Banner Free PSA (antigenul specific prostatic liber)

Free PSA (antigenul specific prostatic liber)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

PSA este o proteină denumită antigenul specific prostatei. Celulele prostatei sintetizează această proteină care ajunge în sistemul ductal unde atinge concentrații mari și are rol în liza coagulului seminal, fiind implicată astfel în fertilitatea masculină.

Analiza PSA măsoară nivelul de proteină existent în sânge. În condiții normale, valorile PSA sunt scăzute în ser, iar în cazul alterării structurii prostatei nivelul de PSA crește.

Free PSA este o analiza ce trebuie efectuată concomitent cu testul imunologic total PSA pentru a vedea cum funcționează prostata.

Free PSA este forma necomplexată a antigenului specific prostatei și se exprimă procentual. Această analiză este raportul dintre PSA liber, nelegat de alte molecule din organism, detectat de analizor și PSA total.

Pe măsură ce procentajul de free PSA scade, probabilitatea de cancer este mai mare.
Un procentaj mai mare de free PSA indică o probabilitate mai mică de cancer.
Obligatoriu cele două teste se efectuează din același ser, prin aceeași metodă. Raportul dintre free PSA și PSA total poate să ajute la diferențierea între cancerul de prostată și hipertrofia benignă de prostată.

În mod curent se realizează determinarea valorii PSA total, dar medicul poate decide, în funcție de caz, și testarea free PSA pentru a calcula raportul (% free PSA). Acest raport este util pentru a ajuta la diferențierea cancerului de prostata de afecțiunile benigne ale prostatei, în asociere cu tușeul rectal.

Pentru diagnosticul de cancer de prostată este necesară biopsia prostatei.

Probă Free PSA (antigenul specific prostatic liber) Medlife

Când este recomandată determinarea free PSA

Determinarea free PSA este recomandată în special la bărbații de peste 50 de ani ca test de screening, la recomandarea medicului urolog.

În cazul în care în istoricul familial există cazuri de cancere de prostată, indicația medicală este ca determinarea PSA (free PSA și PSA total) să înceapă de la vârsta de 40 de ani și să fie făcută periodic.

În cazul bărbaților care au primit în trecut diagnosticul de cancer, determinarea PSA are relevanță pentru identificarea riscului de recidivă.

Procedura recoltare

Analiza free PSA se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate), înaintea oricărei manevre urologice și la câteva săptămâni după vindecarea unei afecțiuni inflamatorii a prostatei (prostatita).

Interpretare rezultate

Nu există valori normale ale acestei analize întrucât, și în cazul unui bărbat fără afecțiuni ale prostatei, nivelul PSA se modifică de la an la an, înaintarea în vârstă fiind un factor relevant pentru creșterea nivelului acestei proteine.

În plus, nivelul PSA poate să se modifice și la intervale de timp scurte din cauza unor factori ce nu au legătură cu patologia specifică prostatei. În multe situații, fluctuațiile acestea sunt mai relevante pentru diagnosticul pacientului decât raportarea la intervalul de referință.

Experiența clinică a arătat că bărbații cu valori PSA mai mici de 4.0 ng/mL aveau cancer, în timp ce bărbații cu valori PSA peste acest prag nu au primit acest diagnostic după teste și analize specifice. Urologul este cel care poate să interpreteze în context relevanța valorilor PSA pentru fiecare pacient în parte.

Nu există valori normale ale analizei free PSA, după cum nu există nici free PSA mic, ci o probabilitate de risc în funcție de o valoare de referință:

  • valorile free PSA < 10% indică o probabilitate de 49 - 65% (în funcție de vârstă) de a depista cancer de prostată la biopsia prostatică;
  • valorile free PSA > 25% indică o probabilitate de 9 - 16% (în funcție de vârstă) de a depista cancer de prostată la biopsia prostatică.

