Publicat la: 
29/04/2020

In ultima perioada au aparut o multime de informatii referitoare la noul tip de coronavirus, la infectia provocata de aceasta si la efectele pe care COVID-19 le are asupra diferitelor categorii de pacientii.

Aflati in mijlocul unei avalanse de stiri si noutati este important sa retineti doar informatiile corecte si cu adevarat relevante, cu ajutorul carora puteti sa va protejati atat pe voi, cat si pe cei din jur, care poate sunt mai vulnerabili in fata bolii.

Dr. Maria Dede, medic pneumolog, trece in revista cateva informatii esentiale pe care trebuie sa le stiti in aceasta perioada.

Ce este coronavirus?

Un virus ARN, transmis de la animale la om, asadar este o zoonoza.

Acesta a suferit o mutatie genetica din care a reiesit un virus nou, care are un comportament diferit fata de alte virusuri atunci cand este transmis la om.

Care sunt categoriile de pacienti cu risc?

Exista persoane considerate mai vulnerabile in fata acestui virus, persoane care pot dezvolta forme mai severe ale infectiei COVID-19 din cauza unor afectiuni preexistente.

Din aceste categorii fac parte:

Pacientii cu afectiuni cardiovasculare

Pacientii cu hipertensiune arteriala

Pacientii cu afectare coronariana

Pacientii cu afectiuni respiratorii preexistente (bronhopneumopatie cronica obstructiva – BPOC, bronsite cronice, astm bronsic, fibroza pulmonara)

Pacientii cu diabet zaharat (in special cei cu forme necontrolabile)

Persoanele cu varsta inaintata

In general, aceste categorii sunt vulnerabile daca vorbim de o lipsa de control a bolilor de care sufera.

Totodata, persoanele in varsta intra in categoria cu risc crescut in contextul in care s-a constatat ca cele mai multe decese cauzate de COVID-19 sunt inregistrate la pacienti trecuti de 65 de ani.

Sfaturi pentru categoriile vulnerabile

In primul rand, este obligatoriu ca acesti pacienti sa isi urmeze cu strictete tratamentul cronic preexistent.

Astfel, vor putea avea o stabilitate a bolii si vulnerabilitatea va fi mai redusa.

In cazul in care simptomele de baza se modifica, pacientii trebuie sa apeleze medicul specialist sau medicul de familie, sa ceara ajutor si sa ramana sub observatie.

In aceasta perioada, pacientii pot beneficia de sprijinul si sfaturile medicilor fie prin consultatii online, fie prin examinare la cabinet, atunci cand medicul considera ca situatia o impune.

#ladatorie #mediciiMedlife #alaturidevoi #izolatidarimpreuna

 

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Stanca Alina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Traversam o perioada dificila din punct de vedere medical, in care cu totii luptam pentru a invinge aceasta pandemie prin limitarea raspandirii noului tip de coronavirus. Totusi, sa nu uitam ca pe langa pacientii diagnosticati cu COVID-19, mai sunt si alte categorii de bolnavi care au nevoie de tratament corespunzator si ingrijire corecta....
In ultima perioada au aparut o multime de informatii referitoare la noul tip de coronavirus, la infectia provocata de aceasta si la efectele pe care COVID-19 le are asupra diferitelor categorii de pacientii. Aflati in mijlocul unei avalanse de stiri si noutati este important sa retineti doar informatiile corecte si cu adevarat relevante, cu...
O imunitate puternica reprezinta cea mai buna bariera impotriva oricarui virus, inclusiv a noului coronavirus. O modalitate de a intari rezistenta organismului este miscarea fizica, realizata in mod constant. Mai mult, exercitiile fizice contribuie si la mentinerea unui tonus psihic bun, atat de necesar in aceasta perioada. Cum ne mentinem in...
Izolarea impusa de pandemia de coronavirus se doveste a fi o provocare pentru multi dintre noi.  Dintr-o data fie petrecem mult timp singuri, fie petrecem mult mai mult timp decat inainte cu familia.  Si cum in aceasta perioada emotiile negative sunt multe si se acumuleaza de la o zi la alta, suntem tentati sa le eliberam exact acolo unde ne...
In ultima perioada au aparut o multime de informatii referitoare la noul tip de coronavirus, la infectia provocata de aceasta si la efectele pe care COVID-19 le are asupra diferitelor categorii de pacientii. Aflati in mijlocul unei avalanse de stiri si noutati este important sa retineti doar informatiile corecte si cu adevarat relevante, cu...