Banner Gastrina

Gastrina

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informaţii generale

Gastrina este un hormon digestiv secretat de celulele G din antrum, adică din porțiunea distală a stomacului. Ea are rolul de a stimula producerea de acid gastric (acid clorhidric), necesar în procesele de digestie.

Rolul acidului gastric este important deoarece, pe de o parte, el poate disocia alimentele, transformând enzimele digestive în pepsină, însă în același timp protejează organismul de infecții la nivelul intestinului prin faptul că ucide microorganismele și bacteriile, datorită acidității care funcționează ca un dezinfectant.

Determinarea gastrinei este importantă în diagnosticarea incipientă a tumorilor, cum ar fi sindromul Zollinger-Ellison, dar și în vederea urmăririi eficienţei tratamentului unor afecțiuni precum rezecția gastrică, hiperplazia celulelor G, gastrită atrofică sau carcinom gastric.

Probă Gastrina Medlife

Când este recomandată determinarea gastrinei

Recomandarea de determinare a gastrinei apare în cazul pacienților care prezintă simptome ale gastrinomului sau sindromului Zollinger-Ellison, în special în prezența hiperacidității sau în cazul ulcerului care recidivează în urma rezecțiilor gastrice.

Este important așadar să fie determinat tipul tumorii neuroendocrine gastrice pentru ca tratamentul să fie ajustat în funcție de acesta. În acest sens, determinarea concentraţiei de gastrină trebuie să se facă în mod corect, conform indicațiilor de recoltare.

Procedura recoltare

Recoltarea gastrinei se poate face din sânge venos, cu recomandarea ca procesul să fie făcut dimineața, à jeun (pe nemâncate). Este necesar un repaus de circa 12 ore în ceea ce privește alimentația, urmând ca aceasta să poată fi reluată după prelevarea probelor. Procedura de recoltare trebuie efectuată de personalul medical autorizat.

Nivelurile cele mai scăzute ale gastrinei se înregistrează seara și în timpul nopții, astfel că este importantă recoltarea gastrinei înainte de procesele de alimentație. Recoltarea se face în vacutainere fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Probele recoltate de sânge venos au nevoie de până la 10 zile pentru a oferi un răspuns cu privire la valori rezultare ca urmare a analizării. Determinarea rezultatelor se face prin chemiluminiscență magnetică. În mod normal, concentrația serică a gastrinei trebuie să se mențină în intervalul 13 şi 115 ng/L.

Abaterile în plus sau în minus de la valorile de referință reflectă anumite probleme care vor necesita investigații de specialitate.

Interferențe și limite

Există și situații în care determinarea gastrinei oferă un rezultat neconcludent sau valori fals crescute. Una dintre situații este reprezentată de prezența anticorpilor în sânge, precum în situația mononucleozei infecțioase.

La nivel de interferenţe, se pot observa valori fals pozitive în cazul efectuării unor investigații de tipul gastroscopiei (vizualizarea mucoasei gastrice cu ajutorul gastroscopului în vederea prelevării biopsiilor și a examinării vizuale a leziunilor tubului digestiv).

De asemenea, o situație de fals pozitiv se poate înregistra și ca urmare a nerespectării indicațiilor de recoltare și pregătire pentru recoltare. Recoltarea se face dimineața, pe stomacul gol, însă dacă pacientul ignoră acest aspect și mănâncă, atunci producția de gastrină va fi crescută ca urmare a proceselor digestive. Persoanele cu diabet zaharat pot de asemenea să obțină rezultate fals pozitive.

Valori scăzute

Valorile poziționate sub limita minimă a intervalului de referință pot de asemenea să reflecte apariția unor afecțiuni serioase, cum ar fi, spre exemplu, hipotiroidismul (producția insuficientă de hormoni de glanda tiroidă).

Pentru că acidul gastric are rol de dezinfectant, cazul unei valori prea scăzute a gastrinei poate însemna o predispoziție pentru infecții. Cazurile de valori sub limita de normalitate sunt însă foarte rare, iar repetarea analizei în condiții cât mai corecte de recoltare poate oferi un răspuns cu privire la problemele existente.

Valori crescute

Gastrina în exces, în cantități foarte ridicate, indică cu certitudine apariția unei tumori precum sindromul Zollinger Ellison (gastrinom) sau carcinomul gastric. Gastrinomul reprezintă o tumoră situată în zona duodenului – intestinul subțire - sau în pancreas, care secretă gastrină în exces.

Pentru ca valorile să conducă spre un astfel de diagnostic, rezultatele ar trebui să depășească 100 pg/mL, iar în cazul sindromului Zollinger Ellison aceste valori sunt cu mult peste această limită.

De asemenea, o creștere peste intervalul de referință a concentrației de gastrină denotă apariția altor afecțiuni precum:

  • Hiperparatiroidism;
  • Ulcer gastric;
  • Ulcer gastro-duodenal și ulcer gastro-duodenal recidivant;
  • Anemie pernicioasă (reprezintă afecțiunea manifestată printr-o insuficiența de vitamina B12);
  • Afecțiuni la nivelul rinichilor.

Este important de știut faptul că o concentrație mult prea ridicată a gastrinei, aşa cum se întâmplă în cazul gastrinomului, poate conduce la apariția a diferite forme de ulcer (gastric, duodenal), din cauza acidității foarte ridicate. De asemenea, pot apărea și inflamații și leziuni la nivelul mucoasei gastrice, lucru care va determina apariția disconfortului și a durerilor localizate.

Bibliografie

  1. Prosapio, Jordon G, et al. “Physiology, Gastrin.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 6 Mar. 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/
  2. Burkitt, Michael D, et al. “Importance of Gastrin in the Pathogenesis and Treatment of Gastric Tumors.” World Journal of Gastroenterology, vol. 15, no. 1, 2009, p. 1, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.3748/wjg.15.1

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu