Descriere: 

PSA (antigenul specific prostatei) este un component al subgrupului kalikreinelor apartinand familiei serin-proteazelor; este sintetizat in celulele acinare si in epiteliul ductal al prostatei, dupa care este secretat in sistemul ductal unde atinge concentratii mari.

La barbatii sanatosi, PSA intervine in lichefierea lichidului seminal. Concentratia de PSA intraglandular este de aproximativ 1 milion de ori mai mare decat concentratia plasmatica; timpul de injumatatire este de 2,2 zile. Datorita specificitatii de tesut este markerul tumoral cu cea mai mare specificitate de organ; cu toate acestea, lipsa specificitatii in a distinge cancerul de prostata de afectiunile non-maligne este un element important ce duce la precautii majore in interpretarea valorilor concentratiilor plasmatice. (1)

80% dintre pacientii cu carcinom de prostata (De-Soto-La-Paix 2009 sustin 90%) prezinta valori ale PSA total > 4 ng/ml. Datorita faptului ca PSA poate avea concentratii plasmatice crescute si in cazul unor afectiuni benigne de prostata (hipertrofie benigna, prostatita), jumatate din pacientii cu valori ale PSA total > 4 ng/ml nu sunt diagnosticati cu cancer de prostata (1). Sunt studii care demonstreaza insa o prevalenta de 15.2% de biopsii de prostata pozitive pentru cancer la barbati care au avut valori ale PSA total < 4 ng/ml. Aceste studii favorizeaza posibilitatea scaderii pragului de la 4 ng/ml la 3 ng/ml (European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer, ERSPC) si asocierea unei velocitati a PSA de 0.6 ng/ml pe an, ca fiind parametrii care sa indice necesitatea unei biopsii de prostata (1). Toate acestea duc la estimarea unei sensibilitati a PSA ca marker tumoral de minimum 80% si a unei specificitati de 50%.

Pentru imbunatatirea sensibilitatii si specificitatii se recomanda, pe langa dozarea PSA si alte determinari si investigatii: tuseul rectal, ecografia transrectala, dozarea fractiei libere si legate (complexate) ale PSA. 

In ser PSA formeaza complexe stabile cu alfa1-antichimotripsina (ACT), alfa2-macroglobulina si alfa-proteaza inhibitor (API). Toate aceste forme stabile sunt cunoscute ca PSA-complexat (cPSA). Cca 90% din PSA circulant este reprezentat de complexul PSA-ACT; celelalte doua forme de PSA complexat nu sunt detectate de testele comerciale de dozare a PSA; restul constituie PSA nelegat (free-PSA).

PSA liber, nelegat, free-PSA (fPSA) exista sub trei forme moleculare: proPSA, BPSA (benign prostatic hyperplasia-associated PSA) si inactiv sau intact-PSA. La pacientii cu valori ale PSA total cuprinse intre 4 si 10 ng/mL si cu tuseu rectal negativ se recomanda determinarea markerului free-PSA din acelasi ser si exprimarea acestuia in % fPSA din PSA total. S-a dovedit ca efectuarea suplimentara a acestui test reduce numarul de biopsii.

Pentru a calcula valoarea free-PSA se exprima procentual raportul dintre PSA liber detectat de analizor si PSA total (obligatoriu cele 2 teste se efectueaza din acelasi ser). Daca free-PSA este >19% se poate afirma cu o sensibilitate si o specificitate de 82% ca este vorba de o hipertrofie prostatica benigna. Daca free-PSA este >23% se poate afirma cu o sensibilitate de 90% si o specificitate de 63% ca este vorba de o hipertrofie prostatica benigna.

Free-PSA nu ofera informatii clinice relevante in monitorizarea cancerului de prostata, de aceea nu se recomanda utilizarea testului in acest scop. Valoarea PSA total se poate corela cu marimea masei tumorale (1)

Recomandari: 

Dozarea PSA total (si a fPSA) este recomandata pentru screeningul, diagnosticul, evaluarea prognosticului si urmarirea recurentelor in cancerul de prostata.

Screeningul barbatilor >50 de ani (recomandare American Urological Association, AUA) include testarea anuala a PSA total combinata cu examenul prostatei (tuseu rectal).

AUA recomanda screeningul barbatilor din grupa de varsta 40-50 de ani doar in acele cazuri cu antecedente familiale de cancer de prostata (rude de gradul I), in situatii bine documentate si informate de catre medicul urolog.

La pacientii cu valori ale PSA total cuprinse intre 4 si 10 ng/mL si cu tuseu rectal negativ se recomanda determinarea markerului free-PSA din acelasi ser si exprimarea acestuia in % fPSA din PSA total. Dozarea PSA este recomandata in urmarirea succesului prostatectomiei.

Interpretare valori mici: 

Valori ale free-PSA exprimate ca % fPSA din PSA total < 23% indica suspiciunea unui carcinom de prostata.

Interpretare valori mari: 

Valori ale free-PSA exprimate ca %fPSA din PSA total >19% sustin cu o sensibilitate si o specificitate de 82% ca este vorba de o hipertrofie prostatica benigna.

Daca free-PSA este >23% se poate afirma cu o sensibilitate de 90% si o specificitate de 63% ca este vorba de o hipertrofie prostatica benigna.

Interferente analitice: 

Ejacularea poate determina cresteri tranzitorii ale PSA.

Valori usor crescute ale PSA se pot observa dupa radioterapie; nu se vor interpreta ca recidive sau progres al bolii.

Alte afectiuni benigne ale prostatei care pot fi insotite de cresteri ale PSA sunt: prostatita acuta sau cronica, infarctul prostatic, retentia de urina.

Efectul manevrelor urologice asupra nivelului de PSA:

- tuseul rectal, masajul prostatic, ecografia transrectala: pot determina cresteri minore, rareori clinic semnificative; se recomanda ca recoltarea de sange pentru determinarea PSA sa se faca dupa 12 ore de la aceste manevre

- rezectie transuretrala si biopsia prostatica: determina cresteri semnificative (recoltarea se va face dupa cel putin 6 saptamani);

- cistoscopie: aparent folosirea cistoscopului flexibil nu modifica nivelul PSA, pe cand folosirea cistoscopului rigid poate determina aparitia unor niveluri crescute.

Dupa tratamentul hormonal, valorile PSA nu reflecta intotdeauna comportamentul tumorii, medicatia anti-androgenica poate genera valori scazute de PSA, in prezenta bolii reziduale.

Se pot obtine valori usor crescute dupa mers pe bicicleta si exercitii de alergare pe covor rulant.

Informatii recoltare: 

A jeun (pe nemâncate), deoarece există mici variaţii diurne, înaintea oricărei manevre urologice (inclusiv tuseul rectal) şi la câteva săptămâni după vindecarea unei afecţiuni inflamatorii a prostatei.