Banner Free T3 (Triiodotironina liberă)

Free T3 (Triiodotironina liberă)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Glanda tiroidă este responsabilă de starea de bine a organismului deoarece aceasta, prin secreția de hormoni, ajută atât la menținerea energiei, cât și la un metabolism corect. Doi hormoni sunt produși de tiroidă pe baza aportului de iod din alimentație și anume triiodotironina (T3) şi tiroxina (T4).

T3 sau triiodotironina este un hormon ce ajută creierul și inima să funcționeze optim. De asemenea, el are rol în digestie, în funcţionarea metabolismului, și aduce un aport important pentru sănătatea oaselor și în reglarea temperaturii corpului.

Free T3 sau T3 liberă este forma fiziologică a T3 (triiodotironina) care poate fi măsurată printr-o analiză de sânge. Așadar, analiza Free T3 măsoară nivelul de triiodotironină din organismul nostru și, mai exact, determină triiodotironina liberă.

Sinteza hormonilor tiroidieni necesită zilnic circa 150 – 200 μg de iod. Principala sursă de iod este alimentaţia, dar nu este singura variantă pe care o avem la dispoziție.

O serie de medicamente și suplimente nutritive conţin, de asemenea, iod. Iodul este transportat la glanda tiroidă și încorporat în hormoni.

Probă Free T3 (Triiodotironina liberă) Medlife

Când este recomandată analiza Free T3

Dozarea triiodotironinei totale (TT3) și libere (Free T3) este recomandată în următoarele situații:

  • Pentru identificarea pacienților cu tireotoxicoză T3 la care TT4 și FT4 prezintă valori normale;
  • Ca indicator al severității tireotoxicității într-un hipertiroidism sever;
  • Pentru diagnosticul pacienților cu hipertiroidism subclinic, respectiv TSH scăzut, FT4 și FT3 normale; acești pacienți au risc ridicat de a dezvolta un hipertiroidism;
  • La pacienții cu afecțiuni sistemice severe non-tiroidiene la care TT3 și în mai mică măsură FT3 sunt scăzute; astfel de pacienți, cu hipertiroidie asociată, pot avea valori ușor crescute, normale sau scăzute de T3;
  • În evaluarea severității unui hipertiroidism primar;
  • În evaluarea prognosticului terapeutic la pacienții cu boala Graves în tratament; o valoare crescută preterapeutică TT3 se asociază cu o frecvență crescută a recăderilor;
  • Identificarea recăderilor la pacienții cu hipertiroidism; creșterea T3 poate fi un indicator precoce.

Procedura recoltare

Determinarea free T3 nu necesită pregătiri speciale pentru analiză. Este necesară recoltarea unei probe de sânge venos, à jeun (pe nemâncate).

Interpretare rezultate

Valorile de referință Free T3 diferă la copii, adolescenți și adulți.

Valori normale Free T3 la adulți sunt situate în intervalul de referință*:

VârstaValori de referință (pmol/L)Valori de referință pg/mL
> 20 ani3.4 - 6.82.21 - 4.43

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

În funcție de nivelul free T3 identificat în organism, se pot suspecta o serie de afecțiuni care fie au legătură cu funcționarea glandei tiroide, fie cu alte organe, cum este inima.

Interferențe și limite

O serie de factori pot interfera în determinarea de TT3 și FT3: administrarea de radioizotopi, altitudinea și medicamentele.

Medicamente care pot duce la valori fals-crescute de FT3: amiodarona, aspirina, carbamazepina, fenoprofen, fenitoină, ranitidină, tiroxina, L-tiroxina.

Medicamente care pot duce la valori fals-scăzute de FT3: corticosteroizi, methimazol, propranolol, somatostatin.

Şi în sarcină pot să apară valori crescute de TT3. Pentru evaluarea statusului hormonal se recomandă dozarea Free T3.

Valori scăzute

Valori scăzute ale TT3 și free T3 se întâlnesc în:

  • Hipotiroidism - totuși, unii pacienți cu hipotiroidie pot avea valori în intervalul de referință;
  • Afecțiuni non-tiroidiene severe însotite, în special, de malnutriție;
  • Stări care duc la scăderea concentrației de TBG.

Free T3 poate fi scăzut și la pacienții cu afectiuni severe non-tiroidiene, cum ar fi cei sub tratament cu medicamente care reduc conversia T4 la T3 (glucocorticoizi, propranolol, amiodarona), la persoane în vârstă la care se poate omite, din acest motiv, un hipertiroidism incipient. Dozarea triiodotironinei (TT3, FT3) este utilă în diagnosticul hipertiroidismului, în special în cazurile cu T4 normal sau ușor crescut sau cu manifestări clinice ambigue.

Valori scăzute ale Free T3 se întâlnesc în situații de hipotiroidism sever și la persoanele cu afecțiuni non-tiroidiene asociate.

La pacienții cu afectiuni acute (de exemplu infarct miocardic), scăderea nivelului seric de T3 este rapidă, ajungând în câteva zile până la 50% din valoarea de referință.

Afecțiuni non-tiroidiene severe se pot asocia cu niveluri scăzute de tiroxină și triiodotironină, formând așa-numitul „sindrom de T4 și T3 scăzut”, un răspuns adaptiv pentru a reduce necesitățile metabolice și a conserva rezervele proteice. Prognosticul este, de regulă, rezervat.

Valori crescute

Valori mărite ale Free T3 se întâlnesc în:

  • Hipertiroidism;
  • Tireotoxicoză T3;
  • Supradozaj de T3 și T4;
  • Tiroidite acute;
  • Sindrom de rezistență periferică;
  • Stări care duc la creșterea concentrației plasmatice a TBG (globulina de legare a tiroxinei).

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu