Banner Fructozamina

Fructozamina

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea nivelului de fructozamină este utilă pentru monitorizarea glicemiei pacienților cu diabet zaharat. Acest test estimează nivelul glucozei din sânge pe o perioadă cuprinsă între 2 și 3 săptămâni.

Fructozamina este o substanță creată de organism atunci când glucoza din sânge se leagă de alte substanțe, numite proteine, cum ar fi albumina. Când concentrația serică de glucoză este constant mărită, cum se întâmplă în diabetul zaharat, se produce o glicozilare crescută a proteinelor serice, ceea ce duce la niveluri mari de fructozamină.

Monitorizarea nivelului de glucoză din sânge este esențială în gestionarea diabetului, precum și în prevenirea complicațiilor care pot fi provocate de această afecțiune.

Probă Fructozamina Medlife

Când este recomandată determinarea fructozaminei

Testul utilizat cel mai frecvent pentru controlul glucozei pe termen lung este hemoglobina A1c sau hemoglobina glicozilată. Totuși, analiza pentru determinarea fructozaminei este recomandă la anumiți pacienți care prezintă și alte afecțiuni:

  • diabet zaharat;
  • hemoglobinopatie (o formă anormală de hemoglobină, precum siclemia);
  • anemie;
  • pierdere recentă de sânge;
  • alte afecțiuni care influențează numărul sau durata de viață a globulelor roșii (RBC).

Testul pentru fructozamină mai este recomandat pentru monitorizarea modului în care a fost controlată glicemia în ultimele săptămâni. Acest lucru este util în înțelegerea modificărilor glicemiei, în cazul în care s-au administrat diverse medicamente, dacă pacientul a fost supus unei diete, dacă au existat schimbări majore în stilul de viață ori în cazul unei sarcini care a apărut în ultima perioadă.

Procedura recoltare

Înaintea efectuării testului de fructozamină nu este necesară o pregătire specială a pacientului. Se pot consuma alimente și lichide în mod obișnuit. Medicul specialist trebuie informat totuși dacă pacientul ia medicamente sau orice tip de suplimente.

Analiza se realizează din sânge recoltat venos, de obicei de la nivelul cotului. După recoltare, pacientul se poate întoarce la activitățile obișnuite.

Interpretare rezultate

Valorile normale* ale fructozaminei sunt:

  • Sex feminin: 161 - 351 µmol/l
  • Sex masculin: 118 - 282 µmol/l

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

În general, fructozamina reflectă controlul glicemic la pacienții diabetici în ultimele 2 până la 3 săptămâni, iar valorile ridicate indică un control slab.

Totuși, sunt unele afecțiuni care pot influența acuratețea analizei:

  • ciroza și alte boli hepatice;
  • anumite boli de rinichi;
  • boala tiroidiană;
  • anumite tulburări intestinale;
  • tulburări ale celulelor plasmatice, cum ar fi mielomul multiplu.

Acuratețea rezultatului analizei poate fi influențată și de vitamina C sau de bilirubina crescută.

Valori scăzute

Pentru pacienții la care se depistează valori mai scăzute decât cele normale în urma testului de fructozamină, medicul specialist trebuie să distingă între următoarele situații:

  • concentrațiile de fructozamină pot fi fals scăzute în hipoproteinemie severă. Cu toate acestea, valorile par a fi neafectate atunci când proteinele serice fluctuează în intervalele de referință;
  • insulinom: suprasecreția de insulină duce la hipoglicemie persistentă, scăzând nivelurile de fructozamină. Testul nu este recomandat pentru această posibilă tumoră producătoare de insulină;
  • hipertiroidism.

Valori crescute

În cazul pacienților care prezintă valori crescute ale fructozaminei, pot fi luate în calcul următoarele afecțiuni:

  • diabet zaharat: hiperglicemia persistentă cauzată de deficiența de insulină și/ sau rezistența la insulină duc la glicozilarea proteinelor serice, ceea ce determină niveluri de fructozamină peste intervalele de referință;
  • hipotiroidism: creșterea concentrației de fructozamină din hipotiroidism este cauzată de o reducere a turnover-ului proteinelor (de exemplu creșterea timpului de înjumătățire al albuminei);
  • disproteinemie: o stare clinică ce este caracterizată prin sinteză anormală, adesea excesivă, de molecule sau subunități de imunoglobuline (Ig).

Bibliografie

  1. MD, Bart. “Fructosamine: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” Medscape.com, Medscape, 27 Dec. 2021, https://emedicine.medscape.com
  2. Selvin, Elizabeth, et al. “Fructosamine and Glycated Albumin and the Risk of Cardiovascular Outcomes and Death.” Circulation, vol. 132, no. 4, 28 July 2015, pp. 269–277, www.ahajournals.org, 10.1161/circulationaha.115.015415.
  3. Shohat, Noam, et al. “Serum Fructosamine: A Simple and Inexpensive Test for Assessing Preoperative Glycemic Control.” Journal of Bone and Joint Surgery, vol. 99, no. 22, 15 Nov. 2017, pp. 1900–1907, https://journals.lww.com
  4. “Fructosamine – EClinpath.” Eclinpath.com, 2013, https://eclinpath.com
  5. “Fructosamine.” Testing.com, Testing.com, 13 Dec. 2021, www.testing.com/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu