Calculi salivari

Alte denumiri ale afectiunii:

Sialolitiaza, Pietre la glandele salivare

Calculii formati din saruri de calciu obtrueaza adesea glandele salivare si produc durere, tumefactie si uneori infectii.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie oro maxilo faciala

Filipov Iulian,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Calculi salivari - Cauze / agent infectios / factori de risc

Glandele salivare majore sunt cele doua parotide, submandibulare si sublinguale. Calculii glandelor salivare sunt cel mai frecvent intalniti la adulti. Cei mai multi calculi salivari sunt compusi din fosfat de calciu si cantitati mici de magneziu si carbonat. Pacientii cu guta pot avea calculi formati din acid uric. Formarea calculilor necesita un miez pe care pot precipita sarurile plus staza salivara. Staza apare la pacientii debilitati, deshidratati, cu aport alimentar redus carora li se administreaza anticolinergice. Litiaza persistenta sau recurenta predispun glanda implicata la infectii (sialadenita).

Calculi salivari - Simptome

Simptomele calculilor salivari

Calculii obstructivi provoaca tumefactia dureroasa a glandelor, mai ales postprandial, cand este stimulat fluxul salivar. Simptomele pot disparea dupa cateva ore. Scaderea durerii poate coincide cu hipersalivatia. Unii calculi pot determina simptome intermitente sau pot fi asimptomatici. Daca un calcul este localizat distal, poate fi vizibil sau palpat la nivelul deschiderii ductului de evacuare.

Sialolitiaza: diagnostic

Diagnosticul se stabileste clinic sau pe baza CT(computer tomograf), ecografiei sau sialogramei.

Daca un calcul nu este detectat prin examinarea pacientului i se poate administra un stimulent al salivei (de exemplu: suc de lamaie). Aparitia simptomelor este aproape intotdeauna patognomonica.

Sialografia cu substanta de contrast poate fi efectuata printr-un cateter introdus in duct si poate sa faca distinctia intre litiaza, stenoza si tumora. Aceasta tehnica este uneori terapeutica.

Calculi salivari - Tratament

Tratamentul presupune eliminarea calculilor prin stimularea secretiei salivare, prin manipularea manuala sau cu o sonda sau printr-o interventie chirurgicala.

Analgezicele, hidratarea si masajul pot usura simptomele. Antibioticele antistafilococice pot fi utilizate pentru a preveni sialadenita acuta, daca tratamentul este initial precoce. Calculii pot fi eliminti spontan sau atunci cand fluxul salivar este stimulat cu sialagoge; pacientii sunt incurajati sa suga o felie de lamaie sau bomboane acre la fiecare 2-3 ore. Calculii situati chiar la nivelul orificiului ductului salivar pot fi uneori exprimati manual, prin strangerea canalului intre degete. Dilatarea ductului cu o sonda mica poate facilita expulzarea. Indepartarea chirurgicala a calculilor reuseste acolo unde alte metode au esuat.

Orl, Orl Pediatrie, Chirurgie Oro Maxilo Faciala - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical