Alergologie pediatrica

Statistici

- Peste 17 milioane de europeni sufera de diverse alergii alimentare, iar dintre acestia, aproximativ 3,5 milioane sunt copii si tineri, ceea ce inseamna ca, in medie, 1 din 20 de copii se confrunta cu o astfel de problema in tarile europene;

- In Europa exista 14 grupuri de alimente care sunt considerate a fi implicate in majoritatea alergiilor alimentare.

Ce este alergologia pediatrica?

Alergologia pediatrica este o subspecialitate a alergologiei, ramura stiintei medicale care studiaza cauzele si tratamentul alergiilor.

Daca cel mic sufera de alergii sau alte probleme ale sistemul imunitar, un alergolog/imunolog pediatru are abilitati speciale pentru a-i trata alergia.

Sistemul imunitar al copilului combate infectiile. Daca copilul are alergii, sistemul imunitar reactioneaza gresit la lucruri care sunt de obicei inofensive. Parul animalelor de companie, polenul, praful, sporii mucegaiului, intepaturile de insecte, mancarea si medicamentele sunt exemple de astfel de lucruri. Aceasta reactie poate determina corpul sa raspunda cu probleme de sanatate, cum ar fi astmul, rinita alergica, urticarie, eczeme (o eruptie cutanata) sau o reactie foarte severa si neobisnuita numita anafilaxie.

Ce teste face un alergolog pediatru?

Un alergolog/imunolog pediatru diagnosticheaza conditii alergice prin testarea speciala. Formele mai noi ale acestor teste pot fi aproape nedureroase. Tratamentul poate combina evitarea unor lucruri care provoaca simptome, imunoterapie (focuri de alergie) sau medicamente.

Un alergolog ar putea face mai intai un test de piele pentru a confirma ca copilul dumneavoastra este de fapt alergic un anume declansator.

Un alt test efectuat de un alergolog pediatru este injectarea unei cantitati mici de alergen care cauzeaza problema, cum ar fi polenul. Copilul va primi focuri cu cantitati din ce in ce mai mari, pentru a-i ajuta corpul sa-si dezvolte o toleranta la acesta.

Cand ar trebui copilul sa mearga la un alergolog pediatru?

Este recomandat sa programati un control in urmatoarele situatii:

- Are simptome specifice rinitei alergice care dureaza mai mult de o saptamana sau doua sau se intampla aproximativ in aceeasi perioada in fiecare an;

- Are simptome de astm, inclusiv cele care se agraveaza dupa exercitii fizice sau noaptea. Semnele de avertizare includ lipsa de respiratie, rezistenta la piept, respiratia suieratoare sau tuse;

- Are simptome de eczema, incluzand o eruptie rosie foarte mancarime, care incepe de obicei la bebelusi, iar pielea are asprct solzos;

- Manifesta simptome specific alergiei alimentare dupa ce copilul a manancat un aliment anume. Acestea pot fi eruptii cutanate si umflare, respiratie suieratoare, durere de stomac si paloare.

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum