Sindrom Zollinger Ellison

Alte denumiri ale afectiunii:

Gastrinom

Sindromul Zollinger-Ellison este cauzat de o tumora care secreta gastrina, localizata in pancreas sau in peretele duodenal. Se caracterizaza prin hipersecretie gastrica acida si ulceratii peptice.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Gastroenterologie

Medic Specialist
Muntean Alina,Medic Specialist
Medic Primar
Craciun Ion Eugeniu,Medic Primar Gastroenterologie
Medic Primar...
Medic Primar

Sindrom Zollinger Ellison - Cauze / agent infectios / factori de risc

Gastrinomul apare in pancreas sau peretele duodenal in proportie de 80-90%. Uneori, este localizat in hilul splenic, mezenter, stomac, ganglionii limfatici sau ovar. Aproximativ 50% dintre pacientii au tumori multiple.

De obicei, tumorile sunt mici, mai putin de 1 cm in diametru, cu crestere lenta. Circa 50% sunt maligne. Aproximativ 40-60% dintre pacientii cu gastrinoame au neoplazie endocrina multipla.

Sindrom Zollinger Ellison - Tratament

Diagnosticul de Sindrom Zollinger Ellison

Sindromul Zollinger-Ellison este suspectat la pacientii cu un istoric compatibil, in special cand simptomele sunt refractare la terapia standard de supresie acida. Testul cel mai fiabil pentru acest sindrom este dozarea gastrinei serice.

Testul de provocare cu gastrina consta in dozarea acesteia (la 10 si 1 minut inainte si 2, 5, 10, 15, 20 si 30 de minute dupa injectie) dupa administrarea de secretina i.v in bolus. Sindromul Zollinger-Ellison este caracterizat printr-o crestere a gastrinei serice, in opozitie cu ceea ce se intampla in hiperplazia celulelor G antrale sau in boala ulceroasa tipica. De asemenea, pacientii trebuie evaluati pentru infectia cu Helicobacter pylori, care de obicei duce la ulcer peptic si secretie crescuta moderat de gastrita.

Odata stabilit diagnosticul, trebuie localizata tumora/tumorile prin CT abdominal sau scintigrafia receptorilor de somatostatina care pot identifica atat tumora primara, cat si metastazele. Daca nu exista semne de metastaze, iar tumora primara nu e singura, se recomanda ecografia endoscopica.

Tratament pentru Sindromul Zollinger Ellison

Tratamentul consta in administrarea de inhibitori ai pompei protonice si excizia chirurgicala.

Inhibitorii pompei de protonice reprezinta medicamentele de electie: omeprazol sau esomeprazol. Doza poate fi scazuta treptat pe masura ce simptomele se rezolva si secretia acida scade. Este necesara o doza de intretinere.

Excizia chirurgicala trebuie efectuata la pacientii fara metastaze aparente.

Gastroenterologie - alte afectiuni