Informații generale
Gama GT (Glutamiltranspeptidază) este utilizată pentru a diagnostica boli ale ficatului sau ale căilor biliare. Determinarea se poate face și cu alte teste (cum ar fi testele ALT, AST, ALP și bilirubină) pentru a face diferența dintre tulburările hepatice sau ale căilor biliare și bolile osoase. Testarea GGT este recomandată și în monitorizarea consumului de alcool.
Gama GT este o enzimă prezentă în mai multe organe, dar în mod deosebit în ficat. Acest organ conține cel mai ridicat nivel de glutamiltranspeptidază, iar în sânge valorile sunt mult mai scăzute. Ca urmare, o concentrație mărită în ser este o indicație precisă a existenței unei afecțiuni care a dus la trecerea enzimei gama GT din ficat în sânge și care, în cele mai multe cazuri, s-a produs fie la nivelul ficatului, fie la nivelul tractului biliar.
Gama GT este localizată la nivelul membranei citoplasmatice a numeroase celule și joacă un rol important în metabolismul mediatorilor inflamației, cum ar fi leucotrienele, substanțelor carcinogene și toxice.
Cea mai mare parte din glutamiltranspeptidază este legată de lipoproteine, în special HDL, dar și de LDL. Gama GT legată de HDL predomină în bolile hepatice non-icterice, în timp ce Gama GT legată de LDL este crescută în colestază, iar forma hidrosolubilă apare într-o varietate de boli hepatice.
Gama GT este îndepărtată din plasmă cu ajutorul bilei. O mică parte este degradată de rinichi și eliminată prin urină.
Când este recomandată Gama GT (Glutamiltranspeptidază)
Medicul poate recomanda Gama GT ca parte a screening-ului anual, dacă pacientul urmează anumite tratamente medicamentoase sau are simptome specifice unor afecțiuni ale ficatului:
- îngălbenirea pielii, a ochilor;
- urină închisă la culoare;
- greață;
- vărsături;
- dureri abdominale;
- scaun deschis la culoare.
Analize specifice, care să cuprindă și măsurarea Gama GT, sunt recomandate pentru stabilirea diagnosticului unei hepatopatii în prezența unei afecțiuni osoase, a sarcinii sau în perioada copilăriei (valorile fosfatazei alcaline cresc în timp ce Gama GT rămâne cu valori normale).
În cazul bolilor hepato-biliare, nivelul GGT se corelează cu nivelurile fosfatazei alcaline. Totuși, creșterile nefiind specifice, pot fi asociate și cu afecțiuni pancreatice, cardiace, renale sau cu diabetul zaharat.
Gama GT este cel mai sensibil indicator pentru depistarea alcoolismului. La alcoolici, nivelul GGT poate să crească și de 50 de ori peste valoarea normală, creștere direct proporțională cu cantitatea de alcool consumată, dar mai ales cu lungimea perioadei asociată consumului de alcool. Ca urmare, determinarea analizei GGT poate să ajute și la monitorizarea abstinenței de alcool.
Analiza GGT poate fi folosită și pentru completarea tabloului clinic în diagnosticarea unor neoplazii.
Procedura recoltare
Analiza nu necesită pregătiri speciale. Gama GT se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată a jeun (pe nemâncate).
Interpretare rezultate
Valorile de referință* stabilite la nivel internațional sunt dependente de sexul pacientului, astfel:
- Masculin < 64 U/L;
- Feminin < 36 U/L.
În cele mai multe cazuri, valorile determinate de Gama GT se analizează în raport cu alte teste. Spre exemplu, se analizează în raport cu aminotransferazele (GGT/AST sau GGT/ALT) la pacienții cu icter pentru a măsura extensia colestazei față de lezarea membranei celulare.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Gamma-Glutamyl Transferase (GGT) Blood Test.” UF Health, University of Florida Health, 4 Jan. 2012, https://ufhealth.org
- McPherson, Richard, and Matthew Pincus. Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. Elsevier.com, June 2021, www.elsevier.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.