Probabilitatea de a depista un cancer de prostată la biopsie crește odată cu vârsta și cu scăderea procentului free PSA. Astfel, în cazul bărbaților cu vârsta între 50 și 59 de ani, spre exemplu, free PSA% (raportat la PSA total) ≥ 10% este corelat cu un risc de a dezvolta cancer de prostată de 49%.

La bărbații cu vârsta între 60 și 69 de ani, aceeași valoare a PSA% (≤ 10%) este corelată cu un risc de 57% de a face cancer de prostată.

Valorile de referință* pentru PSA total sunt:

< 40 ani:   1.4 ng/mL;

40-50 ani:   2.0 ng/mL;

50-60 ani:   3.1 ng/mL;

60-70 ani: 4.1 ng/mL;

>70 ani:      4.4 ng/mL.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Valori ușor crescute ale free PSA se pot observa după radioterapie și nu se vor interpreta ca recidive sau progres al bolii.

Alte afecțiuni benigne ale prostatei care pot fi însoțite de creșteri ale PSA sunt:

  • prostatita acută sau cronică;
  • infarctul prostatic;
  • retenția de urină.

Ejacularea poate determina creșteri tranzitorii ale PSA.

Unele manevre urologice pot influenţa nivelului de free PSA (creșteri minore): tușeul rectal, masajul prostatic, ecografia transrectală. Se recomandă ca recoltarea de sânge pentru determinarea PSA să se facă după 12 ore de la aceste manevre.

Rezecția transuretrală și biopsia prostatică determină creșteri semnificative. În această situație se recomandă ca recoltarea să fie făcută după cel puțin 6 săptămâni.

După tratamentul hormonal, nivelul free PSA nu reflectă întotdeauna comportamentul tumorii.

Medicatia anti-androgenică poate genera valori scăzute de PSA total, dar și free PSA, în prezența bolii reziduale. Se pot obține valori ușor crescute după mers pe bicicletă și exerciții de alergare pe bandă.

Interpretarea valorilor Free PSA exprimată în procente este relevantă numai dacă PSA total este între 4 și 10 ng/mL.

Valori scăzute

Valori scăzute ale free PSA se întâlnesc în:

  • castrare;
  • tratamentul cu medicamente antiandrogenice;
  • radioterapie;
  • după ședere prelungită la pat (mai mult de 3 zile).

După prostatectomie se obțin concentrații nedetectabile (sub limita de detecție a metodei). Obținerea de concentrații măsurabile sugerează că pacientului i s-a făcut o rezecție incompletă.
Creșterea progresivă a concentrațiilor după prostatectomie sugerează recurența bolii sau prezența metastazelor.

Valori crescute

PSA-ul poate să fie crescut fie în raport cu valorile de referință specifice vârstei, fie în raport cu determinările anterioare la același pacient. Acestea din urmă sunt, în multe cazuri, mult mai relevante pentru diagnosticare decât raportarea la valoarea de referință.

Valori crescute ale free PSA se întâlnesc în:

  • afecțiuni maligne: carcinomul de prostată, iradierea post prostatectomie, tratamentul hormonal în cancerul prostatic;
  • afecțiuni benigne și manevre urologice: hiperplaziile benigne de prostată (BHP), prostatite, ischemia prostatică, uretrite, postcistoscopii, post tușeu rectal, după masajul prostatic, după biopsia cu ac, rezecția transuretrală, administrarea de medicamente pe bază de testosteron, insuficiență renală acută.

Bibliografie

  1. Gillatt, D., and J.M. Reynard. “What Is the ‘Normal Range’ for Prostate-Specific Antigen? Use of a Receiver Operating Characteristic Curve to Evaluate a Serum Marker.” British Journal of Urology, vol. 75, no. 3, Mar. 1995, pp. 341–346, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7537603/, 10.1111/j.1464-410x.1995.tb07346.x. Accessed 22 Mar. 2022.
  2. https://www.mayoclinic.org
  3. https://my.clevelandclinic.org/
  4. https://www.nhs.uk
  5. https://jamanetwork.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu