.000 mIU/ml.

În cazul femeilor care intră la menopauză, valoarea HCG total nu depășește 5 mIU/ml.

Interferențe și limite

Regimul alimentar, suplimentele alimentare sau tratamentul medicamentos pe care îl ia pacientul înainte de recoltarea probei biologice nu influențează rezultatul determinării nivelului free beta HCG.

În cazuri rare, anticorpii heterofili pot să interacționeze cu substanțele din kit-ul de testare și să dea un rezultat neconcludent. În astfel de situații, se recomandă determinarea HCG total și pe baza unei probe de urină.

Valori scăzute

În sarcină, o valoare scăzută free beta HCG poate indica faptul că, ecografic, nu a fost calculată corect vârsta gestațională, că există posibilitatea unei sarcini ectopice sau că există un risc foarte crescut de avort spontan.

Valori crescute

În sarcină, valorile crescute ale free beta HCG sunt corelate cu rezultatele altor determinări de laborator și investigații medicale și indică potențialul risc ca fătul să dezvolte o anomalie cromozomială.

În primul și al doilea trimestru de sarcină, un nivel extrem de crescut al free beta HCG indică un risc ridicat ca fătul să dezvolte sindrom Down. Valoarea în sine a determinării free beta HCG nu reprezintă un diagnostic în acest caz și nici o indicație precisă a riscului, în absența corelării cu alte date medicale și interpretarea specialistului.

Un nivel crescut al free beta HCG în sarcină se întâlnește și în cazul în care sarcina este gemelară sau dacă vârsta gestațională a fost calculată ecografic incorect, în sensul în care s-a considerat sarcina mai avansată.

Un nivel crescut al free beta HCG poate să fie indicator pentru mola hidatiformă sau pentru prezența unui coriocarcinom. Un nivel crescut al free beta HCG, dar nu valori extreme, se întâlnește și în situația în care glanda pituitară nu funcționează la parametrii optimi.

După sarcină, nivelul free beta HCG revine la normal treptat. Scade foarte mult în primele zile, pentru ca mai apoi să se reducă extrem de încet. Durează aproximativ două luni pentru a reveni la valorile obișnuite.

În cazuri foarte rare, tumori hepatice, neuroendocrine, de sân, ovariene, pancreatice sau gastrice pot produce HCG în cantități mai ridicate.

Bibliografie

  1. Abimbola Farinde, PharmD, PhD. “Human Chorionic Gonadotropin (HCG): Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” Medscape.com, Medscape, 4 Mar. 2020, https://emedicine.medscape.com/
  2. Montagnana, Martina, et al. “Human Chorionic Gonadotropin in Pregnancy Diagnostics.” Clinica Chimica Acta, vol. 412, no. 17-18, Aug. 2011, pp. 1515–1520, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1016/j.cca.2011.05.025
  3. Davies, Suzy, et al. “Human Chorionic Gonadotropin Testing for Early Pregnancy Viability and Complications.” Clinics in Laboratory Medicine, vol. 23, no. 2, June 2003, pp. 257–264, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1016/s0272-2712(03)00026-x

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu