Descriere: 

Hiperaldosteronismul primar (sindromul Cohn) este cea mai frecventa cauza de HTA secundara endocrina. Aldosteronismul primar este caracterizat prin hipertensiune si concentratie de aldosteron inadecvat crescuta, relativ autonoma si nesupresibila la incarcarea cu sodiu. In plus, pacientii pot avea o cantitate redusa de renina in plasma, un nivel crescut de sodiu in sange si in cazuri severe nivelul de potasiu din sange scazut.

Cauzele subiacente includ adenomul suprarenalian, hiperplazia suprarenaliana uni sau bilaterala si rareori hiperaldosteronismul familial supresibil la glucocorticoizi.

Aldosteronismul primar a fost diagnosticat la peste 10% din pacientii cu hipertensiune.

Semnele si simptomele includ hipertensiune, cefalee si slabiciune musculara, in special daca nivelul de potasiu sanguin este foarte scazut.

Tratamentele disponibile, inclusiv interventiile chirurgicale si antagonistii receptorilor mineralocorticoizi, sunt eficiente in reducerea leziunilor cardiovasculare si cerebrovasculare.

Screeningul biochimic pentru hiperaldosteronism se realizeaza calculand raportul aldosteron/renina (aldosterone – renin ratio, ARR), adica raportul dintre aldosteronul plasmatic (exprimat in ng/dl) si activitatea reninei plasmatice (exprimata in ng/ml/h). Numeroase studii au demonstrat ca ARR este superior masurarii potasiului sau aldosteronului (amandoua cu sensibilitate mai mica) sau a reninei izolat (care e mai putin specifica) .

Recomandari: 

- pacienti cu HTA stadiul 2-3 JNC (Joint National Commission)(>160–179/100–109 mm Hg)

- HTA rezistenta la tratament

- HTA asociata cu hipokaliemie (fie spontana fie indusa de diuretice!)

- tumori suprarenale descoperite incidental

- afectarea organelor tinta (ex HVS) disproportionata fata de nivelul tensiunii arteriale

- HTA si istoric familial de HTA cu debut precoce sau AVC la tineri (<40 ani)

- rude de gradul I ale pacientilor cu hiperaldosteronism primar

Interval de referinta / um: 
ARR >30 (in conditiile in care aldosteronul si activitatea reninei plasmatice sunt masurate în ng/dl respectiv ng/ml/h) este înalt sugestiv pentru hiperaldosteronismul primar (însa numai în conditiile în care valoarea aldosteronului este crescu
Interferente analitice: 

- hipokaliemia scade in mod fiziologic, ARR putand duce la rezultate fals-negative

- restrictia de sodiu scade in mod fiziologic ARR

Informatii recoltare: 

- dimineata a jeun dupa 2 ore de ortostatism urmate de 5-15 minute in pozitia sezand inainte de recoltare

- anterior recoltarii cu cel putin 4 saptamani se va intrerupe medicatia ce afecteaza axa renina-angiotensina-aldosteron: spironolactona, eplerenona, amilorid, triamteren, diuretice eliminatoare de potasiu precum si produsii derivati din radacina de liquoris (lemn dulce).

- medicamente permise pentru controlul HTA in acest interval: verapamil SR, hidralazina, prazosin, doxazosin, terazosin.