Informații generale
Determinarea fosforului urinar poate fi recomandată de medicul specialist pentru evaluarea cantității de fosfor din organism.
Fosforul este un mineral omniprezent în natură și al doilea cel mai abundent mineral din corpul uman, după calciu. În organism, acesta se găsește atât intracelular, cât și extracelular, în componența oaselor, dinților, a țesuturilor, dar și a ADN și ARN - ului.
Fosforul reprezintă aproximativ 1% din greutatea corporală totală a unei persoane, cea mai mare cantitate fiind în mușchi, schelet, sânge sau nervi. Acesta îndeplinește funcții multiple în organism, printre care și producția și stocarea de energie în legăturile de fosfat (ATP). Pe lângă aceasta, fosforul este implicat și în transcripția genelor, dar și în menținerea echilibrului acido - bazic. Combinat cu proteinele, acesta formează fosfoproteine sau nucleoproteine, iar combinat cu lipidele, are loc formarea fosfolipidelor. Fosforul permite bipolaritatea membranelor lipidice și a lipoproteinelor circulante.
Homeostazia fosforului la adulți presupune un echilibru între pierderile urinare și absorbția netă de fosfor. Factorii ce pot duce la creșterea excreției urinare de fosfor pot include un aport crescut de fosfor din dietă, influența hormonului paratiroidian, sau anumite tulburări ale tubului proximal. Din alimentație, fosforul poate fi preluat din cereale, lapte, pește, ouă, nuci, leguminoase sau cartofi. Diabetul, starea prelungită de inaniție sau alcoolismul pot duce la scăderi ale fosforului.
Când este recomandată determinarea fosforului urinar
Determinarea fosforului urinar poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:
- evaluarea cantității de fosfor din organism;
- evaluarea pacienților cu nefrolitiază;
- diagnosticarea afecțiunilor renale;
- diagnosticarea afecțiunilor paratiroidelor;
- evaluarea riscului de formare a pietrelor la rinichi.
Procedura recoltare
Determinarea fosforului urinar se realizează dintr-o probă de urină colectată pe parcursul a 24 de ore. Prima urină de dimineață nu este colectată, urmând ca restul să fie depozitată într-un recipient special pentru colectarea urinei.
Este foarte importantă toaletarea zonei, atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu fi contaminată proba.
Interpretare rezultate
Rezultatele testului* ce măsoară fosforul urinar nu variază în funcție de vârstă și sex și sunt cuprinse în intervalul: 400 - 1300 mg / 24 h.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Calvo, Mona S, and Christel Lamberg‐Allardt. “Phosphorus.” Advances in Nutrition, vol. 6, no. 6, 1 Nov. 2015, pp. 860–862, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3945/an.115.008516
- “Phosphorus Test.” Testing.com, Testing.com, 25 Mar. 2021, www.testing.com
- “RPHOC - Overview: Phosphorus, Random, Urine.” @Mayocliniclabs, 2018, www.mayocliniclabs.com
- Sharma, Sandeep, et al. “Hypophosphatemia.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 26 Dec. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.