cell

Calculator analize

Methemoglobina

Methemoglobina (metHb) este o alterare a hemoglobinei normale, unde, în locul fierului feros (Fe2+), se găsește fier sub formă ferică (Fe3+). Această formă a hemoglobinei are culoare albastră-maronie. MetHb nu poate lega oxigenul, și dacă atinge concentrații crescute în sânge, acesta capătă o culoare anormală, închisă, albastră-maronie. 
În mod normal, 1-2% din totalul cantității de hemoglobină este sub formă de metHb. Enzima responsabilă cu convertirea metHb în Hb este methemoglobin-reductaza. Aceasta poate fi deficitară prin mutații autosomale recesive, și cauzează o formă de methemoglobinemie congenitală. Altă cauză de metHb-emie congenitală este defectul structural înnăscut al hemoglobinei, prin mutație autosomală dominantă. În aceste tipuri de methemoglobinemie, concentrația sanguină a metHb este de 15-20%, clinic observându-se cianoza ușoară, fără alte simptome. 
Methemoglobinemiile toxice sunt cauzate de medicamente (fenacetin, fenazopiridin, sulfonamide, anestezice locale, dapsona), sau nitriți/nitrați. Acestea cauzează, de obicei, methemoglobinemii mai accentuate, cu simptomatologie mai severă: 20-30% metHb - anxietate, cefalee, dispnee de efort; 30-50% metHb - fatigabilitate, confuzie, amețeală, tahipnee, palpitații; 50-70% - coma, convulsii, aritmii, acidoză; peste 70% - deces.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Methemoglobina

Interpretare valori mari:

Toxic: > 20%

Recomandari pentru analiza Methemoglobina

Diagnosticarea methemoglobinemiei. Diagnosticarea cianozei de alte cauze.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.