Nasterea naturala - ce inseamna, cum te pregatesti si care sunt avantajele ei

Teama de nastere pe cale naturala este un sentiment firesc si usor de inteles pentru majoritatea mamelor, chiar si pentru cele care au mai trecut prin aceasta experienta. Important este sa o constientizezi si sa te concentrezi pe depasirea ei cu ajutorul informarii corecte si complete.

Stiind etapele prin care urmeaza sa treaca propriul corp in perioada travaliului, frica se va diminua, pentru ca vei sti exact despre ce este vorba si de ce corpul tau reactioneaza asa.

Nasterea naturala este un proces fiziologic, firesc, prin care femeile cu sarcini fara complicatii aduc bebelusi pe lume. Conform studiilor, aproximativ 2/3 dintre femeile de pe glob pot naste pe aceasta cale fara complicatii, in tip ce restul de 1/3 pot avea complicatii care le impiedica sa nasca natural.

Acestea sunt incurajate sa aleaga nasterea prin cezariana, iar procedura este recomandata atat pentru siguranta lor, cat si pentru a bebelusilor.

Asadar, statisticile ne spun ca majoritatea femeilor pot naste natural si pot participa la minunea de a aduce pe lume pruncul care le-a crescut in pantec timp de noua luni. In acest articol ne-am propus sa te pregatim cu toate informatiile de care ai nevoie daca ai ales sa nasti natural.

  • Teama de nasterea naturala
  • Pregatirea pentru nasterea naturala
  • Travaliul
  • Sfaturi pentru un travaliu usor
  • Anestezii si calmante ale durerii in nastere
  • Analgezia inhalatorie sau gazul ilariant
  • Anestezia epidurala
  • Avantajele nasterii naturale
  • Dezavantajele nasterii naturale
  • Cand nu este indicata nasterea naturala

Teama de nastere naturala

Teama de nastere pe cale naturala este un sentiment firesc si usor de inteles pentru majoritatea mamelor, chiar si pentru cele care au mai trecut prin aceasta experienta.

Important este sa o constientizezi si sa te concentrezi pe depasirea ei cu ajutorul informarii corecte si complete.

Stiind etapele prin care urmeaza sa treaca propriul corp in perioada travaliului, frica se va diminua, pentru ca vei sti exact despre ce este vorba si de ce corpul tau reactioneaza asa.

Pregatirea pentru nasterea naturala

Pregatirea pentru nastere incepe inca din timpul sarcinii si consta in asimilarea informatiilor despre procesul nasterii si in practicarea unor exercitii care te vor ajuta in momentul in care vei intra in travaliu si-ti vor face experienta mai usoara.

  • Cauta medicul in care ai incredere. Orice femeie care urmeaza sa devina mama isi doreste sa aiba o experienta placuta, sa aiba parte de o nastere usoara, sa fie asistata de personal amabil si de medicul ginecolog  in care sa aiba incredere.
  • Pregateste-ti corpul. De asemenea, din pregatirea pentru nastere fac parte si exercitiile fizice, cu rolul de a mentine un tonus muscular pe perioda sarcinii, de a imbunatati circulatia sangvina si oxigenarea tesuturilor dintre mama si fat. In acelasi timp, exercitiile fizice previn aparitia edemelor si ajuta  la coordonarea efortului fizic cu respiratia – lucru important in perioada travaliului si a nasterii.
  • Informeaza-te despre nastere. Sarcina si nasterea sunt experiente personale si subiective, iar corpul fiecarei femei reactioneaza diferit la durere, de aceea este important sa te informezi din surse sigure. Cel mai bine este sa vorbesti despre orice etapa prin care trece corpul tau cu medicul care iti urmareste sarcina. Daca uiti (ceea ce este natural sa ti se intample in timpul sarcinii) intrebarile pe care vrei sa i le adresezi medicului tau, este o idee foarte buna sa ti le notezi.

In acelasi timp, este recomandat sa te informezi si din alte surse:

  • Cauta un curs de pregatire pentru nastere care ti se potriveste. Sunt o multime de variante care pot fi urmate si la maternitatea la care vei naste, dar si cursuri conduse de instructori Lamaze sau moase cu experienta. In cadrul acestor cursuri vei invata ce se intampla cu corpul tau in timpul sarcinii, ce modificari apar, cum recunosti travaliul, semnele care il declanseaza, cum te poti ajuta de respiratie si de tehnici de relaxare pentru a suporta mai usor durerea. Conform studiilor stiintifice, scopul principal al cursurilor de pregatire este:

sa ofere mamelor incredere in propriile abilitati de a da nastere;

sa fie capabile sa gasesca metode de crestere a confortului in tmpul travaliului;

sa accepte suportul familiei, al prietenilor si al moaselor.

  • Informeaza-te despre politica spitalului in legatura cu nasterea naturala. MedLife este spital prieten al copilului, acreditat conform normelor internationale IMBCO. In interiorul maternitatilor este incurajata nasterea cu blandete, in timpul careia viitoarea mama primeste toata sustinerea de care are nevoie.
  • Completeaza planul de nastere in concordanta cu protocoalele medicale si cu politica spitalului. Acest document este un instrument care te ajuta in comunicarea eficienta cu institutia medicala in care urmeaza sa nasti. Scopul este de a da viitoarei mame sansa sa aleaga modul de desfasurare a nasterii, in conditiile in care nasterea decurge normal si nu sunt complicatii. Acest document se completeaza alaturi de medicul care iti urmareste sarcina.

Travaliul

Travaliul normal apare intre saptamanile 38-42 de sarcina, debuteaza de la sine (fara a fi indus) si reprezinta o etapa din nasterea naturala care face posibila aducerea pe lume a bebelusului.

Factorii care declanseaza travaliul sunt inca necunoscuti, dar sunt numeroase teorii care explica pornirea travaliului ca fiind o suma complexa de factori structurali, hormonali etc. care variaza de la o gravida la alta. Una dintre explicatiile declansarii travaliului arata ca acesta este influentat de modificarile hormonale - scaderea nivelului de progesteron si cresterea nivelului de oxitocina.

Durata travaliului variaza considerabil de la o gravida la alta. In medie, aceasta variaza intre 10 si 20 de ore la prima nastere. Daca esti la a doua nastere pe cale vaginala, travaliul progreseaza mult mai rapid.

Simptomele care indica travaliul:

  • eliminarea dopului gelatinos;
  • ruperea membranelor si scurgerea lichidului amniotic;
  • contractii care cresc in intensitate si frecventa (de la 20 de minute la 5 minute), seamana cu durerile menstruale si sunt insotite de dureri de spate si, in unele cazuri, de diaree.

Etapele travaliului:

  • Prima etapa - are loc scurtarea si dilatarea colului uterin;
  • A doua etapa - are loc expulzia bebelusului;
  • A treia etapa - are loc expulzia placentei;

Sfaturi pentru un travaliu usor

Chiar daca nasterea este insotita de durere, aceasta poate fi ameliorata prin tehnici de relaxare. Ti-am pregatit cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci fata mai bine travaliului si sa te bucuri de o experienta mai placuta:

  • Aplica informatiile folositoare pe care le-ai invatat la cursurile de pregatire pentru nastere. De exemplu, incepe cu ce este mai important - respiratia. O respiratie relaxata, efectuata corect, care umple partea inferioara a corpului (respiratie abdominala), oxigeneaza creierul si iti va da mai multa forta. In primul rand, iti vei conserva energia, apoi vei oxigena bebelusul, care are nevoie la fel de mult ca tine sa fie puternic.
  • Misca-te cat mai mult si asaza-te in pozitii comode. Mobilitatea este un element-cheie in controlarea durerii. De asemenea, vei ajuta si bebelusul sa coboare mai usor. In acelasi timp, cand te odihnesti intre contractii, adopta o pozitie comoda. Poti folosi si o minge medicinala pe care sa te asezi - iti va da o senzatie de relaxare pentru ca se creeaza o contrapresiune asupra perineului, iar asta ajuta foarte mult in diminuarea durerii. Ai grija sa te sustina cineva din spate, ca sa nu te accidentezi.
  • Implica-ti partenerul daca simti nevoia de un ajutor. De exemplu, iti poate masa spatele. Cu siguranta se va bucura sa ia parte la acest proces si sa iti usureze durerea.
  • Accepta durerea si incearca sa vizualizezi cum fiecare contractie te aduce mai aproape de intalnirea cu bebelusul tau. Acest exercitiu este un mod prin care ramai conectata cu el pe toata perioada travaliului.
  • Vorbeste, canta, foloseste-ti vocea cum simti pentru a te elibera.

Dincolo de aceste metode naturale de calmare si relaxare, travaliul si nasterea sunt momente unice, care difera in intensitate si durata de la un caz la altul.

Ceea ce trebuie sa ai mereu in minte si in suflet este gandul ca iti vei vedea bebelusul, iar durerile nu vor dura o vesnicie. In locul lor vei avea parte de o imensa fericire, pe care doar mamele o pot simti.

Anestezii si calmante ale durerii in nastere

Pe vremea bunicii, femeile nu aveau metode de control al durerii in nastere. Din fericire, in ziua de astazi ne bucuram de ajutor din partea medicinei, care pune la dispozitie metode prin care ajuta gravida sa faca fata mai usor durerilor din timpul travaliului. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:

Analgezia inhalatorie

Este un analgezic inhalatoriu care se administreaza pentru diminuarea durerii. Efectul se face simtit dupa un minut de la inhalare, dar dispare rapid din organism si este recomandat in al doilea stadiu al travaliului.

Anestezia epidurala

Este cea mai folosita metoda de controlare a durerii in nasterea naturala. Anestezia epidurala blocheaza impulsurile nervoase in portiunea inferioara a corpului si este o varianta optionala pentru care gravida opteaza in cunostinta de cauza.

Avantajele nasterii naturale

Nasterea naturala este un proces natural, minim invaziv, si ofera foarte multe avantaje, atat pentru mama, cat si pentru copil:

  • In primul rand, prin nasterea vaginala, copilul este ajutat (de contractia uterului la expulzie) sa elimine lichidul din plamani si sa respire singur dupa nastere.
  • Un alt beneficiu al nasterii naturale este reprezentat de anticorpii care sunt transferati in timpul travaliului catre fat.
  • Travaliul, desi este dureros, o ajuta pe mama in procesul nasterii si este vital in coborarea si angajarea copilului. Daca vei ramane constienta pe tot parcursul procesului si vei trai aceasta experienta, ti-o vei aminti toata viata si o vei povesti si nepotilor.
  • O nastere naturala ajuta la declansarea rapida a lactatiei si stimuleaza de la bun inceput hranirea la san a copilului. In plus, perioada de spitalizare va fi una de scurta durata, in functie de nevoile tale si ale copilului.
  • Perioada de recuperare postpartum este mai usoara si mai scurta decat in cazul operatiei cezariene.

Dezavantajele nasterii naturale

Durerea este dezavantajul major in nasterea naturala. In cazuri rare pot aparea sangerari sau se produc rupturi perineale la expulzia fatului.

De aceea, in unele cazuri, pentru a evita ruptura necontrolata, medicul face o mica incizie la nivelul perineului, de 1-2 cm, denumita epiziotomie, pentru a ajuta bebelusul sa iasa mai usor. Totusi, iesirea capului fatului se poate dirija fara sa apara rupturi perineale, mai ales la bebelusii cu o greutate normala.

Cand nu este indicata nasterea naturala

In unele cazuri, medicul care urmareste sarcina si cunoaste toate detaliile recomanda nasterea prin cezariana pentru a proteja mama si fatul de posibile complicatii, cum ar fi:

  • placenta previa - placenta blocheaza total sau partial colul uterin;
  • prezentatie faciala sau frontala - atunci cand craniul fatului se afla in hiperextensie completa, occiputul venind in contact cu coloana vertebrala;
  • prezentatia pelvina - capul fatului pozitionat in partea superioara a uterului;
  • sarcina gemelara;
  • semne de suferinta fetala;
  • probleme legate de placenta (imbatranirea placentei);
  • alte conditii care pun sub semnul intrebarii siguranta fatului sau a mamei.

Oricum ai alege sa nasti, sa fii martora la miracolul vietii este un moment unic, pe care o sa ti-l amintesti intreaga viata si este bine sa il povestesti si celui mic, daca vrei sa stie cata emotie a insotit venirea lui pe lume.Iti dorim nastere usoara si recuperare rapida!

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării