NOUTATI MEDICALE

04 Decembrie 2013

Testul de stres al contractiilor sau testul non-stres (NTS)

Hyperclinica MedLife Timisoara a introdus in paleta de servicii oferite pacientilor un nou test prin care se poate determina daca bebelusul primeste suficient oxigen prin placenta si daca poate suporta stresul contractiilor uterine din timpul nasterii vaginale. Pentru acest tip de investigatie, Hyperclinica MedLife Timisoara dispune de un cardiotocograf, Bistos BT 350 Fetal Monitor.

De ce este importanta efectuarea unui test de stres?
Pe intreaga perioada a contractiilor, fluxul de sange si de oxigen care strabate placenta este incetinit pentru o scurta perioada. In situatia in care placenta este sanatoasa, aceasta dispune de anumite rezerve de sange si oxigen, astfel ca bebelusul nu va avea de suferit in timpul contractiilor. Insa in cazul in care placenta nu functioneaza corespunzator, exista riscul ca bataile inimii copilului sa incetineasca in timpul contractiilor. Pentru a lua masurile necesare de prevenire a unor astfel de situatii, se recomanda efectuarea unui test de stres al contractiilor, cu ajutorul cardiotocografului.

In ce consta testul de stres al contractiilor
Pentru aceasta investigatie, este recomandat ca femeia sa nu manance si sa nu bea nimic cu 6-8 ore inainte de test, deoarece exista posibilitatea ca, in cazul in care medicul constata o problema medicala, sa se impuna cezariana de urgenta.


In timpul investigatiei, pacienta va sta intinsa pe partea stanga, timp in care medicul ii va aplica doi electrozi pe abdomen, care masoara, pe de o parte, bataile inimii bebelusului, iar pe de alta parte contractiile uterului.

Durata acestui tip de investigatie poate varia de la 30 de minute la doua ore. In acest timp, pacienta ramane conectata la aparat pana ce medicul va inregistra trei contractii, intr-o perioada de zece minute, fiecare cu o durata de 40-60 de secunde.

Testul de stres al contractiilor nu este recomandat pacientelor la care exista un risc crescut de nastere prematura, la cele cu placenta praevia sau in cazul femeilor care au fost supuse anterior nasterii prin cezariana, cu taietura verticala.

Pentru informatii si programari, apelati 0256.960 sau 0256.206.000.

Hyperclinica MedLife Timisoara
Bd. Ion Dragalina nr.37A, Timisoara©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.