Descriere: 

Metotrexat este un medicament folosit în chimioterapie și ca supresant al sistemului imunitar. Se folosește în tratamentul cancerelor (cancer de sân, cancer pulmonar, leucemie, limfom, osteosarcom), al bolilor autoimune (psoriază, artrită reumatoidă, boala Crohn), al sarcinilor ectopice și în avortul medicinal.
Modul de acțiune al metotrexatului este antimetabolit de tipul antifolaților: prin inhibarea competitivă a enzimei dihidrofolat-reductază scade concentrația tetrahidrofolatului, compus esențial pentru producția bazelor de purină și pirimidină, și în cele din urmă pentru producția de ADN. Totodată, metotrexatul scade selectiv producția de limfocite B, și scade legarea interleukinei-1 de receptorii de pe suprafața celulară.
Se poate administra oral sau injectabil.
Cele mai frecvente efecte secundare sunt greața, fatigabilitatea, febra, leucopenia, stomatita. Efecte secundare mai puțin frecvente sunt: boală hepatică, boală pulmonară, limfom, erupții cutanate severe. 

Recomandari: 

Monitorizarea nivelului terapeutic.

Interval de referinta / um: 
Concentratia citotoxica minima a metotrexatului este aprox. 0.02 umol/l (9.0 ug/l). Pragul de toxicitate a fost determinat in contextul unui tratament parenteral high-dose acompaniat de o doza de antidot (Leucovorine). Acest prag de toxicitate este: - 5.0
Executant: 
ZAGAZULUI
Informatii recoltare: 

Stabilirea momentului de recoltare pentru analizele tip TDM (terapeutic drug monitoring) trebuie sa tina cont de timpul de injumatatire si perioada de echilibru specifice fiecarui medicament; pentru monitorizare se recomanda recoltarea la aceeasi ora, inainte de administrarea urmatoarei doze.