Publicat la: 
20/12/2012

Pana de curand, îndulcitorii sintetici au fost singura solutie posibila la problema scoaterii zaharului dintr-un numar de produse, fara sa se piarda gustul de dulce. Glicozidele derivate din steviol (E960) au fost adaugate recent de Uniunea Europeana (UE) pe lista de indulcitori autorizati. Acest lucru înseamna ca, pentru prima data, exista un îndulcitor non-caloric derivat din natura.

Este extras dintr-un arbust numit Stevia rebaudiana, care este originar din Paraguay, unde frunzele au fost folosite de peste un secol si este cultivat la scara larga în America de Sud, dar o mare parte a aprovizionarii mondiale comerciale provine din Asia.

Stevia a fost supusa unor investigatii biologice și toxicologice de mai mult de 50 de ani.
EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranta Alimentara) a fost solicitata sa evalueze siguranta substantei. Agentia a concluzionat ca îndulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociati cu orice toxicitate reproductiva/de dezvoltare si a stabilit o doza zilnica acceptabila (DZA) de 4 mg/kg greutate corporala/zi. Estimarile prudente ale expunerii la glicozidele derivate din steviol atat la adulti, cat si la copii, sugereaza ca este probabil ca DZA sa fie depasita la nivelurile maxime de utilizare propuse.

În timp ce bauturile aromatizate reprezinta oportunitatea cea mai mare pe piata, acest indulcitor se poate utiliza si pentru alte categorii de alimente: produse lactate, de patiserie, gustari și deserturi. Indulcitorul este prezent sub forma de pudra, tablete sau sub forma lichida.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

As dori sa stiu care sunt recomandarile legate de acest indulcitor in ceea ce-i priveste pe diabetici (tip II, fara insulina).

Tot un indulcitor natural este si Xylitolul. Se poate utiliza pentru mancaruri gatite, alimente preparate prin fierbere deoarece acesta nu se deterioreaza la temperaturi inalte si nici nu da vreun gust "rezidual" (ca de pilda cel de amar cum dau anumite indulcitori) Avand continut caloric si indice glicemic mici este recomandat in curele de slabire cat si persoanelor cu diabet.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic primar
Medic Specialist
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Universitatea Aston si Spitalul Hall au descoperit ca un extract dintr-o planta din Pakistan ar putea ajuta la tratarea cancerului de san. Planta Fagonia cretica a fost utilizata în mod tradițional pentru a trata femeile din mediul rural din Pakistan care au cancer de san, dar pana acum acest tratament a fost privit doar...
Tehnologia ne face viata mai usoara prin noi metode de lucru, schimb de informatii si divertisment, dar tot ea ne poate afecta sanatatea. Care sunt riscurile la care ne expunem daca petrecem prea mult timp in fata calculatorului sau la televizor sau daca ascultam muzica in casti multe ore pe zi la volum maxim? 1. Sindromul privitului la...
Copiii de 11 luni arata o afinitate naturala pentru animale si aceasta atractie include animalele de care se tem adultii precum serpii si paianjenii. Acestea sunt concluziile unui studiu condus de Vanessa LoBue de la Rutgers University, care a fost publicat online in British Journal of Developmental Psychology (BJDP). Comportamentul copiilor...
Uitare, lipsa de orientare, declin cognitiv - aproximativ 700.000 de germani sufera de boala Alzheimer (AD). Cercetatorii de la Universitatea din Ulm, printre care epidemiologul Gabriele Nagel si neurologul Christine von Arnim, au descoperit ca concentratia serica de antioxidanti vitamina C si beta-caroten este semnificativ mai mica la pacientii...
Transportul gratuit cu autobuzul pentru persoanele de peste 60 de ani le poate incuraja sa fie mai active fizic, spun autorii unui studiu publicat in Jurnalul American de Sanatate Publica. Cercetatorii de la Imperial College din Londra au ajuns la aceasta concluzia printr-o analiza a datelor din UK National Travel Survey. Ei au descoperit ca...