Informații generale
PSA presupune determinarea antigenului specific prostatic care se găsește în plasma seminală, sinteza acestuia fiind influențată de concentrațiile de testosteron și de dihidrotestosteron. PSA este o proteină produsă de celulele prostatei, atât cele normale, cât și cele maligne.
Această analiză măsoară nivelul de PSA din sânge. În condiții normale, valorile antigenului specific prostatic sunt scăzute, însă în anumite boli, analiza indică PSA mărit. Patologiile caracterizate de valori PSA peste limitele specifice vârstei sunt determinate de funcționarea anormală a prostatei.
Free PSA (antigenul specific prostatic liber) este forma necomplexată a PSA. Pe măsură ce procentajul de free PSA scade, probabilitatea de cancer crește și, firește, un procentaj mai mare de free PSA indică o probabilitate mai mică de cancer.
Free PSA se exprimă procentual ca raportul dintre PSA liber, nelegat de alte molecule din organism, detectat de analizor, și PSA total. Obligatoriu, cele două teste se efectuează din același ser. Raportul dintre Free PSA și PSA total poate să ajute la diferențierea între cancerul de prostată și hipertrofia benignă, de aceea este la fel de relevant ca valoarea PSA total.
De la introducerea analizei PSA, sub 3% dintre bărbații diagnosticați cu cancer de prostată au avut metastaze, iar 75% au fost diagnosticați în faze incipiente ale bolii. Toate aceste cifre arată impactul testării PSA și importanța ei ca test de screening periodic.
Când este recomandată determinarea antigenul specific prostatic (PSA)
Determinarea antigenului specific prostatic este recomandată tuturor bărbaților de peste 50 de ani, ca analiză de rutină. În cazul în care în istoricul familial există cazuri de cancer de prostată, recomandarea este ca testarea să se realizeze periodic, începând cu vârsta de 40 de ani.
În cazul bărbaților care au primit în trecut diagnosticul de cancer, determinarea PSA are relevanță pentru identificarea riscului de recidivă.
Procedura recoltare
Analiza PSA nu presupune pregătiri speciale și se realizează dintr-o probă de sânge ce poate fi recoltată în orice moment al zilei.
Interpretare rezultate
Intervalul de referință* pentru PSA este 0-4 ng/mL.
Probabilitatea de a depista cancerul de prostată prin biopsie prostatică, în cazul persoanelor cu tușeu rectal negativ, crește odată cu creșterea valorilor PSA total:
- PSA total < 4 ng/mL: probabilitate cancer de prostată - 17.1%;
- PSA total 4-10 ng/mL: probabilitate cancer de prostată - 30.3%;
- PSA total > 10 ng/mL: probabilitate cancer de prostată - 49.1%.
Interpretarea valorilor Free PSA în procente este relevantă numai dacă PSA total este între 4 și 10 ng/mL:
- valorile free PSA < 10% indică o probabilitate de 49-65% (în funcție de vârstă) de a depista cancer de prostată la biopsia prostatică;
- valorile free PSA > 25% indică o probabilitate de 9-16% (în funcție de vârstă) de a depista cancer de prostată la biopsia prostatică.
Probabilitatea de a depista cancer de prostată la biopsie crește odată cu vârsta și cu scăderea Free PSA %. Astfel, la bărbații între 50 și 59 de ani, spre exemplu, Free PSA% (raportat la PSA total) ≥ 10% este corelat cu un risc de a dezvolta cancer de prostată de 49%. La bărbații cu vârste între 60 și 69 de ani, o valoare a PSA ≤ 10% este corelată cu un risc de 57% de a dezvolta cancer de prostată. Toate aceste valori sunt interpretate de medic în context clinic.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Gillatt, D., and J.M. Reynard. “What Is the “Normal Range” for Prostate-Specific Antigen? Use of a Receiver Operating Characteristic Curve to Evaluate a Serum Marker.” British Journal of Urology, vol. 75, no. 3, Mar. 1995, pp. 341–346, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1111/j.1464-410x.1995.tb07346.x
- Catalona, William J., et al. “Use of the Percentage of Free Prostate-Specific Antigen to Enhance Differentiation of Prostate Cancer from Benign Prostatic Disease.” JAMA, vol. 279, no. 19, 20 May 1998, p. 1542, https://jamanetwork.com, 10.1001/jama.279.19.1542
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.