Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre sevraj nicotinic: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Nicotina este un drog prezent în tutun care, în timp, provoacă dependenţă. Când o persoană vrea să renunţe la acest drog, va experimenta sevrajului de nicotină.
Simptomele sevrajului nicotinic încep, de obicei, la câteva ore după ultima ţigară. Acestea sunt schimbări fizice şi psihice temporare, mai puternice în prima săptămână, dar care scad apoi în intensitate şi durează aproximativ două – patru săptămâni.
Când nu mai fumezi sau nu mai foloseşti produse care conţin nicotină, receptorii din creier nu mai sunt stimulaţi de această substanţă. Se eliberează mai puţină dopamină, iar starea de spirit şi comportamentul sunt afectate (sevraj).
Printre cele mai des întâlnite simptome se numără:
Dependenţa de nicotină este influenţată atât de factorii genetici, cât şi de cei de mediu. În funcţie de parametrii utilizaţi pentru definirea dependenţei şi de populaţia verificată, se presupune că ereditatea contribuie în proporţie de aproximativ 50-75% la riscul de dependenţă.
De asemenea, s-a descoperit că există anumite gene implicate în metabolizarea nicotinei şi acestea sunt prezente în număr mai mare la cei cu dependenţă de nicotină.
În urma studiilor s-a mai descoperit că factorii genetici influenţează în proporţie de 29-53% tipul şi severitatea sevrajului prin care trece o persoană care renunţă la fumat.
Alţi factor de risc sunt reprezentaţi de:
Simptomele sevrajului de nicotină sunt de două tipuri:
Fizice: dispar în câteva zile şi pot include:
Psihice: pot avea impact asupra celui care se lasă de fumat o perioadă mai lungă de timp şi pot include:
Fiecare persoană va experimenta în mod diferit sevrajul: unele au simptome uşoare, care durează câteva zile, altele pot avea simptome mai intense, care pot dura şi câteva săptămâni.
Simptomele de sevraj apar la 4 – 24 de ore după ultima ţigară şi scad treptat în intensitate pe parcursul următoarelor săptămâni.
Este important de subliniat faptul că, tot în timpul sevrajului, oamenii pot observa şi anumite schimbări benefice:
Simptomele sevrajului nicotinic sunt cele mai puternice în prima săptămână după renunţarea la tutun. Mulţi oameni nu se simt bine şi atunci este momentul în care decid să se reapuce de fumat. Indicat este să ştiţi din timp care sunt simptomele şi ce puteţi face pentru a depăşi mai uşor perioada. Există câteva metode care pot ajuta în gestionarea simptomelor sevrajului:
Nicotina este o substanţă care produce un efect plăcut în creier şi, din acest motiv, fumătorii au tendinţa de a consuma din ce în ce mai mult tutun. Cu cât fumează mai mult, cu atât organismul are nevoie mai mult de nicotină, ca să se simtă bine. Din acest motiv, o persoană care vrea să se lase de fumat resimte foarte intens simptomele sevrajului.
Nicotina este un element chimic, care acţionează asupra creierului şi îl face să elibereze dopamină; ajunge în creier în câteva secunde de la primul fum tras. Din moment ce avem nevoie de tot mai multă nicotină ca să ne simţim bine, această substanţă devine foarte repede parte din rutina zilnică.
Dependenţa de nicotină apare atunci când simţi că organismul „cere" această substanţă şi, oricât ai încerca, parcă nu reuşeşti să te opreşti.
Pentru un tratament adecvat al servrajului de nicotină se recomandă:
Cele mai bune rezultate apar atunci când se combină psihoterapia cu tratamentul medicamentos.
Există şi anumite strategii comportamentale care sunt recomandate când vrei să renunţi la fumat:
Sevrajul de nicotină nu pune viaţa în pericol, deci complicaţii majore nu există.
Există câteva metode prin care putem gestiona mai uşor simptomele sevrajului nicotinic:
Chitescu Adriana
Psiholog
Bibliografie
Septicemia este o stare infecțioasă generalizată, cauzată de un germene care atacă sângele. Sepsisul sau septicemia este răspunsul extrem al organismului la o infecție...
Vezi detalii
Un serom este o colecție de lichid transparent care se acumulează sub suprafața pielii şi nu numai, adesea după o intervenție chirurgicală, o traumă sau o leziune. Acest...
Sevrajul reprezintă o combinație de efecte mentale și fizice pe care un om le are atunci când se oprește din a mai consuma sau consumă mai puțin dintr-o anumită...
Sialadenita reprezintă o infecție a glandei salivare cauzată de factori variați: boli autoimune, obstrucția litiazică sau hiposecreția glandulară.Glandele parotide (în...
Sialolitiaza este o afecțiune care conduce la formarea de pietre (calculi) în glanda sau canalele salivare, blocând fluxul de salivă. Aceste pietre, de obicei având în...
Silaoreea sau hipersalivația este un proces debilitant care apare atunci când există un exces de secreție salivară în cavitatea bucală.Sialoreea este frecventă la...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.