Informații generale
Bolile cardiovasculare reprezintă cauze frecvente de morbiditate și mortalitate, în ciuda studiilor tot mai avansate și a tratamentelor revoluționare care se practică. Acest lucru reflectă, probabil, prevalența încă mare a factorilor de risc clasici, cum ar fi concentrația crescută de colesterol, fumatul, hipertensiunea arterială, indicele de masă corporală crescut, diabetul și inactivitatea fizică.
Cu toate acestea, riscul rezidual de boală (adică riscul care nu este explicat de factorii de risc clasici vizați astăzi), contribuie și el, indicând factori de risc suplimentari. Lipoproteina (a) este formată dintr-o lipoproteină de tip LDL, ce este legată de alipoproteina A (APO a), printr-o punte disulfidică.
Distribuțiile concentrației de lipoproteine (a) variază în funcție de rasă/etnie, indivizii de origine africană având în medie concentrații mai mari decât indivizii de origine europeană sau asiatică. Concentrațiile mari de lipoproteine (a) au fost mult timp legate de riscul crescut de BCV ischemic și, în special, de boala coronariană (CHD).
În ultimul deceniu, concentrațiile mari de lipoproteină au fost asociate și cu riscul crescut de stenoză a valvei aortice (AVS), insuficiență cardiacă și concentrații scăzute, în mod paradoxal, cu risc crescut de diabet zaharat de tip 2.
Când este recomandată determinarea lipoproteinei (a)
Testul pentru lipoproteine (a) măsoară nivelul de lipoproteine (a) din sângele pacientului. Lipoproteinele sunt substanțe formate din proteine și grăsimi care transportă colesterolul prin fluxul sangvin. Există două tipuri principale de colesterol:
- Lipoproteine de înaltă densitate (HDL) sau colesterol „bun”;
- Lipoproteine cu densitate joasă (LDL) sau colesterol „rău”.
Lipoproteina (a) este un tip de colesterol LDL. Un nivel ridicat de lipoproteine (a) poate însemna că pacientul prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli de inimă.
Determinarea lipoproteinei (a) se recomandă, cu precădere, pacienților care prezintă:
- Boli de inimă, în ciuda rezultatelor normale la alte teste de lipide;
- Colesterol ridicat, în ciuda menținerii unei alimentații sănătoase;
- Un istoric familial de boli de inimă, în special boli de inimă care au apărut la o vârstă fragedă și/sau decese subite din cauza bolilor de inimă.
Procedura recoltare
Efectuarea analizei pentru determinarea lipoproteinei (a) se face prin recoltarea unei probe de sânge venos. Pregătirea pacientului presupune ca acesta să nu consume alimente timp de 9-12 ore înaintea recoltării.
Interpretare rezultate
În cazurile obișnuite, un rezultat normal indică valori de aproximativ 30 mg/dl sau mai mici. Nivelurile de lipoproteine (a) rămân destul de constante de-a lungul vieții, dar anumite condiții pot crește cantitatea de Lp(a) din corpul unui pacient. Acestea includ:
- Epuizarea estrogenului;
- Hipercolesterolemie, o afecțiune caracterizată prin niveluri ridicate de colesterol din sânge;
- Hipotiroidism sever sau o glandă tiroidă subactivă;
- Diabet necontrolat;
- Insuficiență renală;
- Sindromul nefrotic, care este o afecțiune renală caracterizată prin pierdere de proteine, umflare și niveluri crescute de colesterol din sânge și lipoproteine.
Bibliografie
- Townsend N , Wilson L , Bhatnagar P , Wickramasinghe K , Rayner M , Nichols M. Cardiovascular disease in Europe: epidemiological update 2016.
- Mozaffarian D , Benjamin EJ , Go AS , Arnett DK , Blaha MJ , Cushman M , et al. Executive summary: Heart Disease and Stroke Statistics–2016 Update: a report from the American Heart Association. Circulation 2016;133:447–54.
- Utermann G. Lipoprotein(a). Metabolic and molecular bases of inherited disease. 2001 Ed, Mc-Graw-Hill, New York: Medical Publishing Division; 2006. pp. 2753–87.
- Banach, Maciej. “Lipoprotein (A)—We Know so Much yet Still Have Much to Learn.” Journal of the American Heart Association, vol. 5, no. 4, 3 Apr. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1161/jaha.116.003597
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.