Publicat la: 
29/04/2020

In ultima perioada au aparut o multime de informatii referitoare la noul tip de coronavirus, la infectia provocata de aceasta si la efectele pe care COVID-19 le are asupra diferitelor categorii de pacientii.

Aflati in mijlocul unei avalanse de stiri si noutati este important sa retineti doar informatiile corecte si cu adevarat relevante, cu ajutorul carora puteti sa va protejati atat pe voi, cat si pe cei din jur, care poate sunt mai vulnerabili in fata bolii.

Dr. Maria Dede, medic pneumolog, trece in revista cateva informatii esentiale pe care trebuie sa le stiti in aceasta perioada.

Ce este coronavirus?

Un virus ARN, transmis de la animale la om, asadar este o zoonoza.

Acesta a suferit o mutatie genetica din care a reiesit un virus nou, care are un comportament diferit fata de alte virusuri atunci cand este transmis la om.

Care sunt categoriile de pacienti cu risc?

Exista persoane considerate mai vulnerabile in fata acestui virus, persoane care pot dezvolta forme mai severe ale infectiei COVID-19 din cauza unor afectiuni preexistente.

Din aceste categorii fac parte:

Pacientii cu afectiuni cardiovasculare

Pacientii cu hipertensiune arteriala

Pacientii cu afectare coronariana

Pacientii cu afectiuni respiratorii preexistente (bronhopneumopatie cronica obstructiva – BPOC, bronsite cronice, astm bronsic, fibroza pulmonara)

Pacientii cu diabet zaharat (in special cei cu forme necontrolabile)

Persoanele cu varsta inaintata

In general, aceste categorii sunt vulnerabile daca vorbim de o lipsa de control a bolilor de care sufera.

Totodata, persoanele in varsta intra in categoria cu risc crescut in contextul in care s-a constatat ca cele mai multe decese cauzate de COVID-19 sunt inregistrate la pacienti trecuti de 65 de ani.

Sfaturi pentru categoriile vulnerabile

In primul rand, este obligatoriu ca acesti pacienti sa isi urmeze cu strictete tratamentul cronic preexistent.

Astfel, vor putea avea o stabilitate a bolii si vulnerabilitatea va fi mai redusa.

In cazul in care simptomele de baza se modifica, pacientii trebuie sa apeleze medicul specialist sau medicul de familie, sa ceara ajutor si sa ramana sub observatie.

In aceasta perioada, pacientii pot beneficia de sprijinul si sfaturile medicilor fie prin consultatii online, fie prin examinare la cabinet, atunci cand medicul considera ca situatia o impune.

#ladatorie #mediciiMedlife #alaturidevoi #izolatidarimpreuna

 

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Medic Specialist
Cardos Laura,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Afisul campaniei "Tu stii cati ani au plamanii tai?" / Foto: MedLive.ro "Daca nu putem respira, nimic altceva nu mai conteaza" spune Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP). In Romania, exista cel putin un milion de cazuri de BPOC (bronhopneumopatia obstructiva cronica) si numai 50% dintre pacienti au beneficiat de...
Infectia cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, care determina boala numita COVID-19, are mai multe fatete.  Pe de-o parte, exista foarte multe persoane infectate care sunt asimptomatice sau au simptome minore, care mimeaza foarte bine o infectie de cai respiratorii.  Pe de alta parte, exista si pacienti cu forme severe, care pot evolua spre...
Autor: Dr. Vasilescu Roxana, Medic Sef Laborator MedLife Grivita, Bucuresti ▶Programare online testare Covid-19  SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) aparține familiei Coronaviridae, grupului beta-coronavirusuri. Coronavirusurile sunt virusuri anvelopate, de tip ARN monocatenar cu dimensiuni mari, de cca 125 nm. Genomul...
Traversam o perioada dificila din punct de vedere medical, in care cu totii luptam pentru a invinge aceasta pandemie prin limitarea raspandirii noului tip de coronavirus. Totusi, sa nu uitam ca pe langa pacientii diagnosticati cu COVID-19, mai sunt si alte categorii de bolnavi care au nevoie de tratament corespunzator si ingrijire corecta....
Infectia cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, care determina boala numita COVID-19, are mai multe fatete.  Pe de-o parte, exista foarte multe persoane infectate care sunt asimptomatice sau au simptome minore, care mimeaza foarte bine o infectie de cai respiratorii.  Pe de alta parte, exista si pacienti cu forme severe, care pot evolua spre...