Publicat la: 
20/12/2012

Pana de curand, îndulcitorii sintetici au fost singura solutie posibila la problema scoaterii zaharului dintr-un numar de produse, fara sa se piarda gustul de dulce. Glicozidele derivate din steviol (E960) au fost adaugate recent de Uniunea Europeana (UE) pe lista de indulcitori autorizati. Acest lucru înseamna ca, pentru prima data, exista un îndulcitor non-caloric derivat din natura.

Este extras dintr-un arbust numit Stevia rebaudiana, care este originar din Paraguay, unde frunzele au fost folosite de peste un secol si este cultivat la scara larga în America de Sud, dar o mare parte a aprovizionarii mondiale comerciale provine din Asia.

Stevia a fost supusa unor investigatii biologice și toxicologice de mai mult de 50 de ani.
EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranta Alimentara) a fost solicitata sa evalueze siguranta substantei. Agentia a concluzionat ca îndulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociati cu orice toxicitate reproductiva/de dezvoltare si a stabilit o doza zilnica acceptabila (DZA) de 4 mg/kg greutate corporala/zi. Estimarile prudente ale expunerii la glicozidele derivate din steviol atat la adulti, cat si la copii, sugereaza ca este probabil ca DZA sa fie depasita la nivelurile maxime de utilizare propuse.

În timp ce bauturile aromatizate reprezinta oportunitatea cea mai mare pe piata, acest indulcitor se poate utiliza si pentru alte categorii de alimente: produse lactate, de patiserie, gustari și deserturi. Indulcitorul este prezent sub forma de pudra, tablete sau sub forma lichida.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 
Comentarii

As dori sa stiu care sunt recomandarile legate de acest indulcitor in ceea ce-i priveste pe diabetici (tip II, fara insulina).

Tot un indulcitor natural este si Xylitolul. Se poate utiliza pentru mancaruri gatite, alimente preparate prin fierbere deoarece acesta nu se deterioreaza la temperaturi inalte si nici nu da vreun gust "rezidual" (ca de pilda cel de amar cum dau anumite indulcitori) Avand continut caloric si indice glicemic mici este recomandat in curele de slabire cat si persoanelor cu diabet.

Alte articoleVezi toate articolele

Tot mai multe dovezi stiintifice sugereaza ca sedentarismul creste riscul pentru unele probleme de sanatate (diabetul de tip 2 si obezitatea), precum si pentru scaderea sperantei de viata. Insa,...
Crema de protectie solara protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete nocive. Prin absorbtia sau reflectarea razelor UVA si UVB crema de protectie solara va protejeaza de cancer de piele